A karfiolrizs finom diétás köret, nagyszerűen bevethető a rizs vagy a tészta helyett. Mutatunk három gyors egytálvariációt, ami kiválóan passzolhat akár a testsúlycsökkentő étrendbe is.

Fogyókúrás egytálételek 30 perc alatt a karfiolrizs főszereplésével

Karfiolrizs, tojás, zöldségfélék, hús és fűszerek. Ezek a hozzávalók játsszák a főszerepet az alábbi receptekben. 30 percen belül mindhárom egyszerű, de tápláló fogás elkészül, a lényeg az, hogy például a húst kis darabokra vágjuk, így gyorsabban át fog főni.

 

zöldséges karfiolrizs

Fotó: Shutterstock

Zöldséges-tojásos sült karfiolrizs

Hozzávalók (3 személyre):

1 fej karfiol

1 tk olívaolaj

½ fej vöröshagyma

1-1 db piros, zöld és sárga kaliforniai paprika

150 g gomba

2 tk só

2 tk őrölt bors

3 db tojás

 

Elkészítése:

1. A karfiol leveleit távolítsuk el, majd szedjük a zöldséget rózsáira, és alaposan mossuk, majd szárítgassuk meg. Tegyük a karfiolrózsákat konyhai aprítóba, és dolgozzuk addig, míg morzsalékos, rizsszerű állagú nem lesz. (Figyeljünk, hogy ne aprítsuk túl, mert akkor nem morzsalékos, hanem pépes lesz!) Tegyük félre, akár öntsük egy tiszta törlőruhára, hogy kiengedhessen magából minden nedvességet.

2. Az olívaolajat hevítsük fel egy serpenyőben, és közepes lángon pirítsuk rajta puhára az apróra vágott hagymát, valamint a feldarabolt paprikát, hagymát, Ízesítsük sóval, borssal, majd adjuk hozzá a karfiolrizst. Főzzük 3-4 percig, majd a karfiolos-zöldséges keveréket húzzuk a fakanállal az edény széle felé, hogy a serpenyő közepe szabadon maradjon, ide öntsük bele a feltört és elkevert tojásokat, és csak a tojásos részt néha megkevergetve hagyjuk a tűzön addig, míg a rántotta megsül. Végül keverjük össze az egészet.

DF-tipp: Tálaláskor megszórhatod egy kevés reszelt parmezánnal.

 

Tarts húsmentes napot! 3 vegetáriánus recept szakértőnktől

 

csirkés karfiolrizs

Fotó: Shutterstock

Szezámmagos csirkés karfiolrizzsel

Hozzávalók (3 személyre):

1 fej karfiol

1 db csirkemellfilé

1-2 ek olívaolaj

150 g zöldborsó (lehet mirelit is)

120 g sárgarépa

2 ek szójaszósz

őrölt bors

3 db tojás

2 ek szezámmag

 

Elkészítése:

1. A karfiol leveleit távolítsuk el, majd szedjük a zöldséget rózsáira, és alaposan mossuk, majd szárítgassuk meg. Tegyük a karfiolrózsákat konyhai aprítóba, és dolgozzuk addig, míg morzsalékos, rizsszerű állagú nem lesz. Tegyük félre, akár öntsük egy tiszta törlőruhára, hogy kiengedhessen magából minden folyadékot.

2. A csirkemellet mossuk, tisztítsuk meg, majd vágjuk kis darabokra. Egy nagyobb teflonserpenyőben hevítsük fel az olívaolajat, és kevergetve pároljuk rajta fehéredésig a húst. Ekkor adjuk hozzá a borsót (ha mirelitet használunk, előtte hagyjuk felengedni), a kis kockákra vágott sárgarépát, a szójaszószt és ízlés szerinti mennyiségű őrölt borsot. Kevergessük, amíg a folyadék majdnem teljesen elpárolog, majd jöhet a zöldséghez a karfiolrizs. Főzzük még 3-4 percig.

3. A húsos-zöldséges keveréket húzzuk a fakanállal az edény széle felé úgy, hogy a serpenyő közepe szabadon maradjon, ide öntsük bele a feltört és elkevert tojásokat, és csak a tojásos részt néha megkevergetve készítsünk rántottát. Aztán forgassuk össze az egészet, végül keverjük bele a szezámmagot.

DF-tipp: A még frissebb ízélmény jegyében tálald friss, apróra vágott petrezselyemzölddel meghintve, paradicsomsalátával.

 

Még több recept karfiollal, a fogyni vágyók kedvencével

 

Sült karfiolrizs fokhagymás húsfalatokkal

Hozzávalók (3 személyre):

1 fej karfiol

2 ek olívaolaj

2 nagyobb szelet sovány sertéskaraj

3-4 gerezd fokhagyma

½ fej vöröshagyma

1-1 tk só és őrölt fekete bors

2 ek szójaszósz

50 g méz

1 marék apróra vágott újhagyma

 

Elkészítése:

1. A karfiol leveleit távolítsuk el, majd szedjük a zöldséget rózsáira, és alaposan mossuk, szárítgassuk meg. Mehet a zöldség a konyhai aprítóba, és dolgozzuk addig, míg morzsalékos, rizsszerű állagú nem lesz. Most is figyeljünk, hogy ne aprítsuk túl, ne legyen túl pépes. Tegyük félre.

2. A sertéshúst mossuk meg, vágjuk kis darabokra. Teflonserpenyőben, a felhevített olajon pirítsuk a húst fehéredésig, majd adjuk hozzá az apróra vágott hagymát és fokhagymát, a sót, a borsot, a szójaszószt és a mézet, aztán kevergetve süssük addig, míg a mártás barnulni nem kezd.

3. Adjuk hozzá a karfiolrizst, és főzzük még 3-4 percig. Ahogy a fenti recepteknél is, húzzuk félre a húsos karfiolrizst, hogy középen szabadon maradjon a serpenyő. Öntsük bele a feltört, elkevert tojásokat, és kevergessük, amíg a rántotta el nem készül. Ekkor keverjük össze az egészet, végül pedig forgassuk hozzá az apróra vágott újhagymát.

 

7 tartalmas rakott karfiol, amivel az egész család jóllakik

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink