Vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag, alacsony kalóriatartalmú, és ezerféleképp felhasználható, fogyókúrás ételek elkészítéséhez is. Kell még indok, hogy minél többször fogyasszuk a karfiolt?

Karfiol, a fogyni vágyók kedvence: 3 alakkímélő recept

A karfiol egy igen kellemes, de semleges ízű zöldség, amit nagyon egyszerű elkészíteni. 100 g-jában mindössze 25 kcal van, zsírtartalma elenyésző (100 g/0,3 g), glikémiás indexe is alacsony. Vásárlásnál figyelj oda arra, hogy tömör fejű, foltoktól mentes példányt válassz!

 

Karfiolos lencsefőzelék

karfiol lencse főzelék

Karfiolos vöröslencse-főzelék
Fotó: Shutterstock

Hozzávalók (4 személyre):

1 fej vöröshagyma

2 ek olívaolaj

2 db sárgarépa

4 gerezd fokhagyma

1 tk köménymag

1 tk füstölt pirospaprika

½ tk csilipehely

150 g koktélparadicsom

½ fej karfiol

800 ml zöldségleves alaplé

150 g vörös lencse

1 ek paradicsompüré

1 tk Worcester-szósz

1 k szójaszósz

4 tk natúr joghurt

 

Elkészítése:

1. Egy nagyobb, mély serpenyőben futtassuk meg a felhevített olajon a felaprított hagymát, majd pár perc után adjuk hozzá a vékonyra szelt fokhagymát és a felkarikázott sárgarépát, illetve keverjük hozzá a fűszereket.

2. Adjuk hozzá a megmosott, virágaira szedett és felaprított karfiolt, valamint a negyedelt koktélparadicsomokat, majd öntsük bele az alaplevet, a lencsét, a paradicsompürét, a szójaszószt és a Worcester-szószt. Fedjük le, és kis lángon, időnként megkeverve főzzük 15-20 percig, míg a lencse és a karfiol megpuhul, és a főzelék besűrűsödik.

3. A karfiolos lencsefőzeléket tálaljuk személyenként 1-1 tk natúr joghurttal.

Elkészítési idő: 30 perc

 

Hogyan készül a fogyókúrás pizza?

 

Parmezános sült karfiol

parmezános sült karfiol

Parmezános sült karfiol
Fotó: Shutterstock

Hozzávalók (4 személyre):

1 kisebb fej karfiol

2 ek olívaolaj

85 g reszelt parmezán

25 g teljes kiőrlésű zsemlemorzsa

½ tk őrölt fekete bors

400 g koktélparadicsom

4 gerezd fokhagyma

2 ek frissen aprított petrezselyem

½ tk só

70 g light majonéz

1 evőkanál frissen facsart citromlé

citromszeletek a tálaláshoz

 

Elkészítése:

1. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. A karfiol leveleit és szárát vágjuk le, majd a zöldséget daraboljuk hosszában vékony szeletekre. A karfiol „lapokat” kenegessük meg az olívaolajjal.

2. Keverjük össze egy mélyebb tálban a parmezánt, a zsemlemorzsát és az őrölt fekete borsot. Ebben a keverékben forgassuk meg az olajos karfiolszeleteket, majd fektessük azokat sütőpapírral bélelt tepsiree. Helyezzük mellé a paradicsomokat és a hámozatlan fokhagymagerezdeket. Löttyintsünk rá egy kevés olívaolajat, fűszerezzük sóval, borssal, majd pirítsuk készre 15-20 perc alatt.

3. A sült fokhagymát nyomkodjuk ki, keverjük el a majonézzel és a citromlével. Ebből a keverékből kanalazzunk a karfiolra. A sült paradicsomokkal és citromszeletekkel tálaljuk az ételt.

Elkészítési idő: 35 perc

 

Karfiolos, gombás taco

karfiol gomba taco

Karfiolos-gombás taco
Fotó: Shutterstock

Hozzávalók (4 személyre):

1 fej kisebb vöröshagyma

60 ml vörösborecet

200 ml barna sör

1 ek méz

2 ek repceolaj

1 fej karfiol

170 g gomba

1 tk só

1 tk őrölt kömény

½ tk csilipor

friss koriander (vagy bármilyen ízlés szerinti zöldfűszer)

4 tortillalap

 

Elkészítése:

1. Keverjük el egy kisebb tálban a vékony szeletekre vágott vöröshagymát a vörösborecettel, majd tegyük mikróba, és melegítsük 1 percig.

2. A sört forraljuk fel egy kisebb lábasban, körülbelül 5 perc főzés után, mikor már kb. a felére csökkent a mennyisége, keverjük hozzá a mézet.

3. Egy nagyobb serpenyőben hevítsünk olajat, dobjuk rá a virágaira szedett, megmosott karfiolt és a feldarabolt gombát. Gyakran megkeverve pirítsuk a zöldségeket 6-8 percig, amíg elkezdenek karamellizálódni és puhulni. Sózzuk meg, hintsük meg a köménnyel és a csilivel, és pirítsuk még kb. 1 percig. Ekkor öntsük fel a besűrűsödött mézes sörrel, szórjunk hozzá apróra vágott koriandert, és néha átkeverve süssük még 2 percig.

4. Osszuk el a zöldséges keveréket a kissé megpirított tortillalapokon, majd kanalazzuk rá a vörösborecetes hagymát, és szórjuk meg friss zöldfűszerrel.

Elkészítési idő: 25 perc

 

DF-tippek:

  • Egy kevés guacamolével is feldobhatod a sült karfiolos tacót!
  • Ízlés szerint kínálhatsz mellé coleslow-t, azaz amerikai káposztasalátát.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

 

Hozzászólások

Hogyan védjük meg a hajunkat a nyári napsütéstől
Felmerülhet a kérdés, hogyan védhetjük meg frizuránkat a nap káros hatásaitól és gondozhatjuk nyáron a legjobban. Összegyűjtöttük a leggyakoribb kérdéseket!
Az egészséges napfürdő 7 szabálya
Miközben ma már a gyenge napsütés is rendkívül veszélyes UV-sugárzást jelent a bőrnek, addig a szervezet számára nélkülözhetetlen D3-vitamin előállításához mindenképpen kell a napfény. Akkor mi legyen a napozással?
12 szépségtipp, ha sosincs időd magadra
Folyton rohansz, és arra is alig van időd, hogy reggelente megmosd a fogad és megfésülködj? Ugyanakkor te is szeretnél tündökölni? Akkor ezeket a szuper ötleteket neked találták ki.
Kiderült, kik a világ legegészségesebb emberei, lesd el a titkuk!
A világ különböző pontjain más-más trükkökkel tartják formában agukat a hölgyek.
Itt a nagy szerelmi horoszkóp: augusztusban megtalálod az igazi párod
Lássuk, neked vajon mit ígérnek a csillagok!
Kipróbálta már a kender termékeket?
A kender a kannabisz családjába tartozó növény, amely a CBD olaj alkotó elemeinek fő forrása. Sok ember egyre többet olvas, hall a CBD termékek hatásáról, de eddig fenntartásai voltak, hiszen sokan összemossák a tiltott vadkenderrel.
Egyre gyakoribb az ételallergia. Ismerd fel a jeleket!
Sajnos mind többen akadnak, akik érzékenyek egyik-másik ételre. Az ilyen allergiát nem szabad félvállról venni, mert súlyos tünetekkel is járhat, ám egy kis odafigyeléssel elkerülhetjük a kellemetlen reakciókat.
5 nyári étel, ami látványosan felpörgeti a fogyást
Mutatjuk, mit érdemes enni, hogy gyorsabban eltűnjenek a kilók!
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.