Az eperhab mindenkinek a kedvence, és nemsokára itt van az eperszezon is! Április végétől már találhatsz friss hazai gyümölcsöt a piacokon, ezért semmiképp se hagyd ki ezt a mennyei desszertet a repertoárodból.

Indul az eperszezon: ezt a diétás desszertet sütni sem kell

Fogadjunk, hogy a te nagymamád is készített eperhabot, amikor nála voltál! Idézzük fel a feledhetetlen ízeket együtt! Gyors, könnyû és nagyon finom!

Hozzávalók:

  • 50 dkg friss eper
  • 3- 4 evőkanál diétás cukor
  • 5 db tojásfehérje
  • fél citrom reszelt héja vagy 1 teáskanál citromlé

Így készítsd el az eperhabot:

  1. Az epret pucold meg, jól mosd át a szennyeződésektől, majd szűrön csöpögtesd le.
  2. Néhány szép eperszemet rakj félre díszítésnek, a többi epret botmixer vagy turmixgép segítségével pürésítsd össze.
  3. A tojássárgáját és a tojásfehérjét óvatosan válaszd szét, majd a fehérjét verd fel kemény habbá. Amikor már elég masszív lett a hab, fokozatosan adagold hozzá a porcukrot, míg keménnyé nem válik a fehérjehab.
  4. Az eperpürét lassú, óvatos mozdulatokkal keverd el a kemény habbal, ekkor adagolhatod hozzá a reszelt citromhéjat vagy a citromlevet is.
  5. A kész eperhabot kanalazd kis tálkákba vagy poharakba, és ha hűsítőként fogyasztanád, érdemes 15-20 percig a hűtőbe rakni a habot, hogy lehűljön. Ennél tovább már ne tárold, mert a hab szétesik és levet fog ereszteni.
  6. Tálaláskor tegyél a tetejére friss eperszemet, díszítheted még friss mentalevéllel vagy bazsalikommal is. Ha édesszájú vagy, tejszínhabbal és egy kis csokireszelékkel is megspékelheted az eperhabot.

 

A megmaradt tojássárgáját ne dobd ki, mert remekül felhasználhatod más ételekhez is. Majonézt vagy hollandi mártást készíthetsz belőle, de például a carbonara szósz is sokkal fényesebb és gazdagabb lesz, ha csak tojássárgáját használsz egész tojás helyett. Ez édesszájúak felhasználhatják créme brulée készítésekor, vagy házi fagylaltot, pudingot is főzhetnek belőle.

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Érzékeny bőr nyáron: így ápold biztonságosan
A nyár a szabadságról, a napsütésről és a könnyedségről szól – de a bőrünk számára ez az időszak gyakran komoly kihívást jelent.
Borok, ízek, élmények: jön a Budapest Borfesztivál
Idén szeptemberben ismét poharainkat emeljük Magyarország legelőkelőbb borfesztiválján. A Budapest Borfesztivál négy napon át, szeptember 11. és 14. között a Budavári Palota történelmi falai között kínál felejthetetlen élményt a bor, a gasztronómia és a kultúra szerelmeseinek.
Cékla minden mennyiségben: ez a fogyókúra titkos fegyvere
Színes, laktató és tele tápanyagokkal – a cékla igazi diétabomba! Fedezd fel, hogyan turbózhatod vele az étrended, növelheted az energiaszinted, és élvezheted az ízletes, egészséges ételeket minden nap.
Fogyj le könnyedén a „6-6-6 sétával” – egyszerű, mégis hatékony módszer
Unod a bonyolult edzésterveket? A TikTok új kedvence, a 6-6-6 séta egyszerű, mégis hatékony módszer, amivel egy óra alatt beindíthatod a zsírégetést és feltöltheted magad energiával.
Csodaszer vagy veszélyes gyógymód? Csak egy szúrás és fogyni fogsz?
Ha bármit teszünk, hiába diétázunk és sportolunk, mégsem tudunk lefogyni, akkor lehet, hogy számunkra megoldást jelenthet a súlycsökkentő injekció.
Édes, mégis diétás: ez a tökéletes almás palacsinta recept
Szereted az édes reggeliket, de vigyázol a kalóriákra? Próbáld ki Jamie Oliver világhírű almás palacsintájának diétás változatát! Könnyű, fahéjas, friss almával készül, és bűntudat nélkül élvezheted reggelire vagy desszertnek.
Diétás kürtőskalács – így készítsd el otthon
Ha szereted a kürtőskalácsot, de diétázol, biztosan hiányzik a vásári hangulat egyik kedvenc édessége. A jó hír az, hogy otthon is elkészítheted a diétás változatát, ami ízében hozza az élményt, mégsem terheli meg annyira a gyomrodat és a kalóriamérleget.
3 zseniális joghurtos desszert, ha diétázol
A lassan melegedő időben egyre gyakrabban vágyunk a fagyira, jégkrémre, hűs édességekre. Ugyanakkor a bikiniszezonra készülve... nos, nem a legegyszerűbb megtartani a diétánkat. Szerencsére görög joghurtból is isteni fagyos édességeket készíthetünk.