A tumoros betegek táplálása komoly téma. Azért is érdemes dióhéjban összefoglalni, mivel nem egy konkrét étrendről kell beszélni. Van, aki nagyon jól van, tudomást sem vesz a betegségéről, sportol és aktív életet él. Van, aki csak fogy, rossz a közérzete és táplálásra szorul. Minden esetben fontos figyelembe venni pár alapvető tényt és ennek megfelelően alakítani az étrendet.

Étkezés rákos betegségben

Szeretném rögtön az elején leszögezni, hogy a rosszindulatú daganatok nem halálos ítéletek. A diagnózis miatti ijedtség önmagában nagyon sokat árthat. Ennek ellentéteként az sem engedhető meg, hogy nem veszünk a betegségről tudomást, mivel az mindenképpen egy jelzés arról, hogy nincs rendben valami a testben, illetve lelki síkon. A változtatás tehát elengedhetetlen, és ez a táplálkozásra is igaz. A rákos folyamat nem pusztán a daganat növekedését jelenti, hanem a vele párhuzamosan jelentkező anyagcsere-változások és immunológiai reakciók összességét is. Így a betegek életminősége sem magától a tumortól, hanem az azzal együtt jelentkező fáradtságtól, fájdalmaktól, alvászavartól, szorongástól stb. romlik. A tumorral párhuzamosan egy egész testet érintő, gyulladáshoz hasonló folyamat zajlik. Ezek eredménye az energiaraktárak ürülése, a szöveti és izomfehérjék bomlása. Az izomvesztés oka az is, hogy az izomsejtek nem képesek felvenni a tápanyagokat. Ennek ellensúlyozására a táplálkozáson túl egyértelműen fontos a rendszeres mozgás.

A legfontosabb alapelvek

A tumorsejtek anyagcseréje sokkal gyorsabb, mint a testi sejteké, ráadásul nagyobb mértékben jellemző rájuk az oxigén nélküli energianyerés (magyarul erjedés). Ez a folyamat huszadannyira hatékony, mint a testi sejtek energianyerése, így sokkal több tápanyagot használnak fel, viszont savasítják a szöveteket. A rákos sejtek fő energiaforrása a cukor, ezért törekedni kell arra, hogy ne legyen kiugró vércukorszint. Sőt azt is mondanám, törekedni kell a vércukorszint alacsonyan, illetve egyenletesen tartására. Tehát a legfontosabb dolog, hogy a cukrokat, a magas cukortartalmú, illetve a túlérett gyümölcsöket, a fehér kenyeret, a fehér lisztet, a fehér rizst, a tésztaféléket ki kell zárni az étrendből.

Tápanyagokra a testi sejteknek is szükségük van, de nagyon fontos, hogy a bélrendszerből a tápanyagfelszívódás lassú, egyenletes legyen. Ezt a nagyobb mennyiségű rostbevitellel lehet elérni. Ami egyáltalán nem tiltott, az a sok-sok zöldség. A zöld leveles zöldségek, illetve a sokféle színanyagot tartalmazó fajták a legfontosabbak. Ezekkel sok rost, sok komplex szénhidrát, és – a közhiedelemmel ellentétben – sok fehérje is biztosítható. A színanyagok nagyon sokfélék, és nagyon sok folyamatban vesznek részt, pozitívan hatnak. A piros bogyós gyümölcsök szintén javasoltak. Antioxidáns hatásuknál fogva segítenek ellensúlyozni a szervezetet rongáló hatásokat. Segítenek az immunfolyamatok módosításában, ami a hatékonyabb tápanyagfelvételhez is szükséges.

Tápanyagforrásként ezek mellett meg kell említeni a csírákat is, amelyek nem csak rengeteg tápanyagot, de számos enzimet is tartalmaznak, segítik a normális sejtek táplálását, sőt a tumor elleni védelmet is fokozzák. Fehérjepótlásként már említettem a zöldségeket, és ezt komolyan kell venni. A sokféle zöldség képes teljes értékű forrást biztosítani, persze megfelelő mennyiségben. Ezért sokszor a zöldségekből készített smoothie-k, zöldség-, csíraporok fogyasztása életszerű. Az elemi aminosavakat tartalmazó tápszerek sem elvetendők, de sajnos sokszor tejsavófehérjét tartalmaznak, ami sokaknak gyulladást okoz, így pont a tumorral párhuzamos negatív hatásokat erősíti.

A másik baj sok tápszerrel az, hogy az „energia biztosítása érdekében” tele van cukorral, finomított szénhidrátokkal, az ilyet érdemes kerülni. Az állati fehérjék közül a halat és a halolajat ajánlott fogyasztani, de ezek forrása sokszor nehezen ellenőrizhető, márpedig nagyon fontos, hogy a hal és a halolaj szennyeződésektől mentes legyen.

Ezek is érdekelhetnek

Három zseniális vacsora csirkéből, ha diétázol
Nem tudjuk megunni a csirkehúst: egyik kedvenc egészséges alapanyagunk, sokféleképpen elkészíthető, csak egy kis kreativitás kell ahhoz, hogy finom, tápláló és diétába is könnyen illeszthető vacsorákat készítsünk belőle – mindössze 10-20 perc alatt.
A tél fiatalító fűszerei, mutatjuk, mit szerezz be!
A titok a téli fűszerekben rejlik, melyek még képesek akár meg is fiatalítani a testet.
Mindent a fogamzásgátlásról: melyik való neked?
A fogamzásgátlás minden párt érint, akik nem szeretnének gyereket a közeljövőben. Keressük a legjobb megoldást, ami biztonságos, és igazán illik hozzád.
Sütés nélkül készül ez a mennyei joghurt torta
Ha nincs kedved órákig a konyhában bíbelődni, próbáld ki ezt a receptet.
Ezt az új diétás kókuszgolyót imádni fogod, pillanatok alatt kész
Ez az egyszerű zöldség az indiánok kedvelt eledele volt. Jótékony élettani hatását hosszan sorolhatjuk: megfázásos betegségek hatékony ellenszere, erősíti az immunrendszert. Sósan és édesen is isteni.
Ez november legjobb diétája, karácsonyra bomba alakod lesz
A szervezet feltöltődik vitaminokkal, tápanyagokkal, méghozzá úgy, hogy közben fogyhatunk is.
Ez az ősz legjobb diétás fegyvere, így vesd be a savanyú káposztát
A savanyú káposzta és az abból készült ételek elképesztően jó hatással vannak a szervezetünkre, ezért jó lenne, ha nemcsak az ünnepi asztalon találkoznánk vele, hanem az év többi napján is.
Alma és mogyoróvaj: az egyik legjobb nasi, ha diétázol
A nassolás mindig veszélyes terep. Szerencsére léteznek olyan nasik, amelyek szinte azonnal elejét veszik az egészségtelen vágyakozásnak. Íme egy remek ötlet, amit a táplálkozástudomány szakértői ajánlanak!

Ajánlataink