A tumoros betegek táplálása komoly téma. Azért is érdemes dióhéjban összefoglalni, mivel nem egy konkrét étrendről kell beszélni. Van, aki nagyon jól van, tudomást sem vesz a betegségéről, sportol és aktív életet él. Van, aki csak fogy, rossz a közérzete és táplálásra szorul. Minden esetben fontos figyelembe venni pár alapvető tényt és ennek megfelelően alakítani az étrendet.

Étkezés rákos betegségben

Szeretném rögtön az elején leszögezni, hogy a rosszindulatú daganatok nem halálos ítéletek. A diagnózis miatti ijedtség önmagában nagyon sokat árthat. Ennek ellentéteként az sem engedhető meg, hogy nem veszünk a betegségről tudomást, mivel az mindenképpen egy jelzés arról, hogy nincs rendben valami a testben, illetve lelki síkon. A változtatás tehát elengedhetetlen, és ez a táplálkozásra is igaz. A rákos folyamat nem pusztán a daganat növekedését jelenti, hanem a vele párhuzamosan jelentkező anyagcsere-változások és immunológiai reakciók összességét is. Így a betegek életminősége sem magától a tumortól, hanem az azzal együtt jelentkező fáradtságtól, fájdalmaktól, alvászavartól, szorongástól stb. romlik. A tumorral párhuzamosan egy egész testet érintő, gyulladáshoz hasonló folyamat zajlik. Ezek eredménye az energiaraktárak ürülése, a szöveti és izomfehérjék bomlása. Az izomvesztés oka az is, hogy az izomsejtek nem képesek felvenni a tápanyagokat. Ennek ellensúlyozására a táplálkozáson túl egyértelműen fontos a rendszeres mozgás.

A legfontosabb alapelvek

A tumorsejtek anyagcseréje sokkal gyorsabb, mint a testi sejteké, ráadásul nagyobb mértékben jellemző rájuk az oxigén nélküli energianyerés (magyarul erjedés). Ez a folyamat huszadannyira hatékony, mint a testi sejtek energianyerése, így sokkal több tápanyagot használnak fel, viszont savasítják a szöveteket. A rákos sejtek fő energiaforrása a cukor, ezért törekedni kell arra, hogy ne legyen kiugró vércukorszint. Sőt azt is mondanám, törekedni kell a vércukorszint alacsonyan, illetve egyenletesen tartására. Tehát a legfontosabb dolog, hogy a cukrokat, a magas cukortartalmú, illetve a túlérett gyümölcsöket, a fehér kenyeret, a fehér lisztet, a fehér rizst, a tésztaféléket ki kell zárni az étrendből.

Tápanyagokra a testi sejteknek is szükségük van, de nagyon fontos, hogy a bélrendszerből a tápanyagfelszívódás lassú, egyenletes legyen. Ezt a nagyobb mennyiségű rostbevitellel lehet elérni. Ami egyáltalán nem tiltott, az a sok-sok zöldség. A zöld leveles zöldségek, illetve a sokféle színanyagot tartalmazó fajták a legfontosabbak. Ezekkel sok rost, sok komplex szénhidrát, és – a közhiedelemmel ellentétben – sok fehérje is biztosítható. A színanyagok nagyon sokfélék, és nagyon sok folyamatban vesznek részt, pozitívan hatnak. A piros bogyós gyümölcsök szintén javasoltak. Antioxidáns hatásuknál fogva segítenek ellensúlyozni a szervezetet rongáló hatásokat. Segítenek az immunfolyamatok módosításában, ami a hatékonyabb tápanyagfelvételhez is szükséges.

Tápanyagforrásként ezek mellett meg kell említeni a csírákat is, amelyek nem csak rengeteg tápanyagot, de számos enzimet is tartalmaznak, segítik a normális sejtek táplálását, sőt a tumor elleni védelmet is fokozzák. Fehérjepótlásként már említettem a zöldségeket, és ezt komolyan kell venni. A sokféle zöldség képes teljes értékű forrást biztosítani, persze megfelelő mennyiségben. Ezért sokszor a zöldségekből készített smoothie-k, zöldség-, csíraporok fogyasztása életszerű. Az elemi aminosavakat tartalmazó tápszerek sem elvetendők, de sajnos sokszor tejsavófehérjét tartalmaznak, ami sokaknak gyulladást okoz, így pont a tumorral párhuzamos negatív hatásokat erősíti.

A másik baj sok tápszerrel az, hogy az „energia biztosítása érdekében” tele van cukorral, finomított szénhidrátokkal, az ilyet érdemes kerülni. Az állati fehérjék közül a halat és a halolajat ajánlott fogyasztani, de ezek forrása sokszor nehezen ellenőrizhető, márpedig nagyon fontos, hogy a hal és a halolaj szennyeződésektől mentes legyen.

Ezek is érdekelhetnek

Fogyás 50 felett: étrend és fitnesz tippek menopauza idejére
A megfelelő étrend, a rendszeres mozgás és a hormonbarát táplálkozási tippek segítségével 50 felett is formában maradhatsz.
3 gyors diétás süti air fryerben – egészséges édesség percek alatt
Az air fryer nemcsak ropogós krumplihoz vagy csirkéhez ideális – pár perc alatt diétás sütiket is varázsolhatsz vele! Mutatunk három gyors, egészséges receptet, amivel bűntudat nélkül élvezheted az édességet.
Omega-3 és az agyunk: Memória, koncentráció, kiegyensúlyozott hangulat
Az agyunk a legkomplexebb szervünk: folyamatosan dolgozik, még álmunkban is. Ahhoz, hogy tisztán gondolkodjunk, jól emlékezzünk, tudjunk fókuszálni, és ne uraljon el bennünket a hangulatingadozás, nem elég a szellemi edzés – megfelelő tápanyagokra is szükség van. Ebben kulcsszerepet kapnak az Omega-3 zsírsavak, különösen a DHA és az EPA.
Egy korty, és pörög az anyagcsere – így készíts gyömbérshotot otthon
A gyömbér nemcsak fűszer, hanem igazi szuperélelmiszer: serkenti az anyagcserét, erősíti az immunrendszert, és egy frissítő házi shot formájában a diéta és a fitnesz program tökéletes kiegészítője lehet.
Ez az almás süti még diéta mellett is belefér – és mennyei finom!
Az alma és a zab találkozásából született ez a puha, omlós finomság, ami még az alakodra is vigyáz.
Diétás ropogtatnivaló: házi répachips
Egészséges snackre vágysz, ami belefér a diétába is? A házi répachips pár perc alatt elkészül, és garantáltan bűntudat nélkül ropogtathatod.
A változókor titkos tünete: ezért szökik fel a vérnyomásod
A változókor számos kellemetlen tünettel járhat, mint a hangulatingadozás, hőhullám vagy álmatlanság. De vajon tudtad, hogy mindez a vérnyomásodra is hatással lehet?
Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.