Jót rosszkor
Biztosan ön is hitte már valamiről, amit egészségesnek gondolt, hogy bármikor fogyasztható. Ez azonban nem teljesen igaz. Vegyük példának az avokádót, ami – számos jótékony élettani hatása miatt nagyon sok fitneszdiéta alapja, viszont (jó) zsírban is gazdag – vacsorára már nem ajánlott, amennyiben jelentősebb fogyást tűztünk ki célul. Fogyasszunk reggelire 1-2 szelet teljes kiőrlésű rozskenyér mellé egy fél avokádót, a másik felét pedig együk meg tízóraira, de ne tartogassuk a kései órákra. ugyanez igaz a gyümölcsökre is: bár valóban egészségesek és tele vannak hasznos vitaminokkal, ásványi anyagokkal, gyümölcscukortartalmuk miatt esti fogyasztásuk nem ajánlott.
Edzés előtt, edzés után
Tipikus hiba, hogy edzés után úgy gondoljuk, ideje lenne a szénhidrátraktárainkat feltölteni, ezért a fáradtságtól kimerülve, hazafelé elmajszolunk egy banánt. A gyümölcscsel nincs is semmi baj, viszont ha este sportolunk, akkor a banánnal bevitt szénhidráttöbblet már nem fog hasznosulni a szervezetünkben, és az esti alvás alatt zsírpárnácskává alakulhat. Összetett szénhidrátban gazdag ételt inkább az edzés előtt 1-2 órával fogyasszunk, utána pedig fehérjében gazdag, de szénhidrátban és zsírban szegény ételeket válasszunk. Igyunk inkább fehérjeturmixot, készítsünk tojásfehérjéből zöldséges rántottát, vagy együnk egy kis tonhalat zöldsalátával öntet nélkül (kevés olívaolaj és citrom mehet rá), a banánt pedig hagyjuk meg a reggeli zabkása mellé.
Diétás? Ide vele!
Ha meglátjuk egy terméken, hogy diétás, rögtön bevásárolunk belőle, és mindennap eszegetünk diétás kekszet, csokit vagy krémsajtot, pedig attól, hogy kevesebb kalória vagy szénhidrát van benne, még nem fogyasztható korlátlan mennyiségben. Ráadásul, minél egészségesebbnek gondolunk egy terméket, annál többet eszünk belőle. A puffasztott rizsről is azt gondoljuk, hogy diétás – ami így is van –, éppen ezért gondolkodás nélkül felfalunk belőle egy egész csomaggal. Ez akkor nem lenne baj, ha más szénhidrátforrásunk nem lenne egész nap, de ha a zabkásán, a gyümölcsökön, a déli és délutáni rizsköreten túl még ezt is befaljuk, könnyen túlléphetjük a kiszabott szénhidráthatárt.
Étel-intolerancia? Lehet!
Azt, hogy a felesleges kilók makacsul ragaszkodnak, nemcsak a tévhiteken alapuló helytelen táplálkozás okozhatja, hanem az úgynevezett étel-intolerancia is, ami nem egyenlő az ételallergiával. A makacs puffadás, teltség- vagy éppen éhségérzet visszavezethető arra, hogy egyes élelmiszereket vagy adalékanyagokat már nem képes feldolgozni a szervezetünk. Ez egyszerű vérvételből kimutatható. Vannak, akiknek csak néhány összetevőt kell egy kis időre kiiktatniuk, de vannak olyanok is, akiknek mindennap meg kell küzdeniük az étrendjükkel. Ilyenkor érdemes felkeresni egy dietetikust, megmutatni neki az eredményt, és étkezési tanácsokat kérni tőle arra vonatkozóan, hogy mit szabad enni és mit nem. Két hónap alatt ezek az anyagok kiürülnek a szervezetből, három hónap múlva pedig elkezdhetünk kísérletezni azon, hogy egyesével óvatosan visszaemeljük őket az étrendünkbe – amennyiben további panaszokat már nem okoznak.
Ha minden kötél szakad
Ha betartottuk a kiegyensúlyozott étkezés összes alapszabályát, ha kivizsgáltattuk, hogy nincs-e étel-intoleranciánk, de még mindig egy helyben topogunk, semmi esetre se adjuk fel! Számos egyéb probléma lehet, amelyekre csak hosszú, kivizsgálásokkal töltött hónapok után bukkannak rá az orvosok. Ilyen például a PCOS (policisztás petefészek szindróma), amely hormonális betegség, vagy az IBS (irritábilis bélszindróma), amely az emésztőrendszer funkcionális zavara.