OLÍVAOLAJ csere: KENDERMAGOLAJ
A kendermagolaj tökéletesen alkalmas sütéshez, főzéshez, grillezéshez, de salátaöntetnek is kiváló. Ráadásul 40 százalékkal kevesebb telített zsírsavat tartalmaz, mint az olívaolaj. Íze ugyan kicsit intenzívebb, de pont ezért nem is kell olyan sokat használni belőle. És figyelem! Nem csak a hippiknek jön be!
KÁVÉ csere: BÚZAFŰ
Kezdje a reggelt 1 deciliter fahéjjal ízesített búzafűlével. A texasi egyetem kutatásai szerint a búzafű béta-karotin és a klorofiltartalmának köszönhetően akár 40 százalékkal is képes csökkenteni a rákos megbetegedések kialakulásának az esélyét. Ezenkívül rengeteg E-, C-, K- és B-vitamin komplexeket tartalmaz, amelyek erősítik az immunrendszert. Ha mindezt megfűszerezzük egy kis fahéjjal, akkor nem kevés természetes gyulladáscsökkentőhöz is hozzájuttatjuk a szervezetet.
VAJ csere: AVOKÁDÓPÜRÉ
100 gramm vaj mintegy 81 gramm zsírt tartalmaz, míg ugyanennyi avokádópüré csak 14 grammot. A matekrészét ezzel le is tudtuk. Az avokádó ráadásul ómega 3 zsírsavban gazdag, nem csak a koleszterinszintet csökkenti, de javítja az idegrendszer működését is. Ezért megéri néhány naponta pürésíteni egyet.
TOJÁs csere: CHIAMAG
Kevesen tudják, de a tojás szinte bármelyik receptben kiváltható egy evőkanál chiamaggal. A chiamagnak nagyon magas a rosttartalma, gazdag kalciumban, ómega 3 zsírsavban és vasban. Ha süteményt, tésztát vagy bármi egyebet készít, egy tojást helyettesítsen egy evőkanál chiamaggal, amit keverjen el 3 evőkanál vízzel. Kicsit őrülten hangzik, de higgye el, működik! és gondoljon a rengeteg megspórolt koleszterinre!
CUKOR csere: VANÍLIAKIVONAT
Bármilyen receptben cserélje a cukor legalább felét vaníliaaromára, -kivonatra vagy tiszta vaníliára. A vanília nem csak az édes íze miatt remek választás, de több kutatás is kimutatta, hogy segíti a fogyást és csillapítja az édesség utáni vágyat. A legjobb a tiszta vaníliarúd, amely teljesen természetes, és ennek a legintenzívebb az aromája.