Az édes ízek szeretete gyermekkorban alakul ki, édesszájú szülőknek általában a gyerekük is édesszájú lesz. Ha ráadásul a szülők az édesség adását összekapcsolják a jutalmazással, a szeretet kinyilvánításával, akkor a gyerekben – akár életre szólóan – rögzül a szokás, hogy édességgel jutalmazza magát. A legújabb tanulmányok azt állítják, hogy a cukorevés növeli a vesekárosodás, a szívbetegségek és a rák kockázatát is. A sikernek egy titka van: a kitartás. A szenvedés néhány nap után enyhül, egyre könnyebb lesz kézben tartani az étkezésünket. Következzenek a legfontosabb lépések a szabaddá válás útján.
1. Ne éhezzen!
A rendszeres, napi három fő- és két kis étkezés fontos. Ha kimarad valamelyik, akkor csökken a vércukorszint, éhség jelentkezik, és erős kísértés az édes ízek iránt. Egy egész napos éhezés után a nagy többségnek nem egy jó saláta jár a fejében, mert gyors energiapótlásra vágyik. Ezt a helyzetet kerülheti el, ha figyel a rendszeres evésre.
2. Ne szomjazzon!
A szomjúságot nagyon könnyű összekeverni az éhséggel. Lássa el a szervezetét bőségesen tiszta vízzel, teákkal. A gyümölcsleveket egy ideig hanyagolja.
3. Helyettesítsen!
Már első körben dobja ki a cukrot, és keresse meg, hogy mi az önnek megfelelő: a sztévia, a nyírfacukor vagy az eritrit. Kis idővel meg lehet szokni az újfajta édes ízeket. Hosszabb idő elteltével pedig szépen le lehet csökkenteni az édes ételek arányát a táplálkozásunkban.
4. Reggelire turmixoljon!
A cukorfüggőség megszüntetése szempontjából a legelőnyösebb reggeli egy tartalmas zöld- vagy gyümölcsturmix. Tej helyett készítsük kókusztejjel. Az alapunk legyen az alma, a répa, a cékla, a kiwi, a citrom, és adjunk hozzá bogyós gyümölcsöket meg egy-két karika banánt. Elszántak pedig kísérletezzenek a zöld leveles zöldségekkel, az avokádóval és az uborkával.
5. Nyersen a legjobb!
Az iparilag feldolgozott élelmiszerek zöme tartalmaz cukrot, még a sonka és a kolbász is, a joghurtokról nem is beszélve, olvassa csak el a címkéket. Éppen ezért hasznos a magunk vásárolta alapanyagokból készíteni az ételeinket.
6. Édeskés fűszerezés
A koriander, fahéj, szerecsendió, szegfűszeg és kardamom természetesen édesíti az ételeinket és csökkenti a sóvárgást.
7. Vegyen egy mély levegőt…
Amikor megszólal a belső hang, és azonnal cukrot kér, keressünk egy nyugodt helyet, csendesedjünk el, hunyjuk le a szemünket és lélegezzünk mélyeket. Minden kilégzésnél gondoljunk arra, hogy ezzel a kínzó vágyat fújjuk ki, és fújjuk el jó messzire.
8. Ki a levegőre!
Ha megteheti, de hétvégén mindenképpen töltsön több időt levegőn. A séta kisimítja a gondolatokat, oldja a stresszt, más üzemmódra állítja a szervezet működését.
9. Pótoljuk a tápanyagokat!
Az erős sóvárgást tápanyaghiány is okozhatja. Kutatások szerint a króm, a magnézium és a B3-vitamin javítja a vércukorszintet, ha pótoljuk őket, alábbhagyhat a kínzó vágyakozás.
10. Böjtre fel!
Egy néhány napos könnyebb böjt is sokat segít abban, hogy a cukortól elgyengült ízlelőbimbóink újra megszeressék a natúr ízeket.
11. Figyeljünk az érzelmeinkre!
Érdemes résen lenni és megfigyelni, milyen lelkiállapot hívja elő a cukor iránti erős késztetést. Keressük meg ennek a lelkiállapotnak, viselkedési mintának a gyökerét, az okát. Ha ezt megfejtettük, akkor lehet, hogy megszabadulunk ettől az egészségromboló függőségtől. Ha egyedül nem megy, kérjük szakember segítségét.
12. A mozgás gyógyít
Bármilyen könnyed mozgás segít a feszültség oldásában, növeli az energiát, stabilizálja a vércukorszintet. Arról nem is beszélve, hogy mozgás után már kétszer is meggondolja az ember, érdemes-e mindent lerombolni egy kakaós csigával.