A hiányállapot megelőzését segítheti, ha rendszeresen magas D-vitamin-tartalmú élelmiszereket fogyaszt. Tippek, hogy a mindennapokban hogyan gondoskodhat egyszerűen a D-vitamin pótlásáról.
1. Egy finom joghurt uzsonnára, és máris biztosította az ajánlott napi D-vitamin-bevitel 10-30 százalékát, attól függően, milyen terméket választott. Figyelmesen olvassa el az összetevők listáját, sok joghurtban nagyon magas a hozzáadott cukortartalom.
2. A zabpelyhet szinte mindenki szereti, és nagyon jó természetes D-vitamin-forrás. Egy adag dúsított gabonapehely jellemzően 40 NE D-vitamint tartalmaz adagonként, és még több vitaminhoz juthat, ha tápanyagokban gazdag, magas rosttartalmú élelmiszereket tartalmazó reggeli részeként fogyasztja.
3. Igyon narancslevet, hiszen egy pohár akár 137 NE D-vitamint is tartalmazhat – de ellenőrizze a narancslé dobozán a pontos mennyiséget, hiszen ez termékenként nagyon változó.
4. Egy pohár tej 115- 125 NE D-vitamint tartalmazhat. A dúsított növényi alapú tejek is tartalmazhatnak némi D-vitamint, ennek érdemes utánajárni. A tejet fogyaszthatja önmagában vagy egy finom turmix hozzávalójaként.
5. A gomba alapjában véve nem tartalmaz D-vitamint. Ám a felületére bocsátott pulzáló UV- fény behatol a sejtekbe, és olyan kémiai folyamatot idéz elő, aminek folytán egyik összetevője D-vitaminná alakul át. Egy adag az így kezelt gombákból máris fedezi a napi ajánlott D -vitamin-bevitel jelentős részét.