A tavasz 15 legjobb zöldségéből és gyümölcséből szemezgetve, nem csak egy-két kilótól, de az összes lerakódott méreganyagtól megszabadulhat úgy, hogy közben rengeteg vitamint juttat a szervezetébe, és a hidratáltságról is gondoskodik.
1. ARTICSÓKA
Nagyon jelentős az antioxidáns-tartalma, de fogyasztása nem csak ezért előnyös. A növényben ugyanis olyan speciális savak találhatók, amelyek regenerálják a májat és segítik az epe működését. Ennek azért van jelentősége, mert az epe segít feldolgozni és megemészteni a zsíros ételeket. Ám ha túl zsírosan táplálkozunk, az epe begyulladhat és súlyos, fájdalmas panaszokat okozhat.
2. CÉKLA
Az egyik legjobb vérképző és gyulladáscsökkentő élelmiszer. Nagyon magas az antioxidáns-tartalma, tökéletes a méregtelenítéshez. Hatékonyan tisztítja a májat. A céklából készíthetünk finom zöldséglevet is, amit szinte nem is kell ízesíteni, hiszen önmagában is nagyon finom.
3. BROKKOLI
A sötétzöld zöldségnek igen magas az antioxidánstartalma, segít regenerálódni a sejteknek, és már bizonyított, hogy rendszeres fogyasztásával csökkenthető a rákos megbetegedések kialakulásának az esélye. A brokkolit elég egy picit megpárolni kevéske fokhagymával, csak annyira, hogy a brokkolirózsák még roppanósak maradjanak.
4. KELKÁPOSZTA
Kifejezetten jótékonyan hat az epére, segít az epesav kiválasztódásában. A hiedelmekkel ellentétben annyira nem puffaszt, legalábbis a megfelelő módon elkészítve nem. A káposztaleveleket elegendő megpárolni egy kis sós vízben, de salátába bátran tehető nyersen is. A friss, érett kelkáposzta nagyon finom és hasznos étel.
5. GYERMEKLÁNCFŰ
Kifejezetten vízhajtó hatású növény, jótékonyan hat a vese működésére.
6. ZÖLD TEA
Az egyik leggazdagabb antioxidáns. Vitalizáló és méregtelenítő csodaital. Alacsony a koffeintartalma, mégis élénkítő hatása van. Enyhén vízhajtó hatású, ugyanakkor hidratál. Segít megakadályozni a puff adást, valamint a végtagdagadást.
7. CITRUSFÉLÉK
Citrom, narancs, mandarin, grépfrút. Mindegyik nagyon gazdag C-vitaminban, ezáltal remek antioxidáns.
8. ÉDESKÖMÉNY
Nagyon magas a rost- és a C-vitamin-tartalma. Jótékonyan hat az emésztésre, megakadályozza a puffadást és a hasfájást. Éppen ezért szoktak kisbabáknak is gyenge édesköményteát főzni. Ha teának nem kívánná, teheti salátába is. Édesburgonyával párosítva kifejezetten pikáns étel.
9. MÁRIATÖVIS
Különösen a máj méregtelenítésében játszik jelentős szerepet. A belőle készült tea regenerálja és tisztítja a májat.
10. HAGYMAFÉLÉK
Szinte minden egyes hagymaféle kissé csípős, pikáns ízű. Különösen a fokhagymának van egészen egyedi aromája. Fogyaszthatók nyersen, párolva, vagy készülhet belőlük tea. A hagymaféléknek vírusölő, antibakteriális hatásuk van, ezzel együtt nagyon magas az antioxidánstartalmuk is.
11. ZÖLD SZÍNŰ ZÖLDSÉGEK
Nagyon magas az antioxidáns-tartalmuk. Ezenkívül nyersen fogyasztva mindegyik kiváló rost- és folyadékforrás. Válasszon olyan zöldségeket, mint a jégsaláta, a spenót, a káposztafélék. Igyekezzen mindennap legalább kétféle zöld színű zöldséget fogyasztani.