Búzafinomliszt
A búza a legfontosabb és egyben leggyakrabban használt gabonaféle. A búzafinomliszt finomszemcsés őrlemény, a búzamagbelsőre jellemző világos színű. Héjrészt ez a liszttípus gyakorlatilag nem tartalmaz, hamutartalma legfeljebb 0,60%. A búzafinomliszt nedvessikér-tartalma legalább 27%, ami kenyér készítésére is alkalmassá teszi, bár inkább péksütemények, cukrászati termékek előállítására használják. A háztartásokban sűrítéshez, panírozáshoz, palacsintatésztához, kelt tésztákhoz és süteményekhez használják.
Búzakenyérliszt
Finomszemcsés őrlemény, púderfinomságú, melynek színe a búzamagbelső és a héj árnyalatától függ. A sütőiparban a különböző kenyérfajták alapanyagaként használják, ideális kenyerek és kelt tészták sütéséhez.
Graham-liszt
A malmi előkészítés során csak a külső, szennyezett, vékony héjréteget távolítják el az élelmezési búzáról. Megközelítően teljes kiőrlésű, széles szemcseméret-tartományban tartalmaz lisztet, továbbá nagyobb szemcseméretű héjrészeket. A benne lévő szénhidrát lassan szívódik fel. Magas a vitamin-, ásványianyag- és rosttartalma.
Durumliszt
A mediterrán vidék búzájából készül. A durumbúza magbelsőjére jellemző, sárgás alapszínű, finomszemcsés őrlemény. Csekély mennyiségben a lisztszemcsékkel azonos méretű világos héjrészeket is tartalmaz. A durumbúza lisztje magas fehérjetartalmú, kitűnő tészták készülhetnek belőle.
Teljes kiőrlésű búzaliszt
Az élelmezési búzára jellemző színű, megközelítően teljes kiőrlésű, finomszemcsés őrlemény, amely a gabonaszem összes alkotórészét tartalmazza, beleértve a csírát és a korpát is. A Graham-liszttől szemcseméretben tér el.
Tönkölybúzaliszt
Fehér tönkölybúzaliszt (TbL 70), teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt (TbL 300). Értékes zsírokat, telítetlen zsírsavakat, zsírban oldódó vitaminokat és antioxidánsokat tartalmaz. A benne található szénhidrát lassan szívódik fel. Magas a fehérjetartalma, ezért nagyon jól keleszthető, ráadásul az emberi szervezet számára sokkal jobban hasznosítható fehérjéket tartalmaz. A tönkölybúza szerkezete zárt, ezért ez a gabona rendkívül ellenálló a környezeti szennyezésnek. Bármelyik receptben (kenyérnél is), ahol búzalisztet említenek, felcserélhető tönkölyliszttel.
Rozsliszt
A fehér rozsliszt, a világos rozsliszt, a sötét rozsliszt és a teljes kiőrlésű rozsliszt között a magbelső és a héjrész arányától, a korpázottság mértékétől függő színbeli, árnyalati különbségek vannak. Gazdag B-vitaminban, kalciumban, magnéziumban, nitrogénben és foszforban. Vitalizáló, immunerősítő hatású. Mivel alacsony a sikértartalma, nem önmagában, hanem búzaliszttel keverve használják.
Kukoricaliszt
Gluténmentes, így lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Szép sárgás színt ad az ételeknek, édeskés íze miatt pedig süteményekben is gyakran használják. Európa több országában fontos alapanyag, de a kínai konyha is gyakran dolgozik vele. Kiváló mártások sűrítéséhez, galuskához, krémlevesekhez, hústöltelékek dúsításához. belőle készül két híres népi étel, a puliszka és a prósza. Kis mennyiségben érdemes a kenyérhez adni, amely a kukoricaliszttől kissé édeskés, kellemes ízű lesz. Édes süteményekhez is jól használható. Vigyázni kell, hogy a kukoricaliszt friss legyen, mert míg frissen édeskés ízű, kellemes illatú, addig az állott kukoricaliszt könnyen megkeseredik.