A lisztből nem csak kenyér készül, az otthoni sütés-főzés is elképzelhetetlen nélküle. Számos lisztféle közül lehet választani, a döntés néha bizony nagyon nehéz. Összegyűjtöttük a leggyakrabban használt fajtákat.

Liszt kisokos: Melyiket válaszd?

Búzafinomliszt

A búza a legfontosabb és egyben leggyakrabban használt gabonaféle. A búzafinomliszt finomszemcsés őrlemény, a búzamagbelsőre jellemző világos színű. Héjrészt ez a liszttípus gyakorlatilag nem tartalmaz, hamutartalma legfeljebb 0,60%. A búzafinomliszt nedvessikér-tartalma legalább 27%, ami kenyér készítésére is alkalmassá teszi, bár inkább péksütemények, cukrászati termékek előállítására használják. A háztartásokban sűrítéshez, panírozáshoz, palacsintatésztához, kelt tésztákhoz és süteményekhez használják.

 

Búzakenyérliszt

Finomszemcsés őrlemény, púderfinomságú, melynek színe a búzamagbelső és a héj árnyalatától függ. A sütőiparban a különböző kenyérfajták alapanyagaként használják, ideális kenyerek és kelt tészták sütéséhez.

 

Graham-liszt

A malmi előkészítés során csak a külső, szennyezett, vékony héjréteget távolítják el az élelmezési búzáról. Megközelítően teljes kiőrlésű, széles szemcseméret-tartományban tartalmaz lisztet, továbbá nagyobb szemcseméretű héjrészeket. A benne lévő szénhidrát lassan szívódik fel. Magas a vitamin-, ásványianyag- és rosttartalma.

 

Durumliszt

A mediterrán vidék búzájából készül. A durumbúza magbelsőjére jellemző, sárgás alapszínű, finomszemcsés őrlemény. Csekély mennyiségben a lisztszemcsékkel azonos méretű világos héjrészeket is tartalmaz. A durumbúza lisztje magas fehérjetartalmú, kitűnő tészták készülhetnek belőle.

 

Teljes kiőrlésű búzaliszt

Az élelmezési búzára jellemző színű, megközelítően teljes kiőrlésű, finomszemcsés őrlemény, amely a gabonaszem összes alkotórészét tartalmazza, beleértve a csírát és a korpát is. A Graham-liszttől szemcseméretben tér el.

 

Tönkölybúzaliszt

Fehér tönkölybúzaliszt (TbL 70), teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt (TbL 300). Értékes zsírokat, telítetlen zsírsavakat, zsírban oldódó vitaminokat és antioxidánsokat tartalmaz. A benne található szénhidrát lassan szívódik fel. Magas a fehérjetartalma, ezért nagyon jól keleszthető, ráadásul az emberi szervezet számára sokkal jobban hasznosítható fehérjéket tartalmaz. A tönkölybúza szerkezete zárt, ezért ez a gabona rendkívül ellenálló a környezeti szennyezésnek. Bármelyik receptben (kenyérnél is), ahol búzalisztet említenek, felcserélhető tönkölyliszttel.

 

Rozsliszt

A fehér rozsliszt, a világos rozsliszt, a sötét rozsliszt és a teljes kiőrlésű rozsliszt között a magbelső és a héjrész arányától, a korpázottság mértékétől függő színbeli, árnyalati különbségek vannak. Gazdag B-vitaminban, kalciumban, magnéziumban, nitrogénben és foszforban. Vitalizáló, immunerősítő hatású. Mivel alacsony a sikértartalma, nem önmagában, hanem búzaliszttel keverve használják.

 

Kukoricaliszt

Gluténmentes, így lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Szép sárgás színt ad az ételeknek, édeskés íze miatt pedig süteményekben is gyakran használják. Európa több országában fontos alapanyag, de a kínai konyha is gyakran dolgozik vele. Kiváló mártások sűrítéséhez, galuskához, krémlevesekhez, hústöltelékek dúsításához. belőle készül két híres népi étel, a puliszka és a prósza. Kis mennyiségben érdemes a kenyérhez adni, amely a kukoricaliszttől kissé édeskés, kellemes ízű lesz. Édes süteményekhez is jól használható. Vigyázni kell, hogy a kukoricaliszt friss legyen, mert míg frissen édeskés ízű, kellemes illatú, addig az állott kukoricaliszt könnyen megkeseredik.

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink