Nem könnyű, de próbáljunk meg a rendkívüli helyzetben is higgadtak és megfontoltak maradni. Táplálkozástudományi szakemberek segítenek, hogy miként vásároljunk, étkezzünk a vírus idején is.

Pánik helyett tudatosan: vásárlási és táplálkozási tippek a koronavírus idejére

Lassan már több hete tart a bevásárlási, felhalmozási láz, olyannyira, hogy némely boltok, szupermarketek korlátozó intézkedéseket voltak kénytelenek bevezetni. (Nem azért, mert elfogyna az áru, sokkal inkább a munkaerőt védik ezzel, a túlhajszolt kereskedelmi dolgozókat.) Érthető, ha mindenki picit többet szeretne felhalmozni otthon és jó is, ha hosszabb időre vásárlunk, hiszen így ritkábban kell kitennünk a lábunkat a lakásból. De tegyük mindezt ésszel! A Napi Táptudás blog kezdeményezésére most táplálkozástudományi szakemberek és dietetikusok, valamit szervezetek fogtak össze, hogy segítsenek: miből mennyit érdemes vásárolni, a józan ész határain belül. Spoiler: nem kell 50 kiló liszt otthonra.

Nem kell (és nem is szabad) felvásárolni mindent!

A szakértők infografikán mutatják meg a legfontosabb információkat (lásd cikkünk alján), választ adva olyan kérdésekre, minthogy: érdemes-e élelmiszert nagy mennyiségben felvásárolni, miből mennyit érdemes otthon tartani, illetve mennyire biztonságosak-e a tartós élelmiszerek?

Papp Andrea ötletgazda, táplálkozástudományi szakember szerint a legfontosabb, hogy próbáljunk higgadtak maradni és gondoljunk másokra is – ne vásároljuk fel a teljes készletet a boltban.

„Mindenki segíthet másoknak azzal, ha nem vásárol több élelmiszert annál, mint amennyi valóban szükséges. Véleményem szerint a legnagyobb veszély, ami most az élelmiszer-ellátást fenyegeti az az, ha megrohamozzuk a boltokat és hónapokra betárazunk. Így valóban akadozhat az ellátás.”

Táplálkozási ajánlások

Persze, amennyire lehet, igyekezzünk most is egészségesen étkezni – ne nassolnivalóból halmozzunk fel a spájzban. Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) főtitkára ezt javasolja:

„Készítsünk zöldséges ételeket, együnk naponta egyszer valamilyen teljes értékű gabonából készült ételt, fogyasszunk rendszeresen sovány tejtermékeket, hüvelyeseket, olajos magokat, halat, tojást. Folyamatos nassolás helyett tartsunk napirendet, amihez napi három-öt étkezés tartozik. Ha unatkozunk vagy stresszelünk, evés helyett mozogjunk kicsit vagy olvassunk bele egy jó könyvbe.”

Főzési tippek

És próbáljunk minél kevesebbet pazarolni.

„Most kiemelten fontos, hogy odafigyeljünk arra, hogy lehetőleg ne pazaroljunk el élelmiszert. Érdemes okosan kihasználni a fagyasztónk kapacitását, akár előre megfőzni néhány nagyobb adagot, amit később csak ki kell olvasztani. Jól jöhetnek a száraz hüvelyesek, a jól tárolható zöldségek, és az olyan ételmentő receptek, mint a mákos guba. Ki tudja, akár még néhány hasznos új konyhai szokást is felvehetünk ezalatt a furcsa időszak alatt!” – teszi hozzá a Felelős Gasztrohős Alapítvány igazgatója, Varga Judit.

MÉG TÖBB HASZNOS TUDNIVALÓ AZ INFOGRAFIKÁKBAN:

Az infografikát Kőfaragó Anna grafikus készítette. Az információs anyag létrejöttét támogató szervezetek: Magyar Táplálkozástudományi Társaság, TÉT Platform Egyesület, Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, Felelős Gasztrohős Alapítvány

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Wall Pilates kezdőknek és haladóknak – 15 perc a teljes tested átmozgatásához
A fal stabil támaszt nyújt, így a gyakorlatok biztonságosabbak és könnyebben kivitelezhetők, kezdőknek és haladóknak egyaránt.
PCOS és gyermekvállalás: Van remény? Van remény!
A PCOS vagy más néven policisztás ovárium szindróma egy különösen gyakori nőgyógyászati betegség, amely nagyon sok nőt érint világszerte, mégis rengetegen tabuként kezelik. Különösen azok, akik gyermekvállalási nehézségektől küzdenek.
Az új gasztrotrend: adj egy kovászt, kapsz egy barátot!
Október 16-án ünnepli a világ az Élelmezési Világnapot, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet az egészséges táplálkozás, az élelmezésbiztonság és a fenntartható élelmiszerrendszerek fontosságára.
A brownie, amit nyugodt szívvel ehetsz – cukor nélkül is csábítóan finom
A brownie az a desszert, aminek egyszerűen nehéz ellenállni – most pedig elkészítheted a diétás, cukormentes változatát is. Puhán szaftos, csokisan gazdag, mégis könnyed és bűntudatmentes – pont olyan, amilyenre mindig is vágytál.
Ha imádod Dua Lipa zenéjét és izzasztó otthoni kardióra vágysz, ezeket ki kell próbálnod!
Összegyűjtöttünk három szuper cardió edzést, különböző hosszúságban – így attól függően választhatsz, mennyi időd van, és mennyire szeretnéd izzasztani magad:
Unod a salátát? Ezzel a zöldséggel turbózd a fogyást!
A cékla nemcsak színével varázsolja el az embert, hanem az egyik legtáplálóbb és legdiétásabb zöldség is. Mindössze 40 kalória van 100 grammban, miközben tele van rosttal, antioxidánsokkal, vassal, folsavval és gyulladáscsökkentő hatású fitonutriensekkel.
Mire kell figyelni a pajzsmirigy diétánál?
Akár alulműködésről, túlműködésről vagy autoimmun eredetű problémáról van szó, az étrend nagyban hozzájárulhat a tünetek enyhítéséhez és a pajzsmirigy kezelés sikeréhez.
3 zseniális karfiolrecept, ha diétázol
Elképesztő lehetőségeket rejt a karfiol! Ez az egyszerű zöldség hihetetlenül sokféleképpen elkészíthető! Rosttartalma magas, szénhidrát viszont szinte nincs benne, így az egyik legjobb választás fogyókúrához!