Nem könnyű, de próbáljunk meg a rendkívüli helyzetben is higgadtak és megfontoltak maradni. Táplálkozástudományi szakemberek segítenek, hogy miként vásároljunk, étkezzünk a vírus idején is.

Pánik helyett tudatosan: vásárlási és táplálkozási tippek a koronavírus idejére

Lassan már több hete tart a bevásárlási, felhalmozási láz, olyannyira, hogy némely boltok, szupermarketek korlátozó intézkedéseket voltak kénytelenek bevezetni. (Nem azért, mert elfogyna az áru, sokkal inkább a munkaerőt védik ezzel, a túlhajszolt kereskedelmi dolgozókat.) Érthető, ha mindenki picit többet szeretne felhalmozni otthon és jó is, ha hosszabb időre vásárlunk, hiszen így ritkábban kell kitennünk a lábunkat a lakásból. De tegyük mindezt ésszel! A Napi Táptudás blog kezdeményezésére most táplálkozástudományi szakemberek és dietetikusok, valamit szervezetek fogtak össze, hogy segítsenek: miből mennyit érdemes vásárolni, a józan ész határain belül. Spoiler: nem kell 50 kiló liszt otthonra.

Nem kell (és nem is szabad) felvásárolni mindent!

A szakértők infografikán mutatják meg a legfontosabb információkat (lásd cikkünk alján), választ adva olyan kérdésekre, minthogy: érdemes-e élelmiszert nagy mennyiségben felvásárolni, miből mennyit érdemes otthon tartani, illetve mennyire biztonságosak-e a tartós élelmiszerek?

Papp Andrea ötletgazda, táplálkozástudományi szakember szerint a legfontosabb, hogy próbáljunk higgadtak maradni és gondoljunk másokra is – ne vásároljuk fel a teljes készletet a boltban.

„Mindenki segíthet másoknak azzal, ha nem vásárol több élelmiszert annál, mint amennyi valóban szükséges. Véleményem szerint a legnagyobb veszély, ami most az élelmiszer-ellátást fenyegeti az az, ha megrohamozzuk a boltokat és hónapokra betárazunk. Így valóban akadozhat az ellátás.”

Táplálkozási ajánlások

Persze, amennyire lehet, igyekezzünk most is egészségesen étkezni – ne nassolnivalóból halmozzunk fel a spájzban. Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) főtitkára ezt javasolja:

„Készítsünk zöldséges ételeket, együnk naponta egyszer valamilyen teljes értékű gabonából készült ételt, fogyasszunk rendszeresen sovány tejtermékeket, hüvelyeseket, olajos magokat, halat, tojást. Folyamatos nassolás helyett tartsunk napirendet, amihez napi három-öt étkezés tartozik. Ha unatkozunk vagy stresszelünk, evés helyett mozogjunk kicsit vagy olvassunk bele egy jó könyvbe.”

Főzési tippek

És próbáljunk minél kevesebbet pazarolni.

„Most kiemelten fontos, hogy odafigyeljünk arra, hogy lehetőleg ne pazaroljunk el élelmiszert. Érdemes okosan kihasználni a fagyasztónk kapacitását, akár előre megfőzni néhány nagyobb adagot, amit később csak ki kell olvasztani. Jól jöhetnek a száraz hüvelyesek, a jól tárolható zöldségek, és az olyan ételmentő receptek, mint a mákos guba. Ki tudja, akár még néhány hasznos új konyhai szokást is felvehetünk ezalatt a furcsa időszak alatt!” – teszi hozzá a Felelős Gasztrohős Alapítvány igazgatója, Varga Judit.

MÉG TÖBB HASZNOS TUDNIVALÓ AZ INFOGRAFIKÁKBAN:

Az infografikát Kőfaragó Anna grafikus készítette. Az információs anyag létrejöttét támogató szervezetek: Magyar Táplálkozástudományi Társaság, TÉT Platform Egyesület, Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, Felelős Gasztrohős Alapítvány

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink