Guacamole
Fő alapanyaga az avokádó, ami gazdag telítetlen zsírsavakban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Védi a szívet és az érrendszert, kitűnő antioxidáns. 2 db érett avokádót vágjon félbe, kaparja ki a belsejüket. Citromlével locsolja meg, rúdmixerrel pépesítse, sóval, borssal, zúzott fokhagymával ízesítse. Ha kell, lazítsa alacsony zsírtartalmú joghurttal.
Bruschetta
Az egyik legegyszerűbb partiétel. Nem kell hozzá más, csak pár szelet olasz kenyér, paradicsom, olívaolaj, fokhagyma és bazsalikom. Ha igazán egészséges falatkákat szeretne, készítheti teljes kiőrlésű kenyérből is. a paradicsom likopint tartalmaz: ez az antioxidáns hatású anyag segít a káros szabad gyökök megkötésében és szabályozza a koleszterin-anyagcserét. az olívaolajnak is nagyon magas az antioxidáns-tartalma. E-vitamin- és polifenoltartalma védi az érrendszert, csökkenti a szívinfarktus kialakulásának veszélyét.
Salsa
Ez a népszerű mexikói étel húsokhoz köretként, salátákhoz öntetként, kukoricalepénykékbe töltelékként, mártogatósként is igazi partiétel. Az egyszerű, hagyományos salsa receptje: 6 db paradicsom, 1 lila hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1-2 csilipaprika, 1 lime leve és reszelt héja, 1 csokor friss koriander, só, bors, római kömény. A paradicsomokat dobja forrásban lévő vízbe pár percre, majd húzza le a héjukat. Vágja apróra a paradicsomokat, a hagymát, a fokhagymát és a paprikát. Keverje el alaposan a felaprított hozzá- valókat, végül mehetnek rá a fűszerek. Nemcsak finom, egészséges is: tele van C-vitaminnal, rostokkal, és a kalóriatartalma igen alacsony.
Füstölt lazacos pirítós
A lazac az egyik leggazdagabb forrása az esszenciális zsírsavaknak. az ómega 3 zsírsavak segítenek szinten tartani a vérnyomást, a koleszterin szintjét, védik a szívet és az érrendszert, ráadásul bőrvédő hatásúak.
Rákkoktél
A garnélarák gazdag fehérjében, zsír- és kalóriatartalma viszont alacsony. a benne található cink erősíti az immunrendszert. Kínáljon hozzá házi készítésű salsát – a készen kapható mártások többnyire túl sok cukrot tartalmaznak.
Saláták
A különféle zöldsaláták tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Víztartalmuk magas, így segítenek a szervezet hidratálásában. Ez különösen akkor fontos, ha ízletes borokkal és alkoholtartalmú italokkal kényezteti vendégeit.
Mártogatós zöldségcsíkokkal
Hamisítatlan partiétel. Vágjon fel egy nagy tálra zöldségeket: paprikát, sárgarépát, fehérrépát, zellert, cukkinit, padlizsánt. Készítsen mártogatóst: juhtúrót és alacsony zsírtartalmú túrót keverjen el egyenlő arányban, adjon hozzá pár csepp olívaolajat, és ízlés szerint zöldfűszereket (petrezselymet, kaprot, metélőhagymát, borsikafüvet, majorannát, kakukkfüvet, bazsalikomot). Igazi vitaminbomba.
Olajos magvak keveréke
A különféle olajos magvak – dió, mandula, földimogyoró, törökmogyoró, tökmag, napraforgómag – vitaminokban, rostokban és fehérjékben gazdagok. Számos gyógyhatással bírnak, segítenek a szervezet harmóniájának megőrzésében. Csodákat tesznek a bőrrel és segítenek a PMS tüneteinek enyhítésében.
Sashimi
A legújabb kutatások szerint a szusi mégsem olyan egészséges, mint eddig hitték. Egyetlen szusitekercs akár 290–350 kalóriát is tartalmazhat, ráadásul a rizs a feldolgozás során elveszíti a benne lévő értékes vitaminokat, ásványi anyagokat. Kínáljon inkább sashimit, amelyből a rizst „kihagyják”. Szinte bármi lehet a töltelék, ami nyers és tengeri: halak, rákok, kagylók. Ez az étel lényegesen több ásványi anyagot, ómega 3 zsírsavat, proteint és vitaminokat tartalmaz.