Pirosgyümölcs-leves
Hozzávalók (4 személyre):
* 3 ek. cukor (ízlés szerint) * 1,5 ek. egész szegfűszeg (ízlés szerint) * 1 db fahéjrúd * 1 csomag vaníliáscukor * 200 g cseresznye * 200 g meggy * 1/2 csomag vaníliás pudingpor (főzős) * 1/2 db citrom leve és reszelt héja (ízlés szerint) * 200 ml natúr joghurt * 200 g málna
Elkészítés:
1. Mindenekelőtt egy nagyobb fazékba tegyünk fel 2 liter vizet főni a cukorral, a szegfűszegekkel, a rúd fahéjjal és az egy csomag vaníliás cukorral együtt.
2. Amikor felforrt, adjuk hozzá az előzőleg kimagozott cseresznyét és a meggyet, majd kb. 10 perc elteltével vegyük vissza a hőfokot.
3. Egy tálkában pár merőkanál forró gyümölcslével keverjük ki a pudingport, és óvatosan csorgassuk bele a forró levesbe. Folyamatos kevergetés mellett főzzük 1-2 percig.
4. Amint elkészült a gyümölcsleves, állítsuk fazekastul hideg vízfürdőbe, és hűtsük ki.
5. Ha kihűlt, kézi habverővel keverjük hozzá a citromlével és a reszelt citromhéjjal elkevert joghurtot. Végül óvatosan, hogy ne törjön össze, forgassuk bele a megmosott, lecsepegtetett málnát is.
1 adag 222 kcal
Hideg, mentás dinnyeleves
Hozzávalók (4 személyre):
* 1 kg görögdinnye (tisztítva mérve) * 2 ek. méz l 1 kk. őrölt gyömbér * 200 ml cukrozatlan habtejszín * 1/2 db citrom kifacsart leve * 12 db mentalevél + a díszítéshez
Elkészítés:
1. A görögdinnyét daraboljuk fel, majd turmixoljuk össze a mézzel, a gyömbérrel, a tejszínnel, a citrom levével és a leszárazott, felcsíkozott mentalevelekkel. Legalább 3-4 órára tegyük be a hűtőbe.
2. Tálalás előtt szűrjük át a levest, és díszítsük mentalevelekkel.
1 adag 295 kcal
Hideg meggyleves
Hozzávalók (4 személyre):
* 500 g magozott meggybefőtt (levével együtt) * 2 ek. kristálycukor * 1 db fahéjrúd * 4 szem szegfűszeg * 1 db biocitrom * 1 tk. étkezési keményítő * 100 ml habtejszín + a díszítéshez
Elkészítés:
1. Tegyük a meggyet a levével együtt fazékba. Hintsük meg néhány ek. cukorral, öntsük fel 500 ml vízzel, adjuk hozzá a fűszereket. A citromot mossuk meg, a héjából zöldséghámozóval vágjunk le 3 csíkot.
2. Forraljuk fel az egészet. Közben a keményítőt a tejszínnel keverjük simára. Keverjünk hozzá egy kevés forró levest, majd öntsük vissza a többihez. Forraljuk fel, főzzük néhány percig, majd vegyük le a tűzről, és hagyjuk teljesen kihűlni. Végül tegyük be a hűtőbe, hogy az ízek jól összeérjenek. Hidegen, tejszínhabbal díszítve tálaljuk.
1 adag 380 kcal