Hiába a sok drága krém, kozmetikai kezelés, a bőrünknek ennél többre van szüksége. Közhelynek tűnik, olyan gyakran ismételjük, de igaz: a szépségápolás belül kezdődik. Bőrünknek nemcsak rendszeres külső ápolásra, hanem egészséges táplálkozásra is szüksége van ahhoz, hogy ragyogó és élettel teli legyen.

Belülről fakadó ragyogás

Az első számú csodaszer: D-vitamin

Bőrünket óvni kell a káros UV-sugaraktól, a közvetlen, erős napfénytől, de ahhoz, hogy egészséges legyen, szüksége van D-vitaminra is. Fontos, hogy rendszeresen használjunk napvédő krémet, de mellette gondoskodjunk arról is, hogy elegendő D-vitaminhoz jusson a szervezetünk.

Szedjünk rendszeresen – naponta, még nyáron is – D3-vitamint és fogyasszunk minél több D-vitamin-tartalmú ételt. Nem csak a bőrünket védi: erősíti a hajunkat, a körmünket. Bőrgyógyászok előszeretettel ajánlják a D-vitamin-kúrát, illetve a D-vitamint tartalmazó krémeket a problémás, pattanásos bőrre. Amellett, hogy jó, ha beszerzünk D-vitamin-tartalmú arckrémet, együnk minél többet e fontos vitamint tartalmazó élelmiszerekből is.

D-vitaminban gazdag élelmiszerek:

Gomba: Fogyasszuk levesként, köretként, de a reggeli omlettet is feldobhatjuk vele.
Szardínia: Igazi bőrszépítő, nem csak D-vitaminban, de ómega 3 zsírsavban is gazdag. Szendvicsekhez is jó, de önmagában is tökéletes választás.
Máj: Sütve, főzve, önálló főételként vagy húslevesben is nagyon finom. Bár érdemes gyakran fogyasztani, nem ajánlott mindennap májat enni.
Tojás: Nem győzzük eleget hangsúlyozni, milyen fontos a rendszeres tojásfogyasztás. A-, B-, D-, E-vitaminban gazdag, ehetjük főzve, rántottaként, de készíthetünk belőle gazdag omlettet és krémet is.
Tej: Egyre többen döntenek úgy, hogy száműzik az étrendjükből, de aki nem érzékeny rá, annak ez nem ajánlott, ugyanis remek kalcium- és D-vitamin-forrás.

Szépítő szent por

A kurkumagyökér nem csak különlegesen finom ízt ad az ételeinknek, de szépségünkért is sokat tehetünk gyakori használatával. Bár itthon még nem tartozik a leggyakrabban használt fűszerek közé, Indiában az ételek egyik elengedhetetlen ízesítője. A keleti nők nem csak az ételbe teszik, de kozmetikumként is alkalmazzák. Nem véletlen, hogy a gyarmatosító angolok szent pornak is nevezték. Miért érdemes minél gyakrabban kurkumával ízesítenünk az ételeinket? Kívül-belül szépít, tele van bőrfiatalító antioxidánsokkal, az indiai orvoslás pedig évezredek használja immunerősítő, gyulladáscsökkentő és lázcsillapító hatása miatt. De az emésztésre is jótékony hatással van: nagyszerű megoldás puffadásra, gyomorégésre, bélgörcsökre.

Már napi 500 gramm kurkuma „helyre teszi” a magas koleszterinszintet, több új kutatás szerint pedig rendszeres fogyasztása csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét. Ugyanakkor bérelt helye lehetne piperecikkeink és drága krémeink között is. Az indiai nők nem véletlenül használnak kurkumás vizet arctisztításhoz – nem csak alaposan tisztít és ápol, de mindenféle bőrhibák gyógyulását is gyorsítja. Fertőtlenítő és antibakteriális hatása miatt kiválóan ápolja a pattanásos bőrt. Érdemes a zsírosodásra hajlamos arcbőrűeknek gyakran alkalmazni, mivel csökkenti a faggyúmirigyek zsírkiválasztását.

Hallgasson a megérzéseire!

Ez esetben az emésztőrendszere vagy a bőre jelzéseire. A glutént, laktózt, cukrot tartalmazó élelmiszerek gyakran okoznak emésztési problé- mákat. Ilyen ételek elfogyasztása után az arra érzékenyek puf adást, gyomorfájdalmat tapasztalhatnak. Másoknak egyéb úton jelez a szervezetük, nem erős emésztési fájdalmakkal vagy kellemetlen tünetekkel, hanem bőrelváltozásokkal. A bőrön ütközhet ki a baj, például pattanások, ekcéma, különböző kiütések formájában – esetleg ezek együttes megjelenésével. Ha ezek valamelyikét tapasztalja bizonyos ételek fogyasztása után, érdemes legközelebb ellenállni a kí- sértésnek (és felkeresni egy gasztroenterológust!), nem csak a gyomra, a bélrendszere, de a bőre is hálás lesz érte.

Ezek is érdekelhetnek

Három zseniális vacsora csirkéből, ha diétázol
Nem tudjuk megunni a csirkehúst: egyik kedvenc egészséges alapanyagunk, sokféleképpen elkészíthető, csak egy kis kreativitás kell ahhoz, hogy finom, tápláló és diétába is könnyen illeszthető vacsorákat készítsünk belőle – mindössze 10-20 perc alatt.
A tél fiatalító fűszerei, mutatjuk, mit szerezz be!
A titok a téli fűszerekben rejlik, melyek még képesek akár meg is fiatalítani a testet.
Mindent a fogamzásgátlásról: melyik való neked?
A fogamzásgátlás minden párt érint, akik nem szeretnének gyereket a közeljövőben. Keressük a legjobb megoldást, ami biztonságos, és igazán illik hozzád.
Sütés nélkül készül ez a mennyei joghurt torta
Ha nincs kedved órákig a konyhában bíbelődni, próbáld ki ezt a receptet.
Ezt az új diétás kókuszgolyót imádni fogod, pillanatok alatt kész
Ez az egyszerű zöldség az indiánok kedvelt eledele volt. Jótékony élettani hatását hosszan sorolhatjuk: megfázásos betegségek hatékony ellenszere, erősíti az immunrendszert. Sósan és édesen is isteni.
Ez november legjobb diétája, karácsonyra bomba alakod lesz
A szervezet feltöltődik vitaminokkal, tápanyagokkal, méghozzá úgy, hogy közben fogyhatunk is.
Ez az ősz legjobb diétás fegyvere, így vesd be a savanyú káposztát
A savanyú káposzta és az abból készült ételek elképesztően jó hatással vannak a szervezetünkre, ezért jó lenne, ha nemcsak az ünnepi asztalon találkoznánk vele, hanem az év többi napján is.
Alma és mogyoróvaj: az egyik legjobb nasi, ha diétázol
A nassolás mindig veszélyes terep. Szerencsére léteznek olyan nasik, amelyek szinte azonnal elejét veszik az egészségtelen vágyakozásnak. Íme egy remek ötlet, amit a táplálkozástudomány szakértői ajánlanak!

Ajánlataink