Hiába a sok drága krém, kozmetikai kezelés, a bőrünknek ennél többre van szüksége. Közhelynek tűnik, olyan gyakran ismételjük, de igaz: a szépségápolás belül kezdődik. Bőrünknek nemcsak rendszeres külső ápolásra, hanem egészséges táplálkozásra is szüksége van ahhoz, hogy ragyogó és élettel teli legyen.

Belülről fakadó ragyogás

Az első számú csodaszer: D-vitamin

Bőrünket óvni kell a káros UV-sugaraktól, a közvetlen, erős napfénytől, de ahhoz, hogy egészséges legyen, szüksége van D-vitaminra is. Fontos, hogy rendszeresen használjunk napvédő krémet, de mellette gondoskodjunk arról is, hogy elegendő D-vitaminhoz jusson a szervezetünk.

Szedjünk rendszeresen – naponta, még nyáron is – D3-vitamint és fogyasszunk minél több D-vitamin-tartalmú ételt. Nem csak a bőrünket védi: erősíti a hajunkat, a körmünket. Bőrgyógyászok előszeretettel ajánlják a D-vitamin-kúrát, illetve a D-vitamint tartalmazó krémeket a problémás, pattanásos bőrre. Amellett, hogy jó, ha beszerzünk D-vitamin-tartalmú arckrémet, együnk minél többet e fontos vitamint tartalmazó élelmiszerekből is.

D-vitaminban gazdag élelmiszerek:

Gomba: Fogyasszuk levesként, köretként, de a reggeli omlettet is feldobhatjuk vele.
Szardínia: Igazi bőrszépítő, nem csak D-vitaminban, de ómega 3 zsírsavban is gazdag. Szendvicsekhez is jó, de önmagában is tökéletes választás.
Máj: Sütve, főzve, önálló főételként vagy húslevesben is nagyon finom. Bár érdemes gyakran fogyasztani, nem ajánlott mindennap májat enni.
Tojás: Nem győzzük eleget hangsúlyozni, milyen fontos a rendszeres tojásfogyasztás. A-, B-, D-, E-vitaminban gazdag, ehetjük főzve, rántottaként, de készíthetünk belőle gazdag omlettet és krémet is.
Tej: Egyre többen döntenek úgy, hogy száműzik az étrendjükből, de aki nem érzékeny rá, annak ez nem ajánlott, ugyanis remek kalcium- és D-vitamin-forrás.

Szépítő szent por

A kurkumagyökér nem csak különlegesen finom ízt ad az ételeinknek, de szépségünkért is sokat tehetünk gyakori használatával. Bár itthon még nem tartozik a leggyakrabban használt fűszerek közé, Indiában az ételek egyik elengedhetetlen ízesítője. A keleti nők nem csak az ételbe teszik, de kozmetikumként is alkalmazzák. Nem véletlen, hogy a gyarmatosító angolok szent pornak is nevezték. Miért érdemes minél gyakrabban kurkumával ízesítenünk az ételeinket? Kívül-belül szépít, tele van bőrfiatalító antioxidánsokkal, az indiai orvoslás pedig évezredek használja immunerősítő, gyulladáscsökkentő és lázcsillapító hatása miatt. De az emésztésre is jótékony hatással van: nagyszerű megoldás puffadásra, gyomorégésre, bélgörcsökre.

Már napi 500 gramm kurkuma „helyre teszi” a magas koleszterinszintet, több új kutatás szerint pedig rendszeres fogyasztása csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét. Ugyanakkor bérelt helye lehetne piperecikkeink és drága krémeink között is. Az indiai nők nem véletlenül használnak kurkumás vizet arctisztításhoz – nem csak alaposan tisztít és ápol, de mindenféle bőrhibák gyógyulását is gyorsítja. Fertőtlenítő és antibakteriális hatása miatt kiválóan ápolja a pattanásos bőrt. Érdemes a zsírosodásra hajlamos arcbőrűeknek gyakran alkalmazni, mivel csökkenti a faggyúmirigyek zsírkiválasztását.

Hallgasson a megérzéseire!

Ez esetben az emésztőrendszere vagy a bőre jelzéseire. A glutént, laktózt, cukrot tartalmazó élelmiszerek gyakran okoznak emésztési problé- mákat. Ilyen ételek elfogyasztása után az arra érzékenyek puf adást, gyomorfájdalmat tapasztalhatnak. Másoknak egyéb úton jelez a szervezetük, nem erős emésztési fájdalmakkal vagy kellemetlen tünetekkel, hanem bőrelváltozásokkal. A bőrön ütközhet ki a baj, például pattanások, ekcéma, különböző kiütések formájában – esetleg ezek együttes megjelenésével. Ha ezek valamelyikét tapasztalja bizonyos ételek fogyasztása után, érdemes legközelebb ellenállni a kí- sértésnek (és felkeresni egy gasztroenterológust!), nem csak a gyomra, a bélrendszere, de a bőre is hálás lesz érte.

Répa vagy szalonna? - A kismama étrendje és ízérzékelés a pocakban
A kismama étrendje nemcsak egészséget, de ízlést is formál. Tudj meg többet a magzati ízérzékelésről és annak hatásairól!
Szőrös kutyatej: a természetes fájdalomcsillapító növény!
Fedezd fel a szőrös kutyatej gyógyhatásait! Gyulladáscsökkentő, immunerősítő, fájdalomcsillapító és vírusölő szerként is hatásos.
Most nyílik a bodza, tedd el télire cukor nélkül
Te is imádod a bodza szörpöt, de megrémiszt, mennyi egészségtelen fehér cukor kell bele? Mutatjuk, hogy készítsd el a diétás változatot.
Fogyás cukrászként: Benjamin fogyás története!
Nagy Benjámint édesanyja életmódváltása és fogyása ösztönözte arra, hogy ő is belevágjon a nagy kihívásba. Azóta kölcsönösen inspirálják egymást, sőt, edzésre is közösen járnak…
Diétás napok, isteni ízekkel– levestől könnyebb az élet
A levest nemcsak a tested melegítésére fogyasztod, hanem egyúttal folyadékpótlásra és energiabevitelre is kiváló megoldás.
Hizlaló zöldségek, ezektől óvakodj, ha diétázol
Jobb, ha körültekintő vagy, mert ha ezeket választod a diétádhoz, súlyod nemhogy csökkenni nem fog, de több kilót fel is szedhetsz magadra. Érdemes mindig utánajárni, mitől kell óvakodni!
Esküvő előtti diéta
Minden menyasszony arra vágyik, hogy amikor oltár elé áll, tökéletesen mutasson rajta a ruha, és ragyogjon. Ez a diéta minden álmot valóra vált!
Színek és anyagok, melyek vékonyítanak
A megfelelő ruházati anyagok és minták megválasztása elősegítheti az áramvonalasabb sziluette kialakítását.

Ajánlataink