Hiába a sok drága krém, kozmetikai kezelés, a bőrünknek ennél többre van szüksége. Közhelynek tűnik, olyan gyakran ismételjük, de igaz: a szépségápolás belül kezdődik. Bőrünknek nemcsak rendszeres külső ápolásra, hanem egészséges táplálkozásra is szüksége van ahhoz, hogy ragyogó és élettel teli legyen.

Belülről fakadó ragyogás

Az első számú csodaszer: D-vitamin

Bőrünket óvni kell a káros UV-sugaraktól, a közvetlen, erős napfénytől, de ahhoz, hogy egészséges legyen, szüksége van D-vitaminra is. Fontos, hogy rendszeresen használjunk napvédő krémet, de mellette gondoskodjunk arról is, hogy elegendő D-vitaminhoz jusson a szervezetünk.

Szedjünk rendszeresen – naponta, még nyáron is – D3-vitamint és fogyasszunk minél több D-vitamin-tartalmú ételt. Nem csak a bőrünket védi: erősíti a hajunkat, a körmünket. Bőrgyógyászok előszeretettel ajánlják a D-vitamin-kúrát, illetve a D-vitamint tartalmazó krémeket a problémás, pattanásos bőrre. Amellett, hogy jó, ha beszerzünk D-vitamin-tartalmú arckrémet, együnk minél többet e fontos vitamint tartalmazó élelmiszerekből is.

D-vitaminban gazdag élelmiszerek:

Gomba: Fogyasszuk levesként, köretként, de a reggeli omlettet is feldobhatjuk vele.
Szardínia: Igazi bőrszépítő, nem csak D-vitaminban, de ómega 3 zsírsavban is gazdag. Szendvicsekhez is jó, de önmagában is tökéletes választás.
Máj: Sütve, főzve, önálló főételként vagy húslevesben is nagyon finom. Bár érdemes gyakran fogyasztani, nem ajánlott mindennap májat enni.
Tojás: Nem győzzük eleget hangsúlyozni, milyen fontos a rendszeres tojásfogyasztás. A-, B-, D-, E-vitaminban gazdag, ehetjük főzve, rántottaként, de készíthetünk belőle gazdag omlettet és krémet is.
Tej: Egyre többen döntenek úgy, hogy száműzik az étrendjükből, de aki nem érzékeny rá, annak ez nem ajánlott, ugyanis remek kalcium- és D-vitamin-forrás.

Szépítő szent por

A kurkumagyökér nem csak különlegesen finom ízt ad az ételeinknek, de szépségünkért is sokat tehetünk gyakori használatával. Bár itthon még nem tartozik a leggyakrabban használt fűszerek közé, Indiában az ételek egyik elengedhetetlen ízesítője. A keleti nők nem csak az ételbe teszik, de kozmetikumként is alkalmazzák. Nem véletlen, hogy a gyarmatosító angolok szent pornak is nevezték. Miért érdemes minél gyakrabban kurkumával ízesítenünk az ételeinket? Kívül-belül szépít, tele van bőrfiatalító antioxidánsokkal, az indiai orvoslás pedig évezredek használja immunerősítő, gyulladáscsökkentő és lázcsillapító hatása miatt. De az emésztésre is jótékony hatással van: nagyszerű megoldás puffadásra, gyomorégésre, bélgörcsökre.

Már napi 500 gramm kurkuma „helyre teszi” a magas koleszterinszintet, több új kutatás szerint pedig rendszeres fogyasztása csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét. Ugyanakkor bérelt helye lehetne piperecikkeink és drága krémeink között is. Az indiai nők nem véletlenül használnak kurkumás vizet arctisztításhoz – nem csak alaposan tisztít és ápol, de mindenféle bőrhibák gyógyulását is gyorsítja. Fertőtlenítő és antibakteriális hatása miatt kiválóan ápolja a pattanásos bőrt. Érdemes a zsírosodásra hajlamos arcbőrűeknek gyakran alkalmazni, mivel csökkenti a faggyúmirigyek zsírkiválasztását.

Hallgasson a megérzéseire!

Ez esetben az emésztőrendszere vagy a bőre jelzéseire. A glutént, laktózt, cukrot tartalmazó élelmiszerek gyakran okoznak emésztési problé- mákat. Ilyen ételek elfogyasztása után az arra érzékenyek puf adást, gyomorfájdalmat tapasztalhatnak. Másoknak egyéb úton jelez a szervezetük, nem erős emésztési fájdalmakkal vagy kellemetlen tünetekkel, hanem bőrelváltozásokkal. A bőrön ütközhet ki a baj, például pattanások, ekcéma, különböző kiütések formájában – esetleg ezek együttes megjelenésével. Ha ezek valamelyikét tapasztalja bizonyos ételek fogyasztása után, érdemes legközelebb ellenállni a kí- sértésnek (és felkeresni egy gasztroenterológust!), nem csak a gyomra, a bélrendszere, de a bőre is hálás lesz érte.

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink