Hiába a sok drága krém, kozmetikai kezelés, a bőrünknek ennél többre van szüksége. Közhelynek tűnik, olyan gyakran ismételjük, de igaz: a szépségápolás belül kezdődik. Bőrünknek nemcsak rendszeres külső ápolásra, hanem egészséges táplálkozásra is szüksége van ahhoz, hogy ragyogó és élettel teli legyen.

Belülről fakadó ragyogás

Az első számú csodaszer: D-vitamin

Bőrünket óvni kell a káros UV-sugaraktól, a közvetlen, erős napfénytől, de ahhoz, hogy egészséges legyen, szüksége van D-vitaminra is. Fontos, hogy rendszeresen használjunk napvédő krémet, de mellette gondoskodjunk arról is, hogy elegendő D-vitaminhoz jusson a szervezetünk.

Szedjünk rendszeresen – naponta, még nyáron is – D3-vitamint és fogyasszunk minél több D-vitamin-tartalmú ételt. Nem csak a bőrünket védi: erősíti a hajunkat, a körmünket. Bőrgyógyászok előszeretettel ajánlják a D-vitamin-kúrát, illetve a D-vitamint tartalmazó krémeket a problémás, pattanásos bőrre. Amellett, hogy jó, ha beszerzünk D-vitamin-tartalmú arckrémet, együnk minél többet e fontos vitamint tartalmazó élelmiszerekből is.

D-vitaminban gazdag élelmiszerek:

Gomba: Fogyasszuk levesként, köretként, de a reggeli omlettet is feldobhatjuk vele.
Szardínia: Igazi bőrszépítő, nem csak D-vitaminban, de ómega 3 zsírsavban is gazdag. Szendvicsekhez is jó, de önmagában is tökéletes választás.
Máj: Sütve, főzve, önálló főételként vagy húslevesben is nagyon finom. Bár érdemes gyakran fogyasztani, nem ajánlott mindennap májat enni.
Tojás: Nem győzzük eleget hangsúlyozni, milyen fontos a rendszeres tojásfogyasztás. A-, B-, D-, E-vitaminban gazdag, ehetjük főzve, rántottaként, de készíthetünk belőle gazdag omlettet és krémet is.
Tej: Egyre többen döntenek úgy, hogy száműzik az étrendjükből, de aki nem érzékeny rá, annak ez nem ajánlott, ugyanis remek kalcium- és D-vitamin-forrás.

Szépítő szent por

A kurkumagyökér nem csak különlegesen finom ízt ad az ételeinknek, de szépségünkért is sokat tehetünk gyakori használatával. Bár itthon még nem tartozik a leggyakrabban használt fűszerek közé, Indiában az ételek egyik elengedhetetlen ízesítője. A keleti nők nem csak az ételbe teszik, de kozmetikumként is alkalmazzák. Nem véletlen, hogy a gyarmatosító angolok szent pornak is nevezték. Miért érdemes minél gyakrabban kurkumával ízesítenünk az ételeinket? Kívül-belül szépít, tele van bőrfiatalító antioxidánsokkal, az indiai orvoslás pedig évezredek használja immunerősítő, gyulladáscsökkentő és lázcsillapító hatása miatt. De az emésztésre is jótékony hatással van: nagyszerű megoldás puffadásra, gyomorégésre, bélgörcsökre.

Már napi 500 gramm kurkuma „helyre teszi” a magas koleszterinszintet, több új kutatás szerint pedig rendszeres fogyasztása csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét. Ugyanakkor bérelt helye lehetne piperecikkeink és drága krémeink között is. Az indiai nők nem véletlenül használnak kurkumás vizet arctisztításhoz – nem csak alaposan tisztít és ápol, de mindenféle bőrhibák gyógyulását is gyorsítja. Fertőtlenítő és antibakteriális hatása miatt kiválóan ápolja a pattanásos bőrt. Érdemes a zsírosodásra hajlamos arcbőrűeknek gyakran alkalmazni, mivel csökkenti a faggyúmirigyek zsírkiválasztását.

Hallgasson a megérzéseire!

Ez esetben az emésztőrendszere vagy a bőre jelzéseire. A glutént, laktózt, cukrot tartalmazó élelmiszerek gyakran okoznak emésztési problé- mákat. Ilyen ételek elfogyasztása után az arra érzékenyek puf adást, gyomorfájdalmat tapasztalhatnak. Másoknak egyéb úton jelez a szervezetük, nem erős emésztési fájdalmakkal vagy kellemetlen tünetekkel, hanem bőrelváltozásokkal. A bőrön ütközhet ki a baj, például pattanások, ekcéma, különböző kiütések formájában – esetleg ezek együttes megjelenésével. Ha ezek valamelyikét tapasztalja bizonyos ételek fogyasztása után, érdemes legközelebb ellenállni a kí- sértésnek (és felkeresni egy gasztroenterológust!), nem csak a gyomra, a bélrendszere, de a bőre is hálás lesz érte.

Ezek is érdekelhetnek

Vess véget a jojónak: lépj ki a fogyás-hízás örökös körforgásából
A kilók le-fel szaladgálása nemcsak idegesítő, hanem egészségtelen is. Tippjeinkkel most végleg leszámolhatsz a súlyfelesleggel!
Kókuszvíz kávé: A trópusi ízélmény diétás köntösben
Fedezd fel a kókuszvízzel főzött kávé egyedi világát! Ez a hidratáló és kalóriaszegény ital természetes édességével és trópusi ízével tökéletes választás diétázóknak és ínyenceknek egyaránt.
A legjobb téli diétás desszert, ezt a csokikrémet nem lehet abbahagyni
A narancsos csokihab télen is kényeztető és egészséges: C-vitaminban gazdag, erősíti az immunrendszert, kakaója javítja a hangulatot. Diétás verzióban is könnyed, mértékkel fogyasztva tökéletes!
Így vigyázz a bőrödre, ha a hidegben sportolsz
Íme néhány tipp, hogyan óvd a bőrödet, miközben a hidegben sportolsz.
Ne csak fogadkozz: Így tartsd be a diétát 2025-ben, hogy sikerüljön
Íme néhány praktikus tanács, amivel valóban elérheted diétás céljaidat.
Megújult a szilveszteri lencse, ezt a recepted imádni fogod
Egy kis újítás sosem árt! Ezt az ínycsiklandó főzeléket most mindenképpen ki kell próbálnod, ugyanis a puy lencse nemcsak egészséges – mivel tele van fehérjével – de párolás közben még az alakját is megtartja, és egyáltalán nem fő szét.
Táplálkozási tanácsadók, dietetikusok, sportedzők: a tudatos élet hivatásos támogatói!
Az egészségtudatos életmódra való törekvés alighanem napjaink egyik legnépszerűbb – pozitív – trendje. Egyre többen keresik a hasznos útmutatást, hogyan lehetnek jobban táplálkozni, aktívabban élni, mozogni, sportolni, és hogyan érhető el az afféle mentális egészség és jóllét.
Diétás lett a dubai csoki, készítsd el te is otthon
Varázslatos édesség bűntudat nélkül! Készítsd el a diétás Dubai csokit, amely cukormentes, egészséges alapanyagokból áll, és tökéletesen illik az ünnepek utáni könnyed életmódhoz

Ajánlataink