Tengeri halak, kagylók
A tengeri halak, kagylók gazdag ómega 3 zsírsavtartalmuknak köszönhetően remek gyulladáscsökkentők. kutatások szerint ezek a zsírsavak segítenek megvédeni a sejteket a napsugárzás hatására keletkező szabad gyökök káros hatásaitól. A bőr immunitása fokozódik a napfénnyel szemben, és a napfény által kiváltott immunszupresszió is csökken, ami befolyásolja a szervezet küzdőképességét a bőrdaganatok és a fertőzések ellen.
Étcsokoládé
A kakaóvajat már régóta alkalmazzák a bőrápolásban. A kakaó azonban nemcsak külsőleg, hanem belsőleg fogyasztva is jótékonyan hat a bőrre. A magas kakaótartalmú csokoládé flavonoidtartalmának köszönhetően jó bőrvédő: csökkenti az ultraibolya sugárzás okozta bőrpírt, ráadásul segíti megőrizni a bőr hidratáltságát, növeli a véráramlást. Persze nem elég önmagában sok csokoládét enni: fontos az is, hogy a csokinak mennyi a felvehető flavonoidtartalma. Figyeljen arra, hogy magas kakaótartalmú, kiváló minőségű étcsokoládét fogyasszon.
Keresztes virágú zöldségek
A káposzta, a brokkoli, a karfiol, a kelbimbó tele van fontos antioxidánsokkal, amelyek segítenek kiküszöbölni a szabad gyökök káros hatásait. Nemcsak a bőrsejteket védik, az egész szervezetre jótékony hatásúak. A brokkoli bőrrák elleni hatása a benne található sulforaphane nevű lúgosító anyagnak köszönhető, amely védi a vért és a vérereket. A legjobb, ha ezeket a zöldségeket nyersen vagy enyhén megpárolva fogyasztja, mert csak így maradnak meg bennük a védelmet biztosító enzimek.
Zöld fűszernövények
A friss fűszernövények – a petrezselyem, a bazsalikom, a zsálya és a rozmaring – tele vannak bőrvédő antioxidánsokkal, ezért érdemes ezekkel ízesíteni az ételeket. A sötétzöld leveles zöldségek pedig, mint például a spenót és a mángold, polifenolokat és karotinoidokat tartalmaznak, amelyek védik a bőrt a nap okozta károsodásoktól.
Zöld és fekete teák
A zöld és a fekete teákban található polifenolok segítenek a rákos sejtek visszaszorításában úgy, hogy korlátozzák a rákos területek vérellátását. Tanulmányok szerint a zöld tea segít megelőzni a nem melanomás típusú bőrrák kialakulását, valamint azt is megállapították, hogy azoknál, akik naponta legalább egy csésze zöld teát megisznak, kisebb eséllyel alakul ki melanoma.