A fizikai és a mentális egészséghez elengedhetetlen a napsütés. A káros uv-sugarak ellen elsősorban fényvédő krémek használatával védekezünk, de a bőr védelméről belsőleg is gondoskodhatunk. Az elmúlt években több élelmiszerről is bebizonyosodott, hogy növelik a bőr káros sugarak elleni védekezőképességét. Íme, a legjobb ehető bőrvédők, amelyek természetesen nem helyettesíthetik a naptejeket és a fizikai napvédelmet.

Hat bőrvédő élelmiszer

Tengeri halak, kagylók

A tengeri halak, kagylók gazdag ómega 3 zsírsavtartalmuknak köszönhetően remek gyulladáscsökkentők. kutatások szerint ezek a zsírsavak segítenek megvédeni a sejteket a napsugárzás hatására keletkező szabad gyökök káros hatásaitól. A bőr immunitása fokozódik a napfénnyel szemben, és a napfény által kiváltott immunszupresszió is csökken, ami befolyásolja a szervezet küzdőképességét a bőrdaganatok és a fertőzések ellen.

Étcsokoládé

A kakaóvajat már régóta alkalmazzák a bőrápolásban. A kakaó azonban nemcsak külsőleg, hanem belsőleg fogyasztva is jótékonyan hat a bőrre. A magas kakaótartalmú csokoládé flavonoidtartalmának köszönhetően jó bőrvédő: csökkenti az ultraibolya sugárzás okozta bőrpírt, ráadásul segíti megőrizni a bőr hidratáltságát, növeli a véráramlást. Persze nem elég önmagában sok csokoládét enni: fontos az is, hogy a csokinak mennyi a felvehető flavonoidtartalma. Figyeljen arra, hogy magas kakaótartalmú, kiváló minőségű étcsokoládét fogyasszon.

Keresztes virágú zöldségek

A káposzta, a brokkoli, a karfiol, a kelbimbó tele van fontos antioxidánsokkal, amelyek segítenek kiküszöbölni a szabad gyökök káros hatásait. Nemcsak a bőrsejteket védik, az egész szervezetre jótékony hatásúak. A brokkoli bőrrák elleni hatása a benne található sulforaphane nevű lúgosító anyagnak köszönhető, amely védi a vért és a vérereket. A legjobb, ha ezeket a zöldségeket nyersen vagy enyhén megpárolva fogyasztja, mert csak így maradnak meg bennük a védelmet biztosító enzimek.

Zöld fűszernövények

A friss fűszernövények – a petrezselyem, a bazsalikom, a zsálya és a rozmaring – tele vannak bőrvédő antioxidánsokkal, ezért érdemes ezekkel ízesíteni az ételeket. A sötétzöld leveles zöldségek pedig, mint például a spenót és a mángold, polifenolokat és karotinoidokat tartalmaznak, amelyek védik a bőrt a nap okozta károsodásoktól.

Zöld és fekete teák

A zöld és a fekete teákban található polifenolok segítenek a rákos sejtek visszaszorításában úgy, hogy korlátozzák a rákos területek vérellátását. Tanulmányok szerint a zöld tea segít megelőzni a nem melanomás típusú bőrrák kialakulását, valamint azt is megállapították, hogy azoknál, akik naponta legalább egy csésze zöld teát megisznak, kisebb eséllyel alakul ki melanoma.

Ezek is érdekelhetnek

3 gyors diétás süti air fryerben – egészséges édesség percek alatt
Az air fryer nemcsak ropogós krumplihoz vagy csirkéhez ideális – pár perc alatt diétás sütiket is varázsolhatsz vele! Mutatunk három gyors, egészséges receptet, amivel bűntudat nélkül élvezheted az édességet.
Egy korty, és pörög az anyagcsere – így készíts gyömbérshotot otthon
A gyömbér nemcsak fűszer, hanem igazi szuperélelmiszer: serkenti az anyagcserét, erősíti az immunrendszert, és egy frissítő házi shot formájában a diéta és a fitnesz program tökéletes kiegészítője lehet.
Ez az almás süti még diéta mellett is belefér – és mennyei finom!
Az alma és a zab találkozásából született ez a puha, omlós finomság, ami még az alakodra is vigyáz.
Diétás ropogtatnivaló: házi répachips
Egészséges snackre vágysz, ami belefér a diétába is? A házi répachips pár perc alatt elkészül, és garantáltan bűntudat nélkül ropogtathatod.
A változókor titkos tünete: ezért szökik fel a vérnyomásod
A változókor számos kellemetlen tünettel járhat, mint a hangulatingadozás, hőhullám vagy álmatlanság. De vajon tudtad, hogy mindez a vérnyomásodra is hatással lehet?
Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.
5 magyar étel, amit soha ne egyél vacsorára, ha diétázol
Ha fogyni szeretnél, nem mindegy, mi kerül a tányérodra este. Vannak magyar ételek, amelyek bármilyen finomak is, vacsorára igazi kalóriacsapdát jelentenek. Mutatom az 5 legrosszabbat, amit jobb, ha elkerülsz, ha tényleg látni szeretnéd az eredményt a diétádban.
Érzékeny bőr nyáron: így ápold biztonságosan
A nyár a szabadságról, a napsütésről és a könnyedségről szól – de a bőrünk számára ez az időszak gyakran komoly kihívást jelent.