A fizikai és a mentális egészséghez elengedhetetlen a napsütés. A káros uv-sugarak ellen elsősorban fényvédő krémek használatával védekezünk, de a bőr védelméről belsőleg is gondoskodhatunk. Az elmúlt években több élelmiszerről is bebizonyosodott, hogy növelik a bőr káros sugarak elleni védekezőképességét. Íme, a legjobb ehető bőrvédők, amelyek természetesen nem helyettesíthetik a naptejeket és a fizikai napvédelmet.

Hat bőrvédő élelmiszer

Tengeri halak, kagylók

A tengeri halak, kagylók gazdag ómega 3 zsírsavtartalmuknak köszönhetően remek gyulladáscsökkentők. kutatások szerint ezek a zsírsavak segítenek megvédeni a sejteket a napsugárzás hatására keletkező szabad gyökök káros hatásaitól. A bőr immunitása fokozódik a napfénnyel szemben, és a napfény által kiváltott immunszupresszió is csökken, ami befolyásolja a szervezet küzdőképességét a bőrdaganatok és a fertőzések ellen.

Étcsokoládé

A kakaóvajat már régóta alkalmazzák a bőrápolásban. A kakaó azonban nemcsak külsőleg, hanem belsőleg fogyasztva is jótékonyan hat a bőrre. A magas kakaótartalmú csokoládé flavonoidtartalmának köszönhetően jó bőrvédő: csökkenti az ultraibolya sugárzás okozta bőrpírt, ráadásul segíti megőrizni a bőr hidratáltságát, növeli a véráramlást. Persze nem elég önmagában sok csokoládét enni: fontos az is, hogy a csokinak mennyi a felvehető flavonoidtartalma. Figyeljen arra, hogy magas kakaótartalmú, kiváló minőségű étcsokoládét fogyasszon.

Keresztes virágú zöldségek

A káposzta, a brokkoli, a karfiol, a kelbimbó tele van fontos antioxidánsokkal, amelyek segítenek kiküszöbölni a szabad gyökök káros hatásait. Nemcsak a bőrsejteket védik, az egész szervezetre jótékony hatásúak. A brokkoli bőrrák elleni hatása a benne található sulforaphane nevű lúgosító anyagnak köszönhető, amely védi a vért és a vérereket. A legjobb, ha ezeket a zöldségeket nyersen vagy enyhén megpárolva fogyasztja, mert csak így maradnak meg bennük a védelmet biztosító enzimek.

Zöld fűszernövények

A friss fűszernövények – a petrezselyem, a bazsalikom, a zsálya és a rozmaring – tele vannak bőrvédő antioxidánsokkal, ezért érdemes ezekkel ízesíteni az ételeket. A sötétzöld leveles zöldségek pedig, mint például a spenót és a mángold, polifenolokat és karotinoidokat tartalmaznak, amelyek védik a bőrt a nap okozta károsodásoktól.

Zöld és fekete teák

A zöld és a fekete teákban található polifenolok segítenek a rákos sejtek visszaszorításában úgy, hogy korlátozzák a rákos területek vérellátását. Tanulmányok szerint a zöld tea segít megelőzni a nem melanomás típusú bőrrák kialakulását, valamint azt is megállapították, hogy azoknál, akik naponta legalább egy csésze zöld teát megisznak, kisebb eséllyel alakul ki melanoma.

Ezek is érdekelhetnek

3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.

Ajánlataink