Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.

Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz

Az ősz a bőség évszaka: a piacokon színes zöldségek és gyümölcsök sorakoznak, amelyekből igazi vitaminbombákat készíthetsz. A ropogós céklától az édes sütőtökig, a fűszeres paprikától a lédús ananászig sokféle alapanyag segít abban, hogy változatos, tápláló és finom salátákkal dobd fel az étrendedet. Ezek a receptek nemcsak szemet gyönyörködtetőek, hanem a hűvösebb napokon is friss energiával töltenek fel.

Sültparadicsom-saláta, grillezett ananásszal, céklacsipsszel

fotó: Németh András Péter / Szabad Föld

Hozzávalók (4 személyre):

  • 2 marék sárga koktélparadicsom
  • 2 marék piros koktélparadicsom
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • olívaolaj
  • 1-2 db cékla
  • ½ db friss ananász
  • 4 fél adag sült burgonya
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • ½ db kezeletlen citrom

Elkészítés:

Mosd meg a paradicsomokat, töröld szárazra, majd felezd vagy negyedeld őket. Tedd sütőpapírral bélelt tepsibe. A fokhagymát pucold meg, szeleteld fel, szórd a paradicsomra, sózd, borsozd, locsold meg olívaolajjal. Forró sütőben 30–40 perc alatt süsd meg. Közben hámozd meg a céklát, vágd hajszálvékonyra, és bő, forró olajban süsd ropogósra. Az ananászt hámozd meg, karikázd fel, és olajjal lekent grill-lapon vagy serpenyőben süsd meg mindkét oldalát. Tányéron rendezd el a sült paradicsomot, a céklát, az ananászt, és tegyél mellé egy-egy adag sült burgonyát. A balzsamecetet keverd össze egy kevés olívaolajjal, reszelj bele citromhéjat, adj hozzá citromlevet, majd fogyasztás előtt locsold a salátára.

Elkészítési idő: 65 perc
1 adag: 380 kcal

Majonézes kukoricasaláta, színes zöldségekkel

fotó: Németh András Péter / Szabad Föld

Hozzávalók (4 személyre):

  • 500 g szemes kukorica (friss vagy fagyasztott)
  • 3 db burgonya
  • 3 db salátauborka
  • 1 db kápia paprika
  • 250 ml majonéz
  • 150 ml tejföl
  • bors, cukor, citromlé

Elkészítés:

Forralj vizet, sózd meg, majd pár perc alatt főzd meg benne a kukoricát. Szűrd le, hűtsd ki. A burgonyát héjastul főzd meg, hámozd meg, kockázd fel. Az uborkát hámozd meg vékonyan, szintén kockázd fel. A paprikát tisztítsd meg, aprítsd fel. A kukoricát, krumplit, uborkát és paprikát forgasd össze. A majonézt keverd el a tejföllel, sóval, borssal, kevés cukorral és citromlével. Öntsd a zöldségekre, keverd át, majd pihentesd legalább 1 órát a hűtőben.

Elkészítési idő: 35 perc
1 adag: 310 kcal

Sültpadlizsán-saláta, fokhagymás pirítóssal

fotó: Németh András Péter / Szabad Föld

Hozzávalók (4 személyre):

  • 2 db padlizsán
  • 1 fej lila hagyma
  • 1 nagy marék rukkola
  • 4-6 szelet toastkenyér
  • 2 gerezd fokhagyma

Az öntethez:

  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 citrom leve
  • 1-2 ág friss vagy 1 kk szárított bazsalikom
  • olívaolaj, só, bors

Elkészítés:

A padlizsánok végét vágd le, kockázd fel, majd olaj nélkül pirítsd körbe serpenyőben. Az öntethez zúzd össze a fokhagymát, add hozzá a citromlevet, a bazsalikomot, olívaolajat, sót, borsot, majd rázd össze. A hagymát vágd fel, keverd össze a sült padlizsánnal és a rukkolával. Az öntetet kínáld mellé. A kenyérszeleteket pirítsd meg, dörzsöld be fokhagymával, és kínáld a salátához.

Elkészítési idő: 30 perc
1 adag: 130 kcal

Chilis édesburgonya-saláta

fotó: Németh András Péter / Szabad Föld

Hozzávalók (4 személyre):

  • 4 db közepes édesburgonya
  • olívaolaj, só
  • ½ kk szódabikarbóna
  • 200 g kelbimbó
  • 1 cikk zeller
  • 1 kápia paprika
  • 1-2 csilipaprika
  • 1 lime
  • bors

Elkészítés:

Az édesburgonyát hámozd meg, kockázd fel, forgasd össze olajjal és sóval, majd 180 fokon süsd 30 percig, amíg pirulni kezd. Forralj sós, szódabikarbónás vizet, dobd bele a megtisztított kelbimbó-leveleket, majd szedd ki és jeges vízben hűtsd le. A zellert reszeld le, a paprikákat kockázd fel, a csilit karikázd fel. Tedd mindet egy tálba, sózd, borsozd, facsard rá a lime levét, és forgasd össze az édesburgonyával.

Elkészítési idő: 60 perc
1 adag: 140 kcal

Füstölt húsos vörösbab-saláta

fotó: Németh András Péter / Szabad Föld

Hozzávalók (4 személyre):

  • 250 g főtt füstölt tarja
  • 1 doboz vörös bab konzerv
  • 1 doboz kukorica konzerv
  • 1 fej lila hagyma
  • 1 db kápia paprika
  • 1 db csípős paprika
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 5 ek ketchup
  • tabasco szósz
  • só, bors

Elkészítés:

A tarját kockázd fel, tedd egy tálba. A konzerveket szűrd le, mosd át, csöpögtesd le, majd add hozzá a húshoz.A hagymát és a paprikákat darabold fel, keverd a salátához. Szórd rá a petrezselymet, ízesítsd ketchuppal, tabascóval, sóval, borssal. Pihentesd legalább fél órát a hűtőben, hogy összeérjenek az ízek. Barna, rozsos kenyérrel tálald.

Elkészítési idő: 15 perc + hűtés
1 adag: 260 kcal

Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.
5 magyar étel, amit soha ne egyél vacsorára, ha diétázol
Ha fogyni szeretnél, nem mindegy, mi kerül a tányérodra este. Vannak magyar ételek, amelyek bármilyen finomak is, vacsorára igazi kalóriacsapdát jelentenek. Mutatom az 5 legrosszabbat, amit jobb, ha elkerülsz, ha tényleg látni szeretnéd az eredményt a diétádban.
Érzékeny bőr nyáron: így ápold biztonságosan
A nyár a szabadságról, a napsütésről és a könnyedségről szól – de a bőrünk számára ez az időszak gyakran komoly kihívást jelent.
Borok, ízek, élmények: jön a Budapest Borfesztivál
Idén szeptemberben ismét poharainkat emeljük Magyarország legelőkelőbb borfesztiválján. A Budapest Borfesztivál négy napon át, szeptember 11. és 14. között a Budavári Palota történelmi falai között kínál felejthetetlen élményt a bor, a gasztronómia és a kultúra szerelmeseinek.
Cékla minden mennyiségben: ez a fogyókúra titkos fegyvere
Színes, laktató és tele tápanyagokkal – a cékla igazi diétabomba! Fedezd fel, hogyan turbózhatod vele az étrended, növelheted az energiaszinted, és élvezheted az ízletes, egészséges ételeket minden nap.
Fogyj le könnyedén a „6-6-6 sétával” – egyszerű, mégis hatékony módszer
Unod a bonyolult edzésterveket? A TikTok új kedvence, a 6-6-6 séta egyszerű, mégis hatékony módszer, amivel egy óra alatt beindíthatod a zsírégetést és feltöltheted magad energiával.
Csodaszer vagy veszélyes gyógymód? Csak egy szúrás és fogyni fogsz?
Ha bármit teszünk, hiába diétázunk és sportolunk, mégsem tudunk lefogyni, akkor lehet, hogy számunkra megoldást jelenthet a súlycsökkentő injekció.
Édes, mégis diétás: ez a tökéletes almás palacsinta recept
Szereted az édes reggeliket, de vigyázol a kalóriákra? Próbáld ki Jamie Oliver világhírű almás palacsintájának diétás változatát! Könnyű, fahéjas, friss almával készül, és bűntudat nélkül élvezheted reggelire vagy desszertnek.