Az ősz a bőség évszaka: a piacokon színes zöldségek és gyümölcsök sorakoznak, amelyekből igazi vitaminbombákat készíthetsz. A ropogós céklától az édes sütőtökig, a fűszeres paprikától a lédús ananászig sokféle alapanyag segít abban, hogy változatos, tápláló és finom salátákkal dobd fel az étrendedet. Ezek a receptek nemcsak szemet gyönyörködtetőek, hanem a hűvösebb napokon is friss energiával töltenek fel.
Sültparadicsom-saláta, grillezett ananásszal, céklacsipsszel
fotó: Németh András Péter / Szabad Föld
Hozzávalók (4 személyre):
- 2 marék sárga koktélparadicsom
- 2 marék piros koktélparadicsom
- 2-3 gerezd fokhagyma
- só, bors
- olívaolaj
- 1-2 db cékla
- ½ db friss ananász
- 4 fél adag sült burgonya
- 2 evőkanál balzsamecet
- ½ db kezeletlen citrom
Elkészítés:
Mosd meg a paradicsomokat, töröld szárazra, majd felezd vagy negyedeld őket. Tedd sütőpapírral bélelt tepsibe. A fokhagymát pucold meg, szeleteld fel, szórd a paradicsomra, sózd, borsozd, locsold meg olívaolajjal. Forró sütőben 30–40 perc alatt süsd meg. Közben hámozd meg a céklát, vágd hajszálvékonyra, és bő, forró olajban süsd ropogósra. Az ananászt hámozd meg, karikázd fel, és olajjal lekent grill-lapon vagy serpenyőben süsd meg mindkét oldalát. Tányéron rendezd el a sült paradicsomot, a céklát, az ananászt, és tegyél mellé egy-egy adag sült burgonyát. A balzsamecetet keverd össze egy kevés olívaolajjal, reszelj bele citromhéjat, adj hozzá citromlevet, majd fogyasztás előtt locsold a salátára.
Elkészítési idő: 65 perc
1 adag: 380 kcal
Majonézes kukoricasaláta, színes zöldségekkel
fotó: Németh András Péter / Szabad Föld
Hozzávalók (4 személyre):
- 500 g szemes kukorica (friss vagy fagyasztott)
- só
- 3 db burgonya
- 3 db salátauborka
- 1 db kápia paprika
- 250 ml majonéz
- 150 ml tejföl
- bors, cukor, citromlé
Elkészítés:
Forralj vizet, sózd meg, majd pár perc alatt főzd meg benne a kukoricát. Szűrd le, hűtsd ki. A burgonyát héjastul főzd meg, hámozd meg, kockázd fel. Az uborkát hámozd meg vékonyan, szintén kockázd fel. A paprikát tisztítsd meg, aprítsd fel. A kukoricát, krumplit, uborkát és paprikát forgasd össze. A majonézt keverd el a tejföllel, sóval, borssal, kevés cukorral és citromlével. Öntsd a zöldségekre, keverd át, majd pihentesd legalább 1 órát a hűtőben.
Elkészítési idő: 35 perc
1 adag: 310 kcal
Sültpadlizsán-saláta, fokhagymás pirítóssal
fotó: Németh András Péter / Szabad Föld
Hozzávalók (4 személyre):
- 2 db padlizsán
- 1 fej lila hagyma
- 1 nagy marék rukkola
- 4-6 szelet toastkenyér
- 2 gerezd fokhagyma
Az öntethez:
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 citrom leve
- 1-2 ág friss vagy 1 kk szárított bazsalikom
- olívaolaj, só, bors
Elkészítés:
A padlizsánok végét vágd le, kockázd fel, majd olaj nélkül pirítsd körbe serpenyőben. Az öntethez zúzd össze a fokhagymát, add hozzá a citromlevet, a bazsalikomot, olívaolajat, sót, borsot, majd rázd össze. A hagymát vágd fel, keverd össze a sült padlizsánnal és a rukkolával. Az öntetet kínáld mellé. A kenyérszeleteket pirítsd meg, dörzsöld be fokhagymával, és kínáld a salátához.
Elkészítési idő: 30 perc
1 adag: 130 kcal
Chilis édesburgonya-saláta
fotó: Németh András Péter / Szabad Föld
Hozzávalók (4 személyre):
- 4 db közepes édesburgonya
- olívaolaj, só
- ½ kk szódabikarbóna
- 200 g kelbimbó
- 1 cikk zeller
- 1 kápia paprika
- 1-2 csilipaprika
- 1 lime
- bors
Elkészítés:
Az édesburgonyát hámozd meg, kockázd fel, forgasd össze olajjal és sóval, majd 180 fokon süsd 30 percig, amíg pirulni kezd. Forralj sós, szódabikarbónás vizet, dobd bele a megtisztított kelbimbó-leveleket, majd szedd ki és jeges vízben hűtsd le. A zellert reszeld le, a paprikákat kockázd fel, a csilit karikázd fel. Tedd mindet egy tálba, sózd, borsozd, facsard rá a lime levét, és forgasd össze az édesburgonyával.
Elkészítési idő: 60 perc
1 adag: 140 kcal
Füstölt húsos vörösbab-saláta
fotó: Németh András Péter / Szabad Föld
Hozzávalók (4 személyre):
- 250 g főtt füstölt tarja
- 1 doboz vörös bab konzerv
- 1 doboz kukorica konzerv
- 1 fej lila hagyma
- 1 db kápia paprika
- 1 db csípős paprika
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 5 ek ketchup
- tabasco szósz
- só, bors
Elkészítés:
A tarját kockázd fel, tedd egy tálba. A konzerveket szűrd le, mosd át, csöpögtesd le, majd add hozzá a húshoz.A hagymát és a paprikákat darabold fel, keverd a salátához. Szórd rá a petrezselymet, ízesítsd ketchuppal, tabascóval, sóval, borssal. Pihentesd legalább fél órát a hűtőben, hogy összeérjenek az ízek. Barna, rozsos kenyérrel tálald.
Elkészítési idő: 15 perc + hűtés
1 adag: 260 kcal
Ez is érdekelhet:
- Leves a fogyókúrában: Így készítsd el, hogy könnyű és egészséges legyen
- A 90 napos diéta ellentmondásai, amik miatt inkább óvakodj tőle!
- Bűnözz okosan! Így működik a diétában a csalónap
- Mogyoróvaj, az amerikai kedvenc