Ha rutinos fogyókúrázó vagy, akkor biztosan hallottál már csalóétkezésről, csalónapról. Akad, aki ellenzi, és van olyan, aki ajánlja a „bűnözést”. De mit is jelent pontosan a csalóétkezés, és mik a főbb szabályai?

Bűnözz okosan: így működik a diétában a csalónap

Mikor csalhatsz?

Az első hetekben, amikor elkezdesz egészségesen táplálkozni – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél – semmiképpen ne tervezz a csalóétkezéssel, pláne ne csalónappal. Az első időszakban fontos, hogy rögzüljenek az új étkezési szokások. Ha rögtön „bűnözni” kezdest, egy csalóétkezésből könnyedén csalónap, sőt csalónapok, -hetek, -hónapok lesznek. Egyszóval rövidesen vissza fogsz térni a régi rossz szokásokhoz, amelyektől éppen próbáltál megszabadulni.

 

csalónap

Fotó: Shutterstock

Először az egészséges táplálkozás bevezetése után egy-két hónappal lehet csalni egy kicsikét, amikor már biztos vagy abban, hogy meg tudsz állni egy adagnál. Tehát első alkalommal csak egy kis étkezéssel kezdd, ne egy egész csalónappal.

A későbbiekben, amikor már teljesen az életed része lett az egészséges életmód, nyugodtan ehetsz ilyen alkalmakkor bármilyen ételt, amit szeretsz, akár egy klasszikus pizza vagy cukros sütemény az. A lényeg, hogy meg tudj állni, a csalónap vagy csalóétkezés másnap ne folytatódjon, és vissza tudj térni oda, ahol a „bűnözés” előtt abbahagytad. És semmiképp se hagyd ki az edzést. Elsősorban nem azért, hogy ledolgozd azt, amit megettél, hanem azért, mert rendesen feltöltötted a szervezeted szénhidrátraktárait, most biztosan kiemelkedően jól fog menni az edzés.

 

Miért fér bele néha a fogyókúrába a csalónap?

A legjobb szolgálatot akkor teszi ez a módszer, amikor eljutsz oda, hogy a szervezeted megszokta a fogyókúrás étrendet, valamint a rendszeres mozgást, és bár fogyni szeretnél, a súlyod mégis stagnál. Ugyanis, ha kizökkented a szervezeted a megszokottból, akkor fel fog gyorsulni az anyagcseréd, és végül újból a fogyás.

Ennek pedig tudományosan bizonyított oka van. A felelős a leptin nevű hormon, amely a zsírsejtjeiben termelődik. Fő feladata, hogy jelet küld az agynak arról, éhes vagy, vagy éppen már tele van a gyomord, valamint szabályozza az energialeadást a szervezetében. Tehát amint csökkented a kalóriabevitelt, és csökken a zsírsejtek mérete is, úgy mutat csökkenést a leptintermelés is. Emiatt lelassul az anyagcseréd energiatakarékossági célzattal, és le fog állni a zsírraktárak felhasználása is. Ugyanakkor, ha hirtelen nagyobb mennyiségű kalóriát fogyasztasz – vagyis néha-néha beiktatsz egy csalóétkezést –, a leptintermelés fellendül, és az anyagcseréd ismét begyorsul, a fogyásod pedig újból megindul.

A csalónapok gyakoriságát a testzsírszázalékod és a diétád hossza határozza meg, vagyis minél hosszabb ideje tartod az étrended, illetve minél alacsonyabb a testzsírszázalékod, annál sűrűbben lehet beiktatnia a csalóétkezéseket. De túlzásokba semmiképp se ess!

A csalóétkezéses módszer mellett szól még a mentális tényező is: ha konkrét megvonások vannak, azt a legtöbb ember nehezen viseli. Viszont ha tudod, hogy a héten lesz egy csalóétkezésed, amikor ismét a kedvenced eheted, akkor könnyebben kitartasz a fogyókúrád mellett. Ne felejtsd el, hogy az egészséges, nem pedig az aszkéta életmód a cél!

 

Mire kell figyelned a csalónap vagy csalóétkezés során?

Fontos, hogy csalóétkezés során tartsd meg a fogyókúrád alatt megszokott fehérje-, rost- és széndhidrátarányt. Érdemes elsősorban komplex szénhidrátokat fogyasztanod, mert ez kiegyensúlyozottabb inzulinszintet eredményez.

Előfordulhat, hogy egy-egy csalóétkezés, csalónap után a mérleg és/vagy a tükör mást, „rosszabb eredményt” mutat, mint előtte. Ettől nem kell megijedni, egyetlen „rossz” étkezéstől még nem fogsz hízni. Csak mindig tartsd be a fő szabályt: másnap vissza kell térni az egészséges, mértéktartó táplálkozáshoz, amely az életmódváltásod jellemzi!

 

Nem kötelező!

Ne feledd, hogy ez nem kötelezően alkalmazandó módszer. Ha úgy érzed, csak bezavarna a rendszeredbe egy ilyen laza nap, nyugodtan hagyd ki. Következetes munkával enélkül is előbb-utóbb újra megindul a fogyás.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.