Ha rutinos fogyókúrázó vagy, akkor biztosan hallottál már csalóétkezésről, csalónapról. Akad, aki ellenzi, és van olyan, aki ajánlja a „bűnözést”. De mit is jelent pontosan a csalóétkezés, és mik a főbb szabályai?

Bűnözz okosan: így működik a diétában a csalónap

Mikor csalhatsz?

Az első hetekben, amikor elkezdesz egészségesen táplálkozni – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél – semmiképpen ne tervezz a csalóétkezéssel, pláne ne csalónappal. Az első időszakban fontos, hogy rögzüljenek az új étkezési szokások. Ha rögtön „bűnözni” kezdest, egy csalóétkezésből könnyedén csalónap, sőt csalónapok, -hetek, -hónapok lesznek. Egyszóval rövidesen vissza fogsz térni a régi rossz szokásokhoz, amelyektől éppen próbáltál megszabadulni.

 

csalónap

Fotó: Shutterstock

Először az egészséges táplálkozás bevezetése után egy-két hónappal lehet csalni egy kicsikét, amikor már biztos vagy abban, hogy meg tudsz állni egy adagnál. Tehát első alkalommal csak egy kis étkezéssel kezdd, ne egy egész csalónappal.

A későbbiekben, amikor már teljesen az életed része lett az egészséges életmód, nyugodtan ehetsz ilyen alkalmakkor bármilyen ételt, amit szeretsz, akár egy klasszikus pizza vagy cukros sütemény az. A lényeg, hogy meg tudj állni, a csalónap vagy csalóétkezés másnap ne folytatódjon, és vissza tudj térni oda, ahol a „bűnözés” előtt abbahagytad. És semmiképp se hagyd ki az edzést. Elsősorban nem azért, hogy ledolgozd azt, amit megettél, hanem azért, mert rendesen feltöltötted a szervezeted szénhidrátraktárait, most biztosan kiemelkedően jól fog menni az edzés.

 

Miért fér bele néha a fogyókúrába a csalónap?

A legjobb szolgálatot akkor teszi ez a módszer, amikor eljutsz oda, hogy a szervezeted megszokta a fogyókúrás étrendet, valamint a rendszeres mozgást, és bár fogyni szeretnél, a súlyod mégis stagnál. Ugyanis, ha kizökkented a szervezeted a megszokottból, akkor fel fog gyorsulni az anyagcseréd, és végül újból a fogyás.

Ennek pedig tudományosan bizonyított oka van. A felelős a leptin nevű hormon, amely a zsírsejtjeiben termelődik. Fő feladata, hogy jelet küld az agynak arról, éhes vagy, vagy éppen már tele van a gyomord, valamint szabályozza az energialeadást a szervezetében. Tehát amint csökkented a kalóriabevitelt, és csökken a zsírsejtek mérete is, úgy mutat csökkenést a leptintermelés is. Emiatt lelassul az anyagcseréd energiatakarékossági célzattal, és le fog állni a zsírraktárak felhasználása is. Ugyanakkor, ha hirtelen nagyobb mennyiségű kalóriát fogyasztasz – vagyis néha-néha beiktatsz egy csalóétkezést –, a leptintermelés fellendül, és az anyagcseréd ismét begyorsul, a fogyásod pedig újból megindul.

A csalónapok gyakoriságát a testzsírszázalékod és a diétád hossza határozza meg, vagyis minél hosszabb ideje tartod az étrended, illetve minél alacsonyabb a testzsírszázalékod, annál sűrűbben lehet beiktatnia a csalóétkezéseket. De túlzásokba semmiképp se ess!

A csalóétkezéses módszer mellett szól még a mentális tényező is: ha konkrét megvonások vannak, azt a legtöbb ember nehezen viseli. Viszont ha tudod, hogy a héten lesz egy csalóétkezésed, amikor ismét a kedvenced eheted, akkor könnyebben kitartasz a fogyókúrád mellett. Ne felejtsd el, hogy az egészséges, nem pedig az aszkéta életmód a cél!

 

Mire kell figyelned a csalónap vagy csalóétkezés során?

Fontos, hogy csalóétkezés során tartsd meg a fogyókúrád alatt megszokott fehérje-, rost- és széndhidrátarányt. Érdemes elsősorban komplex szénhidrátokat fogyasztanod, mert ez kiegyensúlyozottabb inzulinszintet eredményez.

Előfordulhat, hogy egy-egy csalóétkezés, csalónap után a mérleg és/vagy a tükör mást, „rosszabb eredményt” mutat, mint előtte. Ettől nem kell megijedni, egyetlen „rossz” étkezéstől még nem fogsz hízni. Csak mindig tartsd be a fő szabályt: másnap vissza kell térni az egészséges, mértéktartó táplálkozáshoz, amely az életmódváltásod jellemzi!

 

Nem kötelező!

Ne feledd, hogy ez nem kötelezően alkalmazandó módszer. Ha úgy érzed, csak bezavarna a rendszeredbe egy ilyen laza nap, nyugodtan hagyd ki. Következetes munkával enélkül is előbb-utóbb újra megindul a fogyás.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ez a legjobb őszi vacsora, ha le akarsz dobni pár kilót
A francia hagymalevesek ízvilágát varázsolhatod az asztalra ezzel a recepttel. Olcsó, egyszerű és nagyon finom! A fűszeres, krémes mártásban sült cukkinispagetti méltán lehet az ősz egyik legkedveltebb vacsorája nálad is!
Így kerüld el az őszi depressziót, ez a legjobb trükk
Ahogy a nyári napok véget érnek és beköszönt az ősz, szinte törvényszerű, hogy sokkal rosszabb lesz a kedvünk. De miért? És mit tegyünk ellene?
Íme a nagy bőrtípus teszt! Mutatjuk, hogy kell ápolni az arcod
A legtöbben nem vagyunk pontosan tisztában azzal, hogy milyen is a bőrtípusunk, így gyakran nem is olyan termékeket használunk, amelyek nekünk valók. Épp ezért érdemes ennek utánajárni!
Mennyei cukormentes csokitorta őszre
Azt hitted, hogy ha fogyókúrázol, a csokoládé szigorúan tilos? Pedig nem, ha étcsokiról van szó! Építsd bele a diétádba, mutatjuk, miért!
Tésztát és pizzát esznek egész nap, mégsem híznak: íme az olasz titok
Az olaszok híresek arról, hogy imádják a konyhájukat, és aki járt már Itáliában, pontosan tudja, hogy miért: finom ízek, minőségi alapanyagok, és az ember csak utólag gondolkodik el azon, vajon ennyi tészta után hogyhogy nincsenek tele az olasz utcák túlsúlyos emberekkel.
Főtt tojás vagy lágy tojás? Melyik az egészségesebb?
A hatékony diéta titka a fehérjében és tápanyagokban dús reggeli, hiszen így egészen délig nem leszel újra éhes, így a délelőtti nassolás kimarad a napi menüből.
Nem mindegy, miből főzöl: lisztválasztó kisokos
A liszt egy fontos alapanyag, amelyet sokféle étel elkészítéséhez használunk. Egyes fajták azonban egészségesebbek, mint mások. Honnan tudjuk, hogy melyiket válasszuk? Mutatjuk!
Roppanó falatok, kirobbanó ízek: Őszi vitaminsaláták
Az őszi elején még mindig vágyunk a friss, nyári ízekre, ezrét érdemes minden étkezésünket kiegészíteni egy finom idénysalátával. Ezekkel nem csak az ételeinket dobjuk fel, de a szervezetünket is feltöltjük vitaminokkal.

Ajánlataink