A szétválasztás elvén alapuló módszert hosszú évek óta számít „divatdiétának”. A szakemberek többsége viszont nem ajánlja – nem véletlenül. Szakértőnk, Kovács Judit dietetikus ismerteti a módszer lényegét, és elmondja, hogy milyen hátrányokkal járhat.

A 90 napos diéta ellentmondásai, amik miatt inkább óvakodj tőle!

Divatdiétának nevezzük azokat a fogyókúrás (testtömegcsökkentő) étrendeket, amelyek gyors és tartós fogyást ígérnek, ezáltal nagy népszerűségnek örvendenek a lakosság körében. Sajnos a legtöbbjüket csak kritikával illethetjük, mivel gyakran a legalapvetőbb táplálkozástudományi alapelveket is nélkülözik, ezáltal tápanyaghiányt okoznak a követőknél. Jobb esetben csak hatástalanok, súlyosabb esetben – különösen hosszú távon alkalmazva – az egészségre káros hatásúak. Az ideális vagy ahhoz közeli testtömeg és alak elérése, megtartása viszont nem valósulhat meg, legalábbis nem tartósan, csupán néhány napi vagy heti erőfeszítés árán. Az elért eredmény megtartása élethosszig tartó életmódváltást igényel. A 90 napos diéta nem életmódváltás, ezért nem jelent hosszú távú segítséget. Bár a fogyásban valóban segíthet, azon egyszerű oknál fogva, hogy ha megváltoztatjuk az étkezésünket, kevesebbet eszünk, akkor fogyni fogunk. De ha 90 nap elteltével visszatérünk a régi étrendre, ami az elhízást okozta, akkor újra fel fognak jönni azok a fránya kilók.

 

90 napos diéta, szétválasztó diéta

Táplálkozás-élettanilag nem indokolt az egyes tápanyagok külön időpontban történő fogyasztása!
Fotó: Shutterstock

 

Étrendi megkötések napról napra

A diéta arra az elgondolásra épül, miszerint a gyomorba kerülő egyféle tápanyagot (fehérje/szénhidrát/zsír) könnyebben lebontja szervezet, mintha ezek egyszerre lennének jelen az emésztés során. A 90 napos diéta során négy napon keresztül más és más tápanyagot tartalmazó ételeket lehet csak enni, emellett a napok sorrendje is kötött. Fehérjenappal kezdődik, ezt követi a keményítőnap, a szénhidrátnap és a gyümölcsnap, majd ismét a fehérjenap jön, így követi egymást a négy nap sorban, 90 napon át. A program során havonta egyszer víznapot kell tartani, amely a gyümölcsnap után következik, utána pedig fehérjenap jön.

 

A 90 napos diéta ellentmondásai és hátrányai

Már a napok közti különbségtételben is felfedezhető némi pontatlanság!

A keményítő ugyanis szénhidrát, olyan összetett szénhidrát, amely elsősorban gabonafélékben, lisztben, kenyérben, péksüteményekben, tésztában található meg! A gyümölcsök is elsősorban szénhidrátforrásnak tekinthetők.

Ráadásul táplálkozás-élettanilag nem indokolt az egyes tápanyagok külön időpontban történő fogyasztása!

A 90 napos diéta népszerűségét magyarázhatja, hogy a kötött sorrend és a korlátozott élelmiszerkör miatt a fogyókúrázó eleve kevesebbet eszik a három hónap során, hiszen az addig kedvelt, de zsírban, szénhidrátban (cukorban) gazdag ételeit már nem eheti, külön-külön pedig kevésbé ízletesek. Kevés ételünk tartalmaz csupán egyféle tápanyagot, mégis, ha csak minden negyedik nap fogyasztjuk ezeket, például a vérképzéshez szükséges vasat (húsokból) és a csontok egészségéhez elengedhetetlen kalciumot (tejtermékekből), akár hiányállapot is felléphet! A hiánybetegségek kialakulása mellett a korábban már említett jojóeffektust is megtapasztalhatja a fogyni vágyó: a program befejezésével, a régi táplálkozási szokások visszatérésével a leadott kilók is visszakúsznak.

 

A 90 napos diéta káros hatásai az egészségre

A végén pedig idéznénk Dr. Farkas Kitti orvost, aki blogján külön is foglalkozott a szétválasztó diétákkal. A doktornő hangsúlyozza, hogy a szétválasztáson alapuló programok tartós eredményességéről semmiféle tudományos bizonyíték nincs. Ráadásul a 90 napos diéta következményeként többek között ezek a problémák jelentkezhetnek:

  • A viszonylag hosszan tartó drasztikus beavatkozás a szervezet működésébe teljesen felboríthatja az anyagcserét.
  • A szétválasztás a közhiedelemmel szemben nehezíti a megfelelő emésztést és a tápanyagok felszívódását!
  • Az egyes tápanyagok nem megfelelő bevitele esetén betegségeket okozó hiányállapot alakulhat ki.

 

A tartós és egészséges fogyás érdekében a divatdiéták végigpróbálása helyett érdemes orvosunkkal, dietetikussal konzultálni, aki segít a személyre szabott testsúlycsökkentő étrend kialakításában!

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink