A kiegyensúlyozott étrend az életmódváltás és a fogyás egyik legfontosabb, ha nem a legfontosabb pillére. Hogyan segít az egészséges táplálkozási szokásokat kialakítani a szakember? Bihariné Erdei Evelin dietetikust kérdeztük a témáról.

Életmódváltás szakértői szemmel 2. – Hogyan segít a dietetikus?

A dietetikus az életmódváltás kialakításában, a helyes étrend összeállításában, szükség esetén a fogyásban, az egészség hosszú távú megőrzésében segíti a hozzá fordulókat.

– Nem kezdődhet el a közös munka a belgyógyászati és táplálkozási anamnézis ismerete nélkül. Friss, lehetőleg három hónapnál nem régebbi laborleletet, táplálkozási naplót, ismert vagy frissen felfedezett betegség esetén orvosi dokumentációt kérek a hozzám bejelentkezőktől. Amennyiben háttérbetegséggel is küzd a páciens, a szakorvosi vélemény és diagnózis alapján állítom össze a betegséghez alkalmazkodó diétát – mondja Bihariné Erdei Evelin dietetikus. – Mire a segítségemet kérik, a hozzám érkezők nagy része megszámlálhatatlanul sok divatdiétát kipróbált már, amelyek a legtöbbször ugyan gyors, ám ideiglenes eredményeket hoztak, és a leadott kilók többszöröse jött vissza. Hogy valóban tartós, egészséges eredményeket érjünk el, az életmódváltás javasolt. Az interneten, televízióban, különböző magazinokban rengeteg dezinformáció kering, és a laikusok nehezen tudják megválasztani, melyik a hiteles, ezért érdemes szakember segítségét kérni.

 

Életmódváltás szakértői szemmel 1. – Mit javasol az orvos?

 

Életmódváltás egyénre szabva

A leletek értékelése után úgynevezett antropometriai mérések következnek – a mért testsúly és testmagasság értékéből meghatározzák a testtömegindexet, mérik a has, derék, csípő kerületét, a testösszetételt –, hogy csak a leggyakoribbakat említsük, majd a táplálkozási szokások feltérképezése során az étkezési naplót is áttekintik, megbeszélik. Nagyon fontos, hogy a konzultáció során a szakember egyénre szabott étrendet állít össze.

A közös munka része a páciens nyomon követése is. Fontos, hogy eleinte viszonylag gyakran, havonta-kéthavonta (egyes betegségek esetén akár gyakrabban) találkozzanak. A diéta során újabb és újabb kérdések merülnek fel, és az sem ritka, hogy az elért eredmények alapján változtatni kell a kezdeti szabályokon. Ezek a találkozások a motiváció fenntartásában is segítenek.

 

A türelem az életmódváltás egyik titka

– Sok páciens azonnali, látványos eredményt szeretne, és elkenődik, ha a fogyás lassabban történik, mint amire számított. A motivációt erősíti, ha tudatosítjuk az eddig elért eredmények jelentőségét: attól még, hogy nem azonnal látványos a fogyás, lehet a páciens sokkal egészségesebb – magyarázza a szakember. – Nincs diéta, amely mindenki számára tökéletes lenne, néhány szabály betartása azonban senkinek sem árthat. Fontos szerepet játszanak a fogyásban a prebiotikumok, vagyis az élelmi rostok is, valamint az, ha türelmesek vagyunk, hiszen a szélsőséges módszerrel való gyors fogyás nem kedvez az egészséges testtömeg és testösszetétel elérésének és hosszú távú megtartásának. És persze szükséges – főleg, ha valaki ülőmunkát végez – a rendszeres testmozgás. Ez ügyben gyógytornász, személyi edző felkeresését javaslom.

 

Fő a rendszeresség!

Az egészséges táplálkozás alapja a rendszeresség. A napi étkezések számát egyénre szabottan határozzuk meg, az azonban általánosan érvényes, hogy főétkezést nem javasolt kihagyni, és ha lehet, nagyjából ugyanakkor üljünk asztalhoz, javasolja a dietetikus.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

Hozzászólások

Karácsony előtt is jól jöhet: a csendterápia titka
Túl egyszerű, hogy igaz legyen?! Egy terápia, amire nem kell vagyonokat költenünk, nem igényel drága eszközöket, mégis hihetetlenül sokat tesz a mentális-, lelki,- és testi egészségünkért.
Ajándékötletek sportrajongó rokonoknak, barátoknak!
A szokásos ékszer, ruha és ajándékutalvány helyett idén váltson sportosra! Amennyiben van a családban sportrajongó családtag, lepje meg valami, a hobbijához jól köthető ajándékkal. Ne feledje, ha sportot ajándékoz, egészséget is ajándékoz!
Edzés kardiógépekkel, mutatjuk, hol rontod el!
Gyakori hibák az edzés során, amelyekre érdemes figyelni.
Diós karácsonyi keksz cukor- és lisztmentesen
Ezt az ünnepi hangulatot idéző könnyű, omlós, liszt- és cukormentes finomságot egyszerűen nem lehet elrontani. Az illata betölti majd az egész lakást, és jobb, ha eldugod, hogy ne egye meg a család egyszerre.
Készülj fel már a diéta előtt! Hasznos tudnivalók a fogyókúráról
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, akkor nemcsak a kilók fogyatkozására számíthat, de sok egyéb kísérőjelenséggel is találkozik majd.
Egészséges alternatívák a karácsonyi sütés-főzéshez
Az ünnepekre készülődés elmaradhatatlan része a legtöbbször a háziasszonyokra háruló ötletelés: mi is legyen a karácsonyi menü, mivel várjuk a vendégeket. A hagyományos konyhát kedvelő családokban is felmerül időnként az igény, hogy a nehéz, a gyomrot megterhelő ételek és sütemények mellett könnyebb, egészségesebb ínyencségek is legyenek az étlapon. Ahol pedig eleve van olyan családtag, aki valamilyen speciális diétára van fogva, még körültekintőbben kell megválogatni, mi kerül az ünnepi asztalra.
Immunerősítés a téli hideg előtt: ezt kell tenned most
Az immunerősítés egyik meghatározó alappillére a vitaminok és ásványi anyagok bevitele, de néhány életmódbeli változtatással is sokat tehetsz azért, hogy a lehető legegészségesebben vészeld át a telet.
A tél diétás kedvence: 10 perces mákmuffin
Fogyókúra idején sokszor vágyakozol az édesség után? Ne tedd, mert a lemondásokkal teli diéta sokkal kevésbé hatékony! Nyugodtan ehetsz finomságokat, csupán olyan desszertet kell választanod, amiben kevés a finomított szénhidrát.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.