Akár fogyni szeretnél, akár izmot építeni, formásodni, a céljaid elérésének egyik kulcsa a megfelelő táplálkozás. Ehhez fontos a kalória mennyisége és a makrotápanyagok összetétele is! Segítünk, hogy mennyit és mit kell enned!

Diétamatek: kalóriaszámlálás kezdőknek

Hogyan kezdj hozzá?

A kalóriaszámlálás első lépés az alapanyagcsere meghatározása. Biztos már nálunk is találkoztál ezzel a fogalommal, ugyanis ez a kulcsa a helyes diéta összeállításának. Ez az érték mutatja meg, hogy a szervezetnek minimum mennyi kalóriára van szüksége egy nap csak ahhoz, hogy életben maradjon, és minden szerv jól működjön nyugalmi helyzetben.
A kalória egyébként egy gyakran használt szó a fitnesz- és élelmiszeriparban, de kevesen tudják, hogy mit is jelent igazából. Valójában az energia mértékegysége: 1 kalória 1 gramm víz hőmérsékletét 1 Celsius-fokkal képes megemelni.
Tehát az alapanyagcsere az az érték, ami alá szigorúan tilos menni, ha egészséges szeretnél maradni.
Ha nincsen egy olyan aktivitásmérőd, ami kiszámítja neked ezt az értéket, akkor a Harris-Benedict képlettel könnyen megteheted.

A Harris-Benedict képlet:

Női: 655 + (9,6 × testtömeg kg) + (1,9 × magasság) – (4,7 × életkor)
Férfi: 65,5 + (13,8 × testtömeg kg) + (5 × magasság) – (6,8 × életkor)

Természetesen ez sem szentírás, hiszen sok egyéni tényező közrejátszik, például az izom-testzsír arány. Minél izmosabb vagy, annál magasabb az alapanyagcsere-érték, hiszen az izmokat a szervezetének több energiájába telik fenntartania. Ezért is tanácsos súlyzós edzést végezni.

Ahhoz, hogy megtudd a napi energiaszükségleted, a képlettel kapott alapanyagcsere-értéket meg kell szoroznod azzal az értékkel, ami az életviteledre a legjellemzőbb az alábbiak közül:

  • Ha nincs valódi fizikai aktivitásod (irodista életmód sportolás nélkül): × 1,2
  • Heti maximum 3 alkalom fizikai aktivitás: × 1,4
  • Heti 3-5 alkalom fizikai aktivitás: × 1,5
  • Heti 5 fizikai aktivitás: × 1,55
  • Heti 7 edzés: × 1,64
  • Heti 7 edzés és mérsékelten aktív foglalkozás (pincér, árufeltöltő): × 1,7
  • Mindennap jelentős és hosszú sporttevékenység és/vagy megterhelő fizikai munka (kőműves, kertész, szobafestő stb.): × 1,9

Ez az az érték, ami a szinten tartáshoz szükséges. Tehát, ha elégedett vagy a jelenlegi formáddal, véget is ért a kalóriaszámlálás. Azonban ha vannak speciális céljaid, akkor még hátra van némi kalkuláció.

Ha fogyni szeretnél, nagyjából 300–500 kalóriával kevesebbet kell enned, mint amennyi energiát a nap során felhasználsz (és persze amivel még nem mész az alapanyagcserédhez szükséges érték alá). Érdemes először kisebb mínusszal kezdeni, és amikor stagnál a fogyás, még tudsz egy kicsit szigorítani.

Ha némi izmot szeretnél építeni és feszesebb alakra vágysz, akkor nőként napi 300–800 kalóriával többet egyél. Vedd figyelembe a testalkatod. Ha könnyebben szedsz fel zsírt, kevesebb pluszt egyen. Ha inkább vékony testalkatú vagy, bátran egyél többet. Férfiaknál az izomtömeg-építéshez a plusz-energiabevitel akár 1000–1500 kalóriát is jelenthet.

 

Mit egyél?

A kalóriaszámlálás mellett van egy másik fontos tényező is. Ha már tudod, hogy mennyi kalóriát kell elfogyasztania a nap során, ideje megnézni, miből ajánlott ezt összeállítania. Három fő makrotápanyag van: fehérje, szénhidrát és zsír.

A fehérje nélkülözhetetlen akár fogyni, akár izmosodni szeretnél. Ha alapvetően inkább a testsúlyt akarod csökkenteni, elég 0,75–1 gramm fehérje testsúly-kilogrammonként akkor is, ha nem sportolsz rendszeresen. Ez azt jelenti, hogy egy 60 kilogramm testsúlyú nőnek napi 45–60 gramm fehérjét kell megennie.

Ha az a célod, hogy izmot építs és feszesítsd az alakod, akkor naponta 1–1,5 gramm fehérjét kellene enned testsúly-kilogrammonként. Ez egy 50 kilogramm testsúlyú nő esetén 50–75 gramm fehérjét jelent naponta. Egy gramm fehérje pedig 4 kalóriát tartalmaz. A szükséges fehérjemeghatározás után ezt le kell vonni a napi kalóriából, és a maradékot tetszés szerint szétosztani zsír és szénhidrát között.

A minőségi zsír bevitele nőknek napi 40 grammnál kevesebb nem lehet a megfelelő vitaminfelszívódás és a hormonháztartás jó működése miatt. Ez napi fix legalább 360 kalóriát jelent, mivel egy gramm zsír 9 kalóriát tartalmaz.

Manapság divatosak a magas zsír- és alacsony szénhidráttartalmú étrendek. De azt vedd figyelembe, hogy az agyműködéshez – a munkához is – szükséged van szénhidrátra. Az agyad másból nem tud energiát szerezni. Ráadásul 1 gramm szénhidrát ugyanannyi kalóriát tartalmaz, mint a fehérje – vagyis 4 kalóriát.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink