Az egészséges táplálkozás és a fogyás egyik alappillére a makrotápanyagok megfelelő mennyiségű bevitele. De vajon mi az ajánlott arány, valamint melyek a legkiválóbb szénhidrát-, zsír- és fehérjeforrások? A Diéta és Fitnesz összeállításából kiderül!

Szénhidrát, zsír, fehérje: milyen arányban fogyaszd a makrotápanyagokat?

Minden makrotápanyag – azaz a szénhidrát, a zsír és a fehérje – helyes arányú bevitele rendkívül fontos a szervezet számára. Vajon miért? Nos, némelyik diéta hatásos, mások egészségesek, de tarthatatlanok, megint mások pedig kifejezetten egészségtelenek. A végeredmény azonban a legtöbbször ugyanaz: ahogy abbahagytad a fogyókúrát, és visszatértél a korábbi étrendedhez, a leadott kilók sokszorosan jöttek vissza…

Mert bár ezek a diéták különbözőek, egyvalami közös bennük: bizonyos ételcsoportokat kizárnak az étrendből. Legyen ez a zsír, a fehérje vagy a szénhidrát – a szigorú tiltás soha nem vezet tartós eredményre. Nemcsak a jojóhatással kell majd megküzdened, de hosszú távon nem is egészséges, ha bizonyos fontos tápanyagokat teljesen megvonsz a szervezetedtől. A leghatásosabb fogyókúra, ha nem fogyókúrázol, hanem életmódot váltasz, és csupa-csupa egészséges alapanyaggal táplálod a szervezeted. A megfelelő arányban, a megfelelő mennyiségben. Lássuk, mire van szükséged!

 

Ajánlott napi tápanyagbeviteli arány

  • 55% szénhidrát: rostban gazdag élelmiszerek
  • 30% zsír: magvak, halak
  • 15% fehérje: növényi és állati eredetű egyaránt

 

Mit mond a szakember?

Egészséges táplálkozásról beszélünk, ha az étrend változatos, kiegyensúlyozott és mértékletes. A mértéktartó fogyasztással elkerülhetjük a testsúlygyarapodást. Minél többféle élelmiszerből, nyersanyagból, különböző ételkészítési módok felhasználásával javasolt összeállítani az étrendünket. Ez biztosítja, hogy minden tápanyagból megfelelő mennyiség kerüljön a szervezetünkbe. A három fő makrotápanyag optimális aránya számokban is kifejezhető. (Lásd feljebb.)

– A különböző divatdiéták gyors sikert ígérnek, de legtöbbször nincs tudományos alapjuk, és a tápanyagarányok (olykor extrém) eltolásában látják a fogyás sikerét. Ez a gyakorlatban akár működhet is, mert mindenképpen csökken a bevitt táplálék mennyisége, csak nem egészséges módon – véli Kreisz Andrea dietetikus. – Ha egyes tápanyagokból a szükségesnél kevesebbet, másokból a kelleténél többet viszünk be, az egészségügyi kockázatot hordoz magában. Nemcsak arról van szó, hogy kicsit kellemetlenebb lesz a lehelet, hanem akár hiányállapotokat, laborérték-eltolódásokat, fizikai tüneteket is okozhat, legrosszabb esetben az egész anyagcsere felborul. A divatdiéták alkalmazása különösen veszélyes lehet addig fel nem ismert vagy már meglévő egészségügyi problémákkal küzdőknél, például cukorbetegség, keringési probléma esetén.

Mi az optimális megoldás a fogyásra? Érdemes szakember segítségét kérni ez ügyben. Egyénre szabottan, fizikai állapotunknak, szokásainknak megfelelő tanácsot kaphatunk, amellyel okosan fogyhatunk, hosszú távon megtartva az elért testsúlyt. Hangsúlyozni kell a rendszeres testmozgás fontosságát is az ideális testsúly megtartásában vagy visszanyerésében!

 

Makrotápanyag: A szénhidrát

szénhidrát, makrotápanyag

Fotó: Shutterstock

Miért fontos?

Ha a gyors fogyás érdekében teljes mértékben megvonod magadtól a szénhidrátot, hosszú távon ellenkező hatást érsz el. A teljes értékű szénhidrátokra szüksége van a szervezetednek, hiszen energiát biztosítanak a mindennapi életben, a munkában, a sportban.

Mennyit kell belőle fogyasztani?

Ajánlott naponta testtömegkilogrammonként 4-6 grammot bevinni. Egy 60 kilós nő esetében 240–360 gramm az ideális – a pontos mennyiség a fizikai aktivitástól is függ! A legjobb, ha rostokban gazdag szénhidrátokat fogyasztasz. Ilyenek a teljes kiőrlésű gabonafélék, a hüvelyesek, az édesburgonya, a gyümölcsök – mindezekből összesen a dietetikusok szerint legalább napi 10 adagot kellene fogyasztanod (hogy a 10 adag miként jön ki, lásd a napi szénhidrátbevitelnél). Egyél belőlük minden főétkezéskor nagyobb adagot, de két étkezés között is majszolhatsz egy-egy adagnyit

Ajánlott napi szénhidrátbevitel – Mintaétrend

  • Reggeli: 1 tálka görög joghurt 50 g áfonyával és egy banánnal (2 adag szénhidrát)
  • Tízórai: 1 db körte vagy 1 db alma vagy 2 db mandarin (1 adag szénhidrát)
  • Ebéd: 1 nagy adag saláta 50 g koktélparadicsommal és 50 g roston sült édesburgonyával (3 adag szénhidrát)
  • Uzsonna: 1 marék dióféle vagy magvak, 2 db nagy sárgarépa (2 adag szénhidrát)
  • Vacsora: 90 g főtt quinoa dupla adag párolt zöldséggel (2 adag szénhidrát)

 

Makrotápanyag: A zsír

makrotápanyag, zsír, olajok, magvak

Fotó: Shutterstock

Miért fontos?

A zsírok – ideértve az olajokat is – alapvetően energiát biztosítanak a hétköznapi és sporttevékenységeinkhez, de ezenfelül fontos szerepet játszanak a vitaminok felszívódásában. Hozzájárulnak a szervezet, az idegrendszer egészséges működéséhez.

Mennyit kell belőle fogyasztatni?

E makrotápanyag ajánlott mennyisége a napi kalóriabevitel 30 százaléka. Lényeges azonban, hogy milyen zsírt fogyasztasz!

A zsírok három nagy kategóriába sorolhatók: telített, egyszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavak. Nevük arra utal, hogy hány hidrogénatom, illetve kettős kötés található a zsírban.

  • A telített zsírsavakban a szénatomok egyenes láncot alkotnak, nincs bennük kettős kötés, minden szénatomhoz kapcsolódik hidrogénatom. Azok a zsírok, amelyekben nagy a telítettség aránya, szobahőmérsékleten szilárdak, és főleg állati eredetűek, de idetartozik a pálmaolaj és a kókuszolaj is. A telített zsírok megtalálhatók például a húsokban és tejtermékekben (vaj, zsír, sajt), de a kétszersültekben, süteményekben, kalácsokban is. Ajánlatos a teljes kalóriabevitelnek legfeljebb 10 százalékát felvenni telített zsírsavakból. A telített zsírsavakat tartják a szívbetegségek okozóinak, mert növelhetik a teljes koleszterin és az LDL-koleszterin szintjét a vérben, illetve szív- és érrendszeri betegségekhez vezethetnek.
  • Az egyszeresen telítetlen zsírsavakban kevesebb a hidrogén, mert dupla vagy telítetlen szénláncot tartalmaznak. Azok az olajok, amelyek gazdagok egyszeresen telítetlen zsírsavakban, szobahőmérsékleten folyékonyak, de hidegben megszilárdulhatnak. Legnagyobb mennyiségben az olíva-, repceolajban, avokádóban és diófélékben találhatók meg. Csökkentik a teljes koleszterinszintet és az LDL-koleszterin szintjét anélkül, hogy a HDL-szintet befolyásolnák. Ajánlott a teljes kalóriabevitel több mint 10 százalékát egyszeresen telítetlen zsírsavakból bevinni.
  • A többszörösen telítetlen zsírsavakban van a legkevesebb hidrogén – a szénláncban kettő vagy több kettős kötés található. Azok az olajok, amelyek többszörösen telítetlenek, folyékonyak szobahőmérsékleten és hidegen is. Ilyenek a növényi olajok és a tengeri halak olajai. Csökkenthetik az LDL-koleszterin szintjét, azonban csökkenthetik a „jó” HDL-koleszterinét is. A teljes kalóriabevitel 10 százalékát kellene adniuk a többszörösen telítetlen zsírsavaknak.

 

Fontos!

Habár egészségesek, az olajok energiatartalma kifejezetten magas: 1 evőkanálnyi olíva-, repce- vagy szezámolajban, éppúgy, mint a többiben, 110-130 kalória bújik meg.

 

Szuper zsírforrások

Tökmag: Remek antioxidáns, telítetlen zsírsavakban gazdag mag. Edd magában uzsonnára, vagy szórd krémlevesekre, salátákra.

Kendermag: Ha ropogtatnivalót keresel a salátádra, kevés finomabbat találsz a kendermagnál. Omega-3 és omega-6 zsírsavakban gazdag.

Makadámdió: Koleszterincsökkentő finomság. Fogyaszd pirítva: törd össze, és szórd a salátádra vagy a reggeli zabkásádra, müzlidre.

 

Makrotápanyag: A fehérje

fehérje, makrotápanyag

Fotó: Shutterstock

Miért fontos?

Ne csak a nagyobb izmok képe lebegjen a szemed előtt, ha a fehérjére gondolsz! E makrotápanyag persze fontos szerepet játszik az izomépítésben és az izomsérülések regenerációjában. Emellett viszont hozzájárul a csontok, inak egészségéhez, valamint elengedhetetlen az immunrendszer és az agy megfelelő működéséhez is.

Mennyit kell belőle fogyasztani?

Az általános ajánlások szerint jó, ha naponta testtömegkilogrammonként 0,75 grammot fogyasztunk. Vagyis egy 60 kilós nőnek 45 gramm fehérjére van szüksége naponta. Remek fehérjeforrások a fehér húsok, a hüvelyesek, az olajos halak.

Szuper fehérjeforrások

Mozzarella (85 g-ban 24 g fehérje): Legjobb, ha friss mozzarellát választasz. Saláta vagy szendvics mellé is finom, de akár uzsonnára is elmajszolhatod némi zöldséggel. Jóval kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a többi sajtféle, ugyanakkor a fehérjetartalma kifejezetten magas.

Csicseriborsó (200 g-ban 38 g fehérje): Ne csak hummusz formájában edd! A csicseriborsó önmagában is finom, de isteni kencéket készíthetsz belőle, és levesbetétnek is kiváló, vagy ízesítheted vele a ragut, salátát. Ráadásul a fehérje mellett rostokban is gazdag. Nem csak vegánoknak ajánlott a gyakori fogyasztása!

Lazac (100 g-ban 20 g fehérje): Ha nem szereted a húsokat, próbálj minél több omega-3 zsírsavakban gazdag halat enni. A lazac szuper választás, ám csak akkor, ha megfelelően készíted el. Ne bő olajban süsd ki, tökéletesen átfő a sütőben is, icipici olajjal átkenve, de meg is párolhatod. Az izomépítésedet is támogatja, illetve hosszan tartó teltségérzetet biztosít étkezés után.

 

Gyors fehérjepótlás

Amennyiben gyorsan szeretnéd pótolni a fehérjét, igyál egy nagy proteinshake-et! Kerüld viszont a fehérjeszeleteket, amelyek gyakran sok cukrot és felesleges adalékanyagokat tartalmaznak.

 

A cikket szakmailag ellenőrizte: Kreisz Andrea, dietetikus

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

Ne hagyd megöregedni a bőrt! Így marad feszes a mell
Minden nő rémálma, hogy mellei idővel elveszítik rugalmasságukat, megereszkednek. Az életkor, a rossz melltartó, a szoptatás, súlygyarapodás, napozás bizony nem kíméli a melleket.
Megjelent az új Diéta és Fitnesz magazin, a címlapon Kiss Virággal
Megjelent a Diéta és Fitnesz magazin legújabb száma! Keresd az újságosoknál,
A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM
Ismét a zeneművészet tíz legkiválóbb fiatal képviselőjét díjazta az MVM. A Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának kétmillió forinttal járó elismeréseit tizennegyedik alkalommal adták át 2021. november 23-án.
Ünnep egészségesen! Mi legyen a mikuláscsomagban?
Vajon sikerülhet-e megtörnünk ezt a hagyományt egy egészségesebb ötlettel, vagy ebben az évben is nyer a csoki meg a szaloncukor? Kovács Judit dietetikus írása.
Szájápolási kisokos: Hogyan előzhető meg a fogszuvasodás?
A megfelelő szájhigiéné kéz a kézben jár az egészséges szájjal és fogakkal, sőt, testünk egészének állapotát is befolyásolja.
5 zseniális trükk, hogy idén ne hízz el karácsonykor
Ugye veled is előfordult már, hogy az ünnepek után alig jöttek rád a ruháid, és közel öt kilóval többet mutatott a mérleg? Nos, mindez néhány egyszerű trükkel megelőzhető!
Leállt a fogyás? Ezek a ételek segítenek túllendülni a holtponton
Lelkesen fogyózol, de egy idő után leállt a fogyás? A szervezeted valószínűleg hozzászokott a kevesebb kalóriához. Adj neki új lökést a további súlycsökkenéshez! Mutatjuk, mit kell hozzá enned!
Így lesz sokkal egészségesebb a fasírt, nem kell hozzá olaj!
Utálod az átható bűzt a konyhában? Rosszul vagy az olajtól csöpögő ételektől, de imádod a fasírtot? Van megoldás! Ezt nézd!
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.