Bár az étkezésünk megreformálása elméletben könnyűnek tűnhet, a megvalósítás nem mindig egyszerű... Dr. Gajdács Ágnes obezitológus néhány rendkívül fontos tudnivalót oszt meg az életmódváltásról.

Életmódváltás szakértői szemmel 1. – Mit javasol az orvos?

 

életmódváltás, orvos

A súlyvesztésközpontú életmódváltás első és egyik legfontosabb lépése a szakorvosi vizsgálat
Fotó: Shutterstock

 

Bizonyára benned is felmerült már a gondolat, hogy vajon egészségesen étkezel-e, nem kellene-e lemondanod bizonyos élelmiszerekről és/vagy beiktatni az étrendedbe új szuperélelmiszereket, táplálékkiegészítőket. Táplálkozási szakértők szerint az egészséges étrend lényege a kiegyensúlyozottság, azaz arra kell törekedni, hogy mindennap mindegyik élelmiszercsoportból fogyassz valamennyit, lehetőleg az ajánlott mennyiséget. Ha így étkezel, máris sokat tettél azért, hogy a szervezeted minden szükséges vitaminhoz és tápanyaghoz hozzájusson. Ám előfordulhat, hogy valamilyen okból – legyen az betegség, allergia, túlsúly vagy alakformálás – változtatni kell az étrendeden. Ilyenkor jön a nagy kérdés: melyik diétával érheted el a célodat? Olvasd el elsőként Dr. Gajdács Ágnes obezitológus szakorvos javaslatait az életmódváltás témakörével kapcsolatban!

 

Mi történik az obezitológiai szakrendelésen?

A súlyfelesleget az emberek többsége nem a helyén kezeli. Az érintettekben sokszor nem is tudatosul, hogy ugyan a túlsúly még nem betegség, csak kóros állapot, az elhízás „előszobája”, de kísérőbetegségek esetén a 27 kg/m2 feletti BMI-értéktől már orvosi segítséggel ajánlott a zsírfelesleg csökkentése. Az elhízás pedig hosszan tartó, kiújulásra hajlamos betegség, ami legalább ötvenféle egyéb betegség önálló rizikófaktora, ezért a súlygyarapodás okának felderítése, kezelése és a komplex, személyre szabott fogyási program összeállítása szakorvosi feladat, erre szakosodtak az obezitológusok.

– Az obezitológiai rendelésen a szokásos anamnézisfelvétel mellett alapvető a tápláltsági állapot meghatározása (testösszetétel, testkörfogatok, például derék, csípő, valamint a bőrredő vastagság mérése) és az előzetesen vezetett táplálkozási és mozgásnapló elemzése. Ez a közös munka során kiegészülhet például széklet-, alvás- vagy stressznaplóval, illetve az adott betegségektől függően például vérnyomás- vagy refluxnaplóval – sorolja a fontos feladatokat dr. Gajdács Ágnes.

 

Az életmódváltás fontos lépésrei: kivizsgálás, orvosi felügyelet, pszichés tényezők

A vércukornapló vezetésére gyakran szükség van nemcsak cukorbetegség, hanem inzulinrezisztencia esetén is, sőt az egyes ételekre adott egyedi reakciók megállapítására is. Az alap laboratóriumi vizsgálatokat gyakran ki kell egészíteni speciális vizsgálatokkal, például 5 pontos cukorterheléses inzulinmeghatározással, D3-vitamin-méréssel. Szükség lehet a különféle allergiák és intoleranciák kimutatására, kiterjesztett hormonvizsgálatokra, vagy akár a székletmikrobiom elemzésére.

– A személyre szabott testsúlycsökkentő étrend mindezek alapján készül el, és az orvosi felügyelet miatt az alacsonyabb energiatartalmú diéta is szóba jön, ami a gyorsabb hatás révén növeli a motivációt. Az orvosi fogyókúra a mozgásra is javaslatot tesz, a meglévő betegségekre is figyelve (például magas vérnyomás esetén milyen gyakorlatok veszélyesek), sőt egyéb szempontokra is ügyel (például a szájüreg állapota is hat a fogyásra). Mivel az elhízás pszichoszomatikus betegség, fontos a pszichés tényezők (például táplálkozási függőségek, táplálkozási és testképzavarok, a fogyást akadályozó hiedelmek, stresszkezelési problémák) felderítése és kezelése is. Az obezitológus ezen túl javaslatot tehet az adott betegséget kezelő szakorvos számára gyógyszerváltásra (például a hízási hajlamot fokozó gyógyszerek lecserélésére), gyógyszeradag-csökkentésre.

 

Ez is érdekelhet:

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink