Az utóbbi években sokat változtak a táplálkozási szokások. A szemünk hozzászokott a túlsúly látványához, miközben filterezett testek mutatnak hamis példát – nem véletlen, hogy egyre nő az újfajta táplálkozási és testképzavarokban szenvedők aránya. 

Testkép- és táplálkozási zavarok nyomában

A testkép- és a táplálkozási zavar felismerése nem egyszerű, mert néha vékony a határ a még elfogadható és a már kóros között. Dr. Gajdács Ágnes belgyógyász, obezitológus, a MediFat igazgatójának írása segíthet eligazodni a témakörben.

táplálkozási zavar

Fotó: Shutterstock

 

Hűtőfosztogatás éjjel – éjszakai evés szindróma és aludva evés

A „vacsorázz, mint a koldus!” alapelv helyét manapság a bőséges vacsora vette át. Előfordul ilyenkor a túlevés, sőt néha a késő esti falatozás is. Ez még nem jelent gondot, viszont aki rendszeresen, hetente minimum kétszer a késő esti, éjszakai órákban is eszik, a napi kalóriabevitelének 25–50%-át az éjszakai nasik teszik ki, és úgy érzi, képtelen elaludni, amíg nem evett, annak valószínűleg éjszakai evés szindrómája van. Az éjszakai evés szindróma táplálkozási zavar és alvászavar egyben, a lakosság 1-2%-át (ezen belül az elhízottak 10%-át, a súlyosan elhízottak 28%-át) érinti.

Az éjszakai evés oka lehet a stressz, az a hit, hogy alvás előtt enni kell, az éjszakába nyúló tévézés, internetezés, a felborult leptin-, melatonin- vagy szerotoninegyensúly.

Az éjszakai evés szindróma a fokozott kalóriabevitel miatt együtt járhat súlyfelesleggel, cukorbetegséggel, inzulinrezisztenciával. A legalább két hétig vezetett táplálkozási napló segíti a diagnózis felállítását, valamint az aludva evéstől való elkülönítését. Az aludva evés alvászavar. Az érintett nem ébred fel, nincs tudatában az evésnek. (Kezelése alvásambulancián történik.)

 

Sikeres fogyókúra 7 lépésben – Mit tanácsok a dietetikus?

 

Nem tudom abbahagyni az evést – falásroham, túlevéses zavar (binge eating)

Néha előfordul, hogy többet eszünk a kelleténél. Az a rossz szokás is gyakori, hogy valaki egyszerűen szeret jó sokat enni. A túl jó étvágy azonban különbözik a falásrohamtól, ami akár a túlsúlyosok 30%-át is érintheti.

E táplálkozási zavar jellemzője: meghatározott idő (pl. 2 óra) alatt, akár éhségérzet nélkül, olyan mennyiségű étel elfogyasztása, esetleg már a kellemetlen telítettségérzésig, amely meghaladja azt, amit az emberek többsége hasonló idő alatt és körülmények között elfogyasztana.

A falásroham alatt kontrollvesztés érzése áll fenn. A falásrohamra gyakran magányos evéskor kerül sor. Utána gyakori a bűntudat, de nincs úgynevezett kompenzáló viselkedés, például a bulimiásokra jellemző önhánytatás, hashajtás. A falásrohamok átlagosan legalább hetente kétszer lépnek fel, minimum 6 hónapon keresztül. A falási rohamok akár napokig eltarthatnak. Az érintettek körülbelül 50%-a túlsúlyos/elhízott.

A túlevéses zavarban szenvedő elhízottak az átlag elhízottakkal összevetve több kalóriát fogyasztanak mind a falási rohamok alatt, mind a köztes időszakokban. Sokszor kaotikus evési szokások jellemzik őket, több édességet fogyasztanak, és gyakoribb a nassolás. Azonos testsúly mellett a túlevéses elhízottak súlyosabbnak ítélik önmagukat, és erősebben hatnak rájuk az alakot, a testsúlyt kritizáló negatív megjegyzések.

 

Az egészséges is lehet kóros – egészségesétel-függőség (orthorexia nervosa)

Érdemes törekedni az egészséges ételek, italok fogyasztására, bár az egészséges kategória is lehet személy-, állapot- vagy betegségfüggő. Az egészségesétel-függőség viszont túlmutat az átlagos odafigyelésen.

Az orthorexiában szenvedők többnyire túlzott, kiterjedt hiedelemrendszeren alapuló szabályokat tartanak be a táplálkozásra vonatkozóan. A hangsúly az étel/ital minőségén (pl. bio) lehet.

De e táplálkozási zavar során az is előfordulhat, hogy egy vagy több összetevő kizárásra kerül meggyőződésbeli okokból, például „mindenmentes” táplálkozás (itt természetesen nem a különféle diagnosztizált betegségek, allergiák, intoleranciák esetén tartandó gyógydiétákról van szó!). Az orthorexiások étrendje akár annyira egyoldalúvá válhat a túlzott egészségesre törekvés miatt, hogy az már káros lehet.

 

Hogyan sportoljon, ha elmúlt 40? Az orvos válaszol

 

Hamis tükör – Fatorexia

A fatorexiások valójában túlsúlyosak vagy elhízottak, testméreteiket mégis ideálisnak tartják, vagy több kilóval kevesebbnek gondolják magukat a ténylegesnél. Sőt mások (például a saját gyerekeik) testsúlyát is alábecsülik.

A mérlegelés eredménye számukra nagy meglepetés, mert nem szokták mérni a testsúlyukat.

Illetve gyakran a tükörképükkel való szembesülést is kerülik, nem néznek tükröződő felületekre, kirakatra. Mivel nincsenek tudatában a súlyfeleslegüknek, nagyon nehéz őket fogyásra ösztönözni. A súlyfelesleggel összefüggő betegségek kockázatát is figyelmen kívül hagyják.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.