Szeretjük a leveseket: finomak, ízletesek, ráadásul ha ezt a fogást fogyasztod, az egyszerre jelent folyadékpótlást és táplálékfelvételt – nem beszélve arról, hogy a testsúlycsökkentő étrendbe is beilleszthető.

Leves a fogyókúrában: így készítsd el, hogy egészséges és könnyű legyen

 

leves a fogyókúrában, leves, diéta

A leves a fogyókúrában, a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásban fontos szerepet kaphat
Fotó: Shutterstock

 

Hogyan tedd egészségesebbé?

Korszerű konyhatechnológiai műveletekkel, a helyes étkezés ismereteinek gyakorlati alkalmazásával a leves az egészséges táplálkozás meghatározó
eleme lehet. Pozitív táplálkozás-élettani tulajdonságait a következőképpen lehet hatékonyabbá tenni:

  • A leves elkészítéséhez alapanyagként felhasznált zöldségek (pl. sárgarépa, paradicsom, zeller), gyümölcsök (pl. alma, őszibarack, szilva) 20 százalékát nyersen áttörve dolgozd bele az ételbe. Íze nem tér el a megszokottól, de vitamintartalma jelentősen megemelkedik, sok esetben így még a hagyományos sűrítési módok (habarás, rántás) is elhagyhatók.
  • A zöldségek főző/párolólevét – ha pillanatnyilag nincs rá szükséged – tedd el, esetleg fagyaszd le, és később egy leveshez, főzelékhez vagy akár mártáshoz használd fel.
  • A finomra vágott zöldpetrezselyem nemcsak díszíti az elkészült ételt, de közvetlenül tálalás előtt a levesbe szórva a C-vitamin-tartalmát is növeli. Hasonlóan működik a metélőhagyma, a zellerzöld és egyéb friss fűszernövények, mint a bazsalikom, a menta, a rozmaring vagy a kakukkfű.
  • Alapanyagként válassz többféle kisebb energia-, de nagyobb rosttartalmú zöldségfélét, kevesebb zsírt tartalmazó húsféleséget, amiről minden esetben távolítsd el a látható zsiradékot, szedd le a szárnyasok bőrét.
  • A leves készítésénél figyelj, hogy minél kevesebb zsiradékot (az is elsősorban növényi olaj legyen) használj. A leveseket, ha szükséges, zsírtalanítsd, azaz szedd le a felszínén összegyűlt zsiradékot tálalás, fogyasztás előtt.
  • A habarással készült leveseknél részesítsd előnyben a kisebb zsírtartalmú alapanyagokat (pl. joghurtot, kefirt, tejet, zsírszegény tejfölt).
  • Rántás helyett – ha a leves jellege megengedi – sűríts inkább habarással, hintéssel.
  • A sűrítéshez (rántáshoz, habaráshoz) lisztet csak indokolt mennyiségben használj, akkor is lehetőleg teljes kiőrlésű formát.
  • A levesbetét – csipetke, burgonya-, hús-, halgombóc, máj- és daragaluska stb. – sok esetben a jellegét jelentősen meghatározó kiegészítője a levesnek. A leves energiatartalmát ezek nagyban befolyásolják.
  • Igyekezz a leveshez az alapanyagokat az idénynek megfelelően kiválasztani!

 

3 napos karcsúsító levesdiéta

 

levesdiéta, minestrone

Fotó: Shutterstock

 

Leves a fogyókúrában

Az alacsony energiatartalmú zöldség- és gyümölcsleveseket a diétázók is bátran fogyaszthatják, hiszen nagy mennyiségű folyadék- és rosttartalmuk miatt viszonylag gyorsan jóllakottság-, telítettségérzetet eredményeznek.

Az energiaszegény levesek az egészségfenntartó, testsúlycsökkentő étrendben nemcsak a nagyétkezések fogásai lehetnek, de mértékkel a tízórai, uzsonna részeként is fogyaszthatók, például nassolás helyett.

 

Mint kisétkezés

A leves a fogyókúrában így is helyet kaphat: a kis energiatartalmú levesek étrendbe iktatása segít azoknak, akik sűrűn megéheznek napközben, de félnek a túlzott energiabeviteltől, ezért kerülni szeretnék a kekszek, csokoládék és más energiadús nassok fogyasztását. Egy tányér leves két étkezés között számukra jó választás!

 

Persze ami az egyik étrendben előny, az egy másik étrendben hátrány is lehet. A leves a fogyókúrában azért hasznos, mert nagy mennyiségű folyadéktartalmával hamar jóllakottságérzetet kelt, míg tömegéhez képest viszonylag kicsi a beltartalmi értéke – kivéve egytálételként fogyasztott leveseinket, például: palócleves, gulyásleves. Azonban ezt egy roboráló étrendben (energiában gazdag, testsúlynövelő étrend – a szerk.) csak megfelelő mennyiségű levesbetéttel, különböző sűrítési eljárásokkal lehet kedvezően befolyásolni!

 

Fogyókúra szuperlevesekkel + 3 könnyű recept

 

Miből mennyit?

Összetett levesekből – például Újházy-tyúkhúsleves, Jókai-bableves – 500 ml-t, míg erő-, krém- és gyümölcslevesekből 200-250 ml-t szokás tálalni. Ez utóbbi mennyiség alkalmas arra, hogy betöltse étvágyfokozó szerepét. Ezt a hatást befolyásolják a felhasznált nyersanyagok a fűszerezés, a sűrítés fajtája, de a felhasznált levesbetét(ek) is.

 

Forrás: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ)

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

 

Hozzászólások

42 kilót adott le Reni, az ötgyermekes anyuka: Vékonyabb vagyok, mint kamaszkoromban
Öt gyerek után jobb formában, mint valaha? Reni megcsinálta, ráadásul szenvedés nélkül, fenntarthatóan, és úgy, hogy az egészségével is minden rendben van. Ehhez pedig szinte fele súlyára fogyott le.
A legjobb gyógyteák, hogy könnyebben elfelejtsd a stresszt
A népi gyógyászat már évezredek óta ismeri és igen nagyra becsüli a gyógynövények egészségre gyakorolt hatásait. A természet csodái csökkentik a szorongást, elűzik a stresszt, enyhítik a fejfájás tüneteit és elősegítik a pihentető alvást.
Ez az 5 gyakorlat segít fogyni 50 felett is
Most olyan gyakorlatokat szedtünk össze, amikhez nem kell feltétlenül edzőterembe járnod, otthon is elvégezhetőek és nagyon hamar látványos eredményt is hoznak.
Leállt a fogyásod? Mutatjuk, hogyan indítsd el újra
Kitartóan diétázol, de egy idő után leállt a fogyás, meg sem mozdul a mérleg nyelve? A szervezeted valószínűleg hozzászokott a kevesebb ételhez. Adj neki új lökést a további súlycsökkenéshez! Mutatjuk, mit kell hozzá tenned és enned!
A magyar mérnök, aki 4 év alatt biciklizte körbe a Földet
Ha már a Földet körbebiciklizte, a Szent György-hegyet és Hegymagast sem hagyhatta ki Illés Adorján, aki a közelmúltban a helyi Piactéren tartott élménybeszámolót egészen elképesztő utazásáról.
Őszi vitaminsaláták, ha szeretnél több zöldséget enni
Az őszi elején még mindig vágyunk a friss, nyári ízekre, ezrét érdemes minden étkezésünket kiegészíteni egy finom idénysalátával. Ezekkel nem csak az ételeinket dobjuk fel, de a szervezetünket is feltöltjük vitaminokkal.
A zeller a diétás zöldségek királynője! Így használd fel, ha fogyni akarsz
Az egyik legegészségesebb zöldség a súlycsökkentő diétához nem más, mint a zeller. Ez a zöldség szervezetünk szinte minden részére hatással van, számos betegség megelőzésében segít a zeller.
Paprikaparádé - 6 paprika, amiből érdemes többet enni!
Paprika nyersen, savanyítva, marinálva, őrölve, de leginkább vajas kenyérrel. A magyar konyha elképzelhetetlen paprika nélkül. Egyre többféle paprikát találunk az üzletekben, érdemes megismerkedni velük
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.