Szeretjük a leveseket: finomak, ízletesek, ráadásul ha ezt a fogást fogyasztod, az egyszerre jelent folyadékpótlást és táplálékfelvételt – nem beszélve arról, hogy a testsúlycsökkentő étrendbe is beilleszthető.

Leves a fogyókúrában: így készítsd el, hogy egészséges és könnyű legyen

 

leves a fogyókúrában, leves, diéta

A leves a fogyókúrában, a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásban fontos szerepet kaphat
Fotó: Shutterstock

 

Hogyan tedd egészségesebbé?

Korszerű konyhatechnológiai műveletekkel, a helyes étkezés ismereteinek gyakorlati alkalmazásával a leves az egészséges táplálkozás meghatározó
eleme lehet. Pozitív táplálkozás-élettani tulajdonságait a következőképpen lehet hatékonyabbá tenni:

  • A leves elkészítéséhez alapanyagként felhasznált zöldségek (pl. sárgarépa, paradicsom, zeller), gyümölcsök (pl. alma, őszibarack, szilva) 20 százalékát nyersen áttörve dolgozd bele az ételbe. Íze nem tér el a megszokottól, de vitamintartalma jelentősen megemelkedik, sok esetben így még a hagyományos sűrítési módok (habarás, rántás) is elhagyhatók.
  • A zöldségek főző/párolólevét – ha pillanatnyilag nincs rá szükséged – tedd el, esetleg fagyaszd le, és később egy leveshez, főzelékhez vagy akár mártáshoz használd fel.
  • A finomra vágott zöldpetrezselyem nemcsak díszíti az elkészült ételt, de közvetlenül tálalás előtt a levesbe szórva a C-vitamin-tartalmát is növeli. Hasonlóan működik a metélőhagyma, a zellerzöld és egyéb friss fűszernövények, mint a bazsalikom, a menta, a rozmaring vagy a kakukkfű.
  • Alapanyagként válassz többféle kisebb energia-, de nagyobb rosttartalmú zöldségfélét, kevesebb zsírt tartalmazó húsféleséget, amiről minden esetben távolítsd el a látható zsiradékot, szedd le a szárnyasok bőrét.
  • A leves készítésénél figyelj, hogy minél kevesebb zsiradékot (az is elsősorban növényi olaj legyen) használj. A leveseket, ha szükséges, zsírtalanítsd, azaz szedd le a felszínén összegyűlt zsiradékot tálalás, fogyasztás előtt.
  • A habarással készült leveseknél részesítsd előnyben a kisebb zsírtartalmú alapanyagokat (pl. joghurtot, kefirt, tejet, zsírszegény tejfölt).
  • Rántás helyett – ha a leves jellege megengedi – sűríts inkább habarással, hintéssel.
  • A sűrítéshez (rántáshoz, habaráshoz) lisztet csak indokolt mennyiségben használj, akkor is lehetőleg teljes kiőrlésű formát.
  • A levesbetét – csipetke, burgonya-, hús-, halgombóc, máj- és daragaluska stb. – sok esetben a jellegét jelentősen meghatározó kiegészítője a levesnek. A leves energiatartalmát ezek nagyban befolyásolják.
  • Igyekezz a leveshez az alapanyagokat az idénynek megfelelően kiválasztani!

 

3 napos karcsúsító levesdiéta

 

levesdiéta, minestrone

Fotó: Shutterstock

 

Leves a fogyókúrában

Az alacsony energiatartalmú zöldség- és gyümölcsleveseket a diétázók is bátran fogyaszthatják, hiszen nagy mennyiségű folyadék- és rosttartalmuk miatt viszonylag gyorsan jóllakottság-, telítettségérzetet eredményeznek.

Az energiaszegény levesek az egészségfenntartó, testsúlycsökkentő étrendben nemcsak a nagyétkezések fogásai lehetnek, de mértékkel a tízórai, uzsonna részeként is fogyaszthatók, például nassolás helyett.

 

Mint kisétkezés

A leves a fogyókúrában így is helyet kaphat: a kis energiatartalmú levesek étrendbe iktatása segít azoknak, akik sűrűn megéheznek napközben, de félnek a túlzott energiabeviteltől, ezért kerülni szeretnék a kekszek, csokoládék és más energiadús nassok fogyasztását. Egy tányér leves két étkezés között számukra jó választás!

 

Persze ami az egyik étrendben előny, az egy másik étrendben hátrány is lehet. A leves a fogyókúrában azért hasznos, mert nagy mennyiségű folyadéktartalmával hamar jóllakottságérzetet kelt, míg tömegéhez képest viszonylag kicsi a beltartalmi értéke – kivéve egytálételként fogyasztott leveseinket, például: palócleves, gulyásleves. Azonban ezt egy roboráló étrendben (energiában gazdag, testsúlynövelő étrend – a szerk.) csak megfelelő mennyiségű levesbetéttel, különböző sűrítési eljárásokkal lehet kedvezően befolyásolni!

 

Fogyókúra szuperlevesekkel + 3 könnyű recept

 

Miből mennyit?

Összetett levesekből – például Újházy-tyúkhúsleves, Jókai-bableves – 500 ml-t, míg erő-, krém- és gyümölcslevesekből 200-250 ml-t szokás tálalni. Ez utóbbi mennyiség alkalmas arra, hogy betöltse étvágyfokozó szerepét. Ezt a hatást befolyásolják a felhasznált nyersanyagok a fűszerezés, a sűrítés fajtája, de a felhasznált levesbetét(ek) is.

 

Forrás: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ)

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezért fogyott le Alexandra: "30 kiló plusszal nem tudnék a lányom után futni"
Amikor végre szíve alatt hordhatta várva-várt kisbabáját, Alexandra mindent megengedett magának. Aztán szembesült a kilók növekvő számával, így megtette élete első újévi fogadalmát, és azóta nem is tért le a fogyás útjáról.
Hiába sportolsz, nincs változás? Ez a 6 edzéshiba gátolhat a fejlődésben
Van néhány tipikus edzéshiba, amelybe szinte mindenki beleesik, legyen bár kezdő vagy haladó. Talán te is éppen egy ilyen baki miatt nem látod az áhított eredményt...
Villámgyors sminktrükkök a forróságra: ragyogj 2 perc alatt!
Elaludtál vagy rohansz valahova, netán egyáltalán nem szeretsz a sminkeléssel pepecselni? Akkor ezek a praktikák segítenek abban, hogy csupán két perc alatt friss és tökéletes legyen a külsőd!
 Fogyás három fázisban: diétázz dinnyével
Képtelenség ellenállni ennek a zamatos és édes finomságnak nyáron, és szerencsére nem is kell, hiszen még a fogyókúrát is segíti: egy hét alatt akár négy kilótól is megszabadulhatunk!
Miért tökéletes a cukkini egy diétához?
Egy kis nyalánkságot készítenél belőle? Arra is van két nagyszerű receptünk!
10 óriási változás, ha rendszeresen úszol
Kiváló módja annak, hogy tegyünk az egészségünkért: egy óra úszás majdnem annyi kalóriát éget el, mint a futás, anélkül hogy bármilyen negatív hatással lenne a csontokra és az ízületekre.
15 kilót fogyott Brigi, mert rájött, hol nem szabad hibázni
Molnár Brigitta táncosnak készült, de egy sérülés miatt meghiúsult az álma. Miután abbahagyta a sportot, három hónap alatt 15 kilót hízott. Többek között a saját diétázós csalódásai miatt kezdett el táplálkozási tanácsadással foglalkozni.
A legjobb trükkök, hogy ráncmentes maradjon az arc
A szarkalábak, ráncok az öregedés természetes velejárói, hiszen a bőr a kor előrehaladtával veszít rugalmasságából, kollagéntermelése csökken. Néhány tipp, amelyek segítségével késleltethető a ráncok megjelenése.

Ajánlataink