Ugyan, ki akarhat hízni? Ez a vágy különösen azok számára tűnhet hihetetlennek, akik állandóan harcolnak a pluszkilók ellen, és életükben egyik fogyókúra követi a másikat. Míg arra, hogy hogyan kell leadni pár kilót, szinte mindenkinek van ötlete, addig az egészséges hízásra nem szokás tippeket adni. Útmutató némi súlygyarapodáshoz!

Sovány vagyok, hízni szeretnék!

Együtt könnyebb

Rendszeresen találkozni olyan nőkkel, férfiakkal, gyerekekkel, akik kilóval gyarapodni, hízni szeretnének. Az ő esetükben az a legfontosabb, hogy jelöljenek ki maguk mellé egy „kontrollpartnert”, aki segít megítélni a „normál” adagokat. A tapasztalat ugyanis az, hogy alacsony testsúly esetén a kevés mennyiségű étel az egyik legnagyobb probléma – pontosabban az, hogy a kis mennyiséget normál adagnak vélik a soványak. Lehetőleg normál súlytartománnyal rendelkező partnert válasszon, aki figyelmezteti, ha az adagok alulméretezettek.

Többször kevesebbet

Jellemző, hogy a hízni vágyók nem bírnak egyszerre sokat enni. Fontos, hogy napjában legalább öt étkezést iktass be, de lehet akár ennél többet is. Így elejét lehet venni az egyszeri, bőséges étkezéseknek. A normál adag ebéd akár két részletben is elfogyasztható, 1-1,5 óra eloszlással. Így attól sem kell tartanod, hogy nem elegendő az elfogyasztott étel mennyisége.

Segít az étkezési napló

Célszerű feljegyezni az okostelefonodba vagy egy füzetbe – étkezési naplóba –, hogy mikor, mit és mennyit fogyasztottál, így jobban koordinálható az étkezés. Fokozatosan kell emelni az ételek mennyiségét, megközelítve azt a határt, amit még jóérzéssel meg tudsz enni. Például, ha eddig egy tenyérnyi húst ettél, akkor most egy kézfejnyit kell elfogyasztani, egy kanál helyett kettő kanál körettel. Ha eddig két szelet kenyeret ettél, akkor próbálj fél szelettel többet, vagy maradjon a két szelet, de igyál hozzá 2 dl tejet vagy gyümölcslevet.

Fontos kisétkezések

Tízóraira egyél egy zöldséges szendvicset joghurttal. Ebéd után iktass be egy müzliszeletet, uzsonnára a keksz, gyümölcs mellé egy marék olajos magvat. Ha minden étkezéshez eszel valamit pluszban, már emelsz annyit a kalóriabevitelen, hogy havi egy kiló súlygyarapodás könnyedén elérhető. Nincs szükség erőteljesebb hízásra, hiszen az ijesztő lehet, ráadásul így jobban kézben tartható a gyarapodás üteme, nem beszélve arról, hogy ezt az iramot a bőr is képes „követni”.

Fordíts a sorrenden!

Ha főtételt eszel, és levest is szeretnél fogyasztani, akkor azt érdemes az étkezés végére hagyni. A leves általában kevesebb energiatartalommal rendelkezik, mint a főfogás, viszont nagyon jól telít, így kiszoríthatja a második fogást. Fordítsd meg a sorrendet: először a második, utána a leves.

Óvatosan a mérleggel

Hetente egyszer mérd a súlyod, hogy kontrollálni tudd a gyarapodást. Érdemes nemcsak a súlyt figyelni, hanem megmérni mérőszalaggal például a has, comb kerületét, és ezt is követni, hiszen ez sokszor látványosabban változik, mint a testsúly.

Mozgás nélkül nem megy

A rendszeres testmozgás az egészségmegőrzés alappillére, így elengedhetetlen akkor is, ha hízni szeretnél! Nem kell egy helyben ülni, és várni a súlygyarapodást! Mozogj nyugodtan, hetente többször, de érdemes olyan mozgásfajtát választani, amely fejleszti az izomzatot, ezzel is megváltoztatva a testalkatot. A zsírégető tartományban mozgó órákat inkább kerüld, kérj tanácsot a fitnesztermekben, hogy melyik neked való óra, vagy dolgozz súlyokkal!

Mi a lényeg?

Változatos, egészséges étrend, mozgással karöltve! Napi ötszöri étkezés fokozatosan megemelt adagokkal. Ennyi a siker titka! Természetesen mindenki egyéni eset, ezért lehetnek különbségek, de a tapasztalat azt mutatja, hogy ha kezdetben betartod ezeket a nem túl bonyolult szabályokat, akkor a siker nem marad el, és ott fogsz gömbölyödni, formálódni, ahol szerettél volna.

Jó tanácsok hízni vágyóknak

  • Akik szeretik a tejet vagy a 100%-os gyümölcsleveket, azok kellően meg tudják emelni a napi energiabevitelt, ha ezekből mindennap isznak legalább 1-2 pohárral.
  • Ne egyél egyoldalúan, törekedj a változatosságra! Az egészséges táplálkozás irányelveit köves. Egyél sok zöldséget, gyümölcsöt, válassz teljes kiőrlésű termékeket.
  • A zsírszegénységre nem kell szigorúan figyelni, de soha ne egyél egészségtelenül csak azért, hogy felszedj pár kilót (pl. nagyon zsírosan, édességekben gazdagon)!

20–40 év közötti, hízni vágyó hölgyeknek ajánlott napi menü:

  • Reggeli: 2 dl 100%-os gyümölcslé, 3 szelet teljes kiőrlésű kenyér sajtkrémmel, csirkesonkával és zöldségekkel
  • Tízórai: 2 szelet magvas rozskenyér szárnyasmájkrémmel, 2 dl kefir, zöldségek
  • Ebéd: Grillcsirke krumplipürével, kompóttal, krémleves levesgyönggyel és sajtkockákkal + édesség (például egy Túró Rudi)
  • Uzsonna: 1 alma (vagy ennek megfelelő mennyiségű egyéb gyümölcs) + 1 marék sómentes olajos mag (mogyoró, mandula, dió) + müzliszelet vagy keksz
  • Vacsora: Zabkorpás tejbegríz (2/3 rész 2,8%-os tej + 1/3 rész főzőtejszín), 1 liter folyadékhoz 5 evőkanál grízt + 2 evőkanál zabkorpát számolj

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink