Magában, salátában, levesek és mártások alapanyagaként, italként, hidegen és melegen: a paradicsom mindig egészséges, mindig finom, és az alakja megőrzésében is segít!

Ezért érdemes minden nap paradicsomot enni!

Paradicsom: az egészségünk őre!

– A benne lévő likopin az egyik legjobb antioxidáns. Védi a sejteket a káros szabad gyököktől, és segíthet megőrizni a szív- és érrendszer egészségét, kiemelkedően jó hatással van a vérnyomásra, az érfalak állapotára. Jó hír, hogy a paradicsom likopintartalma feldolgozva is megmarad, sőt, egyes kutatások szerint hőkezelve még könnyebben szívódik fel a szervezetben, ezért levesként, mártásként, püréként is nagyon egészséges!

– Sok C-vitamin található benne, az ásványi anyagok közül pedig jelentős mennyiségben tartalmaz káliumot.

– Amilyen finom, olyan kevés energiát tartalmaz, 100 g-ja mindössze 16 kcal-t.

 

Fogyókúrás mintanap a paradicsom főszereplésével

Reggelire fogyasszon 2-3 evőkanál zabpelyhet idénygyümölcsökkel és egy kevés zsírszegény túróval.

Ebédre válasszon az általunk ajánlott paradicsomos fogások közül.

Vacsorára pedig 2 vékony szelet korpás kenyeret kenjen meg light margarinnnal, fektessen rá paradicsom- és vékony light mozzarellaszeleteket, majd grillezze meg sütőben. Végül szórjon rá apróra vágott zöldfűszert.

 

Ebédajánlatok

Töltött paradicsom

töltött paradicsom

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók (4 személyre): 8 db paradicsom, 120 g árpagyöngy, só, 250 g cukkini, 1 fej vöröshagyma, néhány levél friss bazsalikom, 3 ek olívaolaj, bors

Elkészítése: A paradicsomok tetejét vágja le, a belsejüket vájja/kanalazza ki, tegye tálba. A paradicsomokat rendezze el tűzálló tálban. Az árpagyöngyöt a csomagoláson található leírás szerint főzze ki, és adja a paradicsomvelőhöz. A meghámozott cukkinit és hagymát kockázza apróra, a bazsalikomot szintén szelje finomra. Az olívaolajat serpenyőben hevítse fel, pár percig kevergetve pirítsa rajta a hagymát és a cukkinit, majd adja hozzá a zöldfűszert. Az egészet forgassa össze a paradicsomos árpagyönggyel. Sózza, borsozza meg, kanalazza a paradicsomokra. Tegye rá a tetejüket, és süsse a 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 percig.

Kalóriatartalom: kb. 470 kcal/adag

 

Csirkemellfilé paradicsomos burgonyával

paradicsom csirke burgonya

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók (4 személyre): 2 kisebb fej vöröshagyma, 4 ek olívaolaj, 1 ek paradicsompüré, 800 g hámozott-darabolt paradicsom (konzerv), só, bors, 2 db főtt burgonya, 2 ág kakukkfű, 4 szelet csirkemellfilé

Elkészítése: A meghámozott hagymát kockázza fel, aztán dinsztelje meg 1 ek felhevített olívaolajon. Adja hozzá a paradicsompürét és a konzervparadicsomot, a levével együtt. Sózza, borsozza meg, és lefedve, lassú tűzön főzze 20 percig. Adja hozzá a felkockázott főtt burgonyát és az apróra vágott kakukkfüvet. A megmosott, enyhén kiklopfolt hússzeleteket sózza, borsozza meg. A maradék olívaolajat teflonserpenyőben hevítse fel, és süsse meg rajt a karajszeletek mindkét oldalát. Tálalja a húst a paradicsomos burgonyával.

Kalóriatartalom: 380 kcal/adag

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.