Sokan küzdenek azzal a problémával, hogy nehezükre esik elfogyasztani a megfelelő mennyiségű folyadékot a hidratáltság fenntartásához. Ha te is ebben a cipőben jársz, fogyaszd az alább felsorolt élelmiszereket minél gyakrabban.

Folyadékbevitel evéssel: Top 5 hidratáló étel

Milyen tünetei vannak a vízhiánynak?

Fáradékonyság, koncentráció- és teljesítménycsökkenés, fejfájás, éhségérzet, emésztési gondok, nyelési nehézségek, vérnyomásproblémák, kicserepesedett száj, száraz bőr és így tovább. Ismerős egy vagy több tünet ezek közül? Talán egyszerűbb a megoldás ezekre a panaszokra, mint gondolná. Egyrészt, természetesen, igyon vizet! Másrészt van néhány hidratáló étel, zöldségek és gyümölcsök, amelyeknek különösen magas a folyadéktartalma, így a fogyasztásuk segít elérni és megtartani a szervezet számára nélkülözhetetlen hidratáltság állapotát, valamint leküzdeni a nassolás iránti vágyát is. És persze felfrissülhet velük a legmelegebb hónapokban!

 

1. Fejes saláta

Gondoltad volna, hogy a fejes saláta 96 százalékban vízből áll? Emellett 1 fej mindössze 15 kalória! Ugyanakkor többek között A- C- és E-vitamint, foszfort és vasat tartalmaz. Segíti a szervezet tavaszi méregtelenítését, jótékonyan hat a bőrre, és késlelteti az öregedési folyamatokat. Amennyiben gyomorbántalmaid vannak, fogyaszd minél gyakrabban! Változatosan felhasználható, eheted salátaként, de belecsempészheted szendvicsbe vagy akár egy zöld smoothie-t is feldobhatsz vele. Főzeléknek is finom!

 

2. Uborka

Az uborka 95 százaléka víz. A zöldség leginkább értékes részeit a héj és a magok jelentik, ezek sok rostot és ásványi anyagot, például kalciumot tartalmaznak. Antioxidáns, gyulladáscsökkentő hatású, és bizonyos daganatos megbetegedéseket megelőzésében is segít az egészséges táplálkozás részeként. K- és D-vitamin-tartalmának köszönhetően jótékony hatással van a csontokra, rendszeres fogyasztásával növelhető a csontsűrűség. Magnézium- és káliumtartalmának köszönhetően jó hatással van a vesékre, segít a stressz és az izomgörcsök legyőzésében. Eközben pedig az uborka szegény szénhidrátban, nátriumban, zsírban és koleszterinben. 100 gramm uborkában csupán 16 kalória található.

 

3. Paradicsom

A paradicsomnak is 95 százaléka víz. A zöldség piros színét a likopinnak és a béta-karotinnak köszönheti. Magas a C-vitamin-tartalma, almasav, citromsav, borostyánkősav található benne, valamint kiemelkedő mennyiségben kálium, magnézium, kalcium és nátrium. A paradicsom – elsősorban a likopinnak köszönhetően – immunerősítő hatású, segíti az emésztést, mikrobaölő hatású, érelmeszesedést gátló, koleszterincsökkentő, védi a májat és a rákmegelőzésben is jelentős szerepe van. Egyszóval igazi gyógynövény. Szuper hidratáló étel, természetesen frissen. De a paradicsomban az a legjobb, hogy likopintartalmát a feldolgozás során sem veszíti el!

 

4. Görögdinnye

Talán a leghíresebb hidratáló étel, amelynek a 92 százaléka víz. Emellett sok benne a C-vitamin, a kalcium, a magnézium, a rost és a kálium is. Tartalmaz még A-vitamint, B1-, B3- és B6-vitamint. Ezért nemcsak remekül hidratál, de átmossa a veséket is, segít megelőzni az izomgörcsöket és a stresszt, csökkenti a vérnyomást, erősíti az érfalakat, és jó tesz a bőrnek.

 

5. Eper

Az eper 90 százaléka víz, emellett antioxidánsokban gazdag, immunerősítő hatású. Segít megőrizni a szív egészségét, a memória frissességét, sőt, bizonyos daganatok megelőzésében is támogathat. Az eperfogyasztás mellett szól az is, hogy alacsony energiatartalma miatt kiválóan beilleszthető szinte bármelyik súlycsökkentő diétába is: 100 g eperben mindössze 32 kcal található. Feleannyi cukrot tartalmaz, mint egy alma, harmadannyi kalóriát, mint egy banán, és több rost van benne, mint például a körtében.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ez a legjobb őszi vacsora, ha le akarsz dobni pár kilót
A francia hagymalevesek ízvilágát varázsolhatod az asztalra ezzel a recepttel. Olcsó, egyszerű és nagyon finom! A fűszeres, krémes mártásban sült cukkinispagetti méltán lehet az ősz egyik legkedveltebb vacsorája nálad is!
Így kerüld el az őszi depressziót, ez a legjobb trükk
Ahogy a nyári napok véget érnek és beköszönt az ősz, szinte törvényszerű, hogy sokkal rosszabb lesz a kedvünk. De miért? És mit tegyünk ellene?
Íme a nagy bőrtípus teszt! Mutatjuk, hogy kell ápolni az arcod
A legtöbben nem vagyunk pontosan tisztában azzal, hogy milyen is a bőrtípusunk, így gyakran nem is olyan termékeket használunk, amelyek nekünk valók. Épp ezért érdemes ennek utánajárni!
Mennyei cukormentes csokitorta őszre
Azt hitted, hogy ha fogyókúrázol, a csokoládé szigorúan tilos? Pedig nem, ha étcsokiról van szó! Építsd bele a diétádba, mutatjuk, miért!
Tésztát és pizzát esznek egész nap, mégsem híznak: íme az olasz titok
Az olaszok híresek arról, hogy imádják a konyhájukat, és aki járt már Itáliában, pontosan tudja, hogy miért: finom ízek, minőségi alapanyagok, és az ember csak utólag gondolkodik el azon, vajon ennyi tészta után hogyhogy nincsenek tele az olasz utcák túlsúlyos emberekkel.
Főtt tojás vagy lágy tojás? Melyik az egészségesebb?
A hatékony diéta titka a fehérjében és tápanyagokban dús reggeli, hiszen így egészen délig nem leszel újra éhes, így a délelőtti nassolás kimarad a napi menüből.
Nem mindegy, miből főzöl: lisztválasztó kisokos
A liszt egy fontos alapanyag, amelyet sokféle étel elkészítéséhez használunk. Egyes fajták azonban egészségesebbek, mint mások. Honnan tudjuk, hogy melyiket válasszuk? Mutatjuk!
Roppanó falatok, kirobbanó ízek: Őszi vitaminsaláták
Az őszi elején még mindig vágyunk a friss, nyári ízekre, ezrét érdemes minden étkezésünket kiegészíteni egy finom idénysalátával. Ezekkel nem csak az ételeinket dobjuk fel, de a szervezetünket is feltöltjük vitaminokkal.

Ajánlataink