Oldal kiválasztása
Most olyan élelmiszer ajánlunk, amelyek rendszeres fogyasztásával csökkenthető a a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázat.

Legyen a szíve barátja – top 10 szíverősítő étel

1. Zabpehely

Vízben nem oldódó rostban gazdag, csökkenti a koleszterinszintet, védi az ereket, így rendszeres fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának kialakulását. Legjobb, ha nem a boltban kapható, már elkészített, cukros müzlikeveréket fogyasztjuk, hanem magunk főzzük otthon zsírszegény tejből vagy növényi italból és zabpehelyből zabkását. Bogyós gyümölcsükkel, kevés magfélével dúsíthatjuk, így lesz igazán szíverősítő étel.

2. Citrusfélék

Nemcsak a trombózis kialakulásának lehetőségét minimalizáló flavoidokban, de C-vitaminban is gazdag gyümölcsök, amelyek segíthetnek csökkenteni a szívbetegségek kialakulásának esélyét. A boltban kapható levet helyett inkább magunk készítsünk gyümölcslevet a gyümölcs kipréselt levélből, szükség szerint vízzel hígítva.

3. Paradicsom

Szívbarát káliumban és antioxidánsokban gazdag. Például likopinban, ami segít csökkenteni a koleszterinszintet, tágítja az ereket, és ezzel csökkenti a szívinfarktus esélyét. Kalória és cukortartalma alacsony, így bármelyik diétába illeszthető ez a szíverősítő étel. Mivel a likopin hőkezelés hatására nem tűnik el, így bátran főzhetjük, és használhatjuk a feldolgozott paradicsomkészítményeket (passzírozott változat, konzerv hámozott-darabolt) is.

4. Diófélék/olajos magvak: mandula, dió, pisztácia

Rost- és vitamintartalmuk igen magas. E-vitamint tartalmaznak, ami csökkenti a koleszterinszintet, emellett pedig Omega–3 zsírsavakban gazdag ételek. Natúr, sózatlan formában együk az olajos magvakat, és figyeljünk oda a mennyiségre!

5. Hüvelyesek: bab, borsó, lencse

Kiváló fehérjeforrások! Azok, akik hetente legalább egyszer-kétszer esznek valamilyen hüvelyes zöldséget, kisebb eséllyel betegszenek meg valamilyen szív- és érrendszeri betegségben. A cukorbetegeknek is érdemes minél gyakrabban enniük, ugyanis segítenek a vércukorszint kordában tartásában.

Szívkímélő étrend

Mit tanácsol a dietetikus?

  • Fogyasszunk el napi 4-5 adag zöldséget és gyümölcsöt!
  • Próbáljuk ki a magasabb rosttartalmú gabonaféléket: fogyasszunk fehér kenyér helyett rozskenyeret, tészta helyett kölest vagy bulgurt.
  • Főzzünk zsírszegényen – az étel készüljön sütőben, agyagedényben, esetleg pároljuk, kevés olajon pirítsuk a fogásokat, mellőzzük a rántás, a bő olajban sütést.
  • Ne sózzunk és cukrozzunk feleslegesen, élvezzük az alapanyagok természetes ízét!
  • Fogyasszunk minimum 1,5-2 liter vizet a nap során.

6. Extra szűz olívaolaj

Telítetlen zsírokban gazdag, amelyek segítenek alacsony szinten tartani a koleszterin- és vércukor szintet. Ízesítsük rendszeresen olívaolajjal és -bogyókkal a salátáinkat.

7. Zöld tea

Nem csak öregedésgátló és „pörgető” hatása miatt érdemes fogyasztani. Azok, akik naponta négy vagy több csésze zöld teát isznak, 20 százalékkal csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

8. Brokkoli, spenót, kelkáposzta

Aki egészséges étrendet követ, amúgy sem hagyja ki a diétájából ezeket a zöldségeket, de másoknak sem érdemes: szívbarát, karotinoidokban (antioxidáns) gazdag, rostdús ételek. Vitamin- és ásványianyag-tartalmuk magas.

9. Fekete csoki

Az étcsokoládé jótékony hatását már számos tanulmány bizonyította, egy 2012-es kutatás egyenesen azt állítja, hogy a naponta fogyasztott, magas kakaótartalmú csoki csökkenti a nem halálos kimenetelű szívinfarktus kialakulásának esélyét azoknál, akik szív- és érrendszeri betegségre hajlamosak. Polifenol nevű flavonidokat tartalmaz, ami segít a vérnyomás, a véralvadás és a gyulladások csökkentésben.

10. Lazac

A lazac a többi, Omega–3 zsírsavban gazdag halhoz (szardínia, makréla) hasonlóan igazi szíverősítő étel. Csökkenti a szívritmuszavar kialakulásának esélyét, illetve az érelmeszesedés ellen is kiváló „fegyver”.

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

Ezért nagyon fontos a nőknek az olajos magvak fogyasztása!
Ásványi anyagokban, vitaminokban, rostokban gazdag élelmiszerek, amelyek kiemelt szerepet játszhatnak a női egészségmegőrzésben. A magvak nem véletlenül a kedvenceink!
Kitörés felturbózva – Top 6 variáció Béres Alexandrától
A klasszikus, bevált gyakorlatokba is lehet némi nehezítést, izgalmat csempészni. Íme, a comb és a farizom formálásának adu ásza, a kitörés – egy kicsit másképp.
Ezt rágcsálja! 12 alacsony szénhidráttartalmú nasi
Nem kell lemondani a finomságokról, csak válasszuk meg jól, hogy mit falatozunk. Olyan egészséges, alacsony szénhidráttartalmú ételeket gyűjtöttünk össze, amelyekből mértékkel nyugodtan csemegézhetünk.
A szabadtéri sport 6 szabálya járvány idején + Gyakorlatok
Amíg nincs kijárási tilalom, addig a biztonsági szabályok betartásával megengedett a szabadban sportolni. Mik a legfontosabb előírások, és milyen gyakorlatokat végezzünk? Útmutatónkból kiderül.
„Élvezem, hogy kísérletezhetek a konyhában!” – interjú Végh Judit színésznővel
Áprilisi címlaplányunk, Végh Judit az év elején komoly változtatást eszközölt ez életmódjában: vegán lett. A színésznővel az új táplálkozási szokásairól is beszélgetünk a vele készült interjúban.
Feszült? Ideges? Segítenek ezek a stresszűző ételek!
A szorongás, az aggodalom és a stressz – főleg most – sokak életének része, és már az egészségünkre is hatással van. Ezen az állapoton azonban sporttal és helyes étrenddel is javíthatunk.
Félelem, önsajnálat vagy lustaság? A halogatás lélektana
A nehéz helyzetekben a problémaorientált ember a kétségbeesés és a passzivitás köntösébe bújik. De van-e kiút ebből a viselkedésformából, hogyan győzhető le a halogatás?
Nagy diétaválasztó – milyen fogyókúrás módszer illik önhöz?
Érdemes a személyiségtípusát is figyelembe vennie, mielőtt belevágna az étkezése megreformálásába. Nézze meg, melyik kategóriába tartozik és segítünk, hogyan könnyíthetné meg az életmódváltást.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.