Sportolás közben sokan tapasztalhatják, hogy szívverésük és pulzusuk fokozódik, és a nyugalmi állapothoz képest szívük szinte kiugrik a helyéről. Ez az állapot azonban általában enyhül, amint megpihenünk. De mi a teendő akkor, ha ez a tünet teljesen nyugalmi állapotban jelentkezik?

Mikor jelent problémát, ha úgy érezzük, hogy majd kiugrik a szívünk?

Mikor jelent problémát, ha úgy érezzük, hogy majd kiugrik a szívünk?

– A szapora pulzus általános jelenség, ha testedzést végzünk, ha stresszhelyzetbe kerülünk, vagy ha izgatottá válunk valami miatt. A felnőttek esetében az 50-60/perc és a 100/perc közötti érték tekinthető normálisnak, de gyermekeknél ez az érték akár nagyobb is lehet, sőt, terhelésnél akár 200/perc értékű pulzust is mérhetünk. Ha azonban nyugalmi állapotban mérünk rendszeresen 100/percet meghaladó értéket, mindenképp forduljunk szakorvoshoz, hiszen a normálisnál nagyobb pulzusszámot számtalan egészségügyi probléma, például pajzsmirigy-rendellenesség, szívizombetegség, láz, valamint tüdőbetegség is okozhatja – mondta dr. Nagy Judit, a Budai Egészségközpont belgyógyász, háziorvos szakorvosa.

 

A klimax idején is jelentkezhet

Ha éjszaka felébredünk rá vagy ha gyorsan ver a szívünk anélkül, hogy felizgattuk volna magunkat, akkor jobb, ha felkeresünk egy orvost. Az erőteljes érzések, függetlenül attól, hogy dühről vagy örömről beszélünk, érezhető hatással vannak a szívre és a keringésre is. A „rohanó” szív ösztrogénhiánynak is lehet a jele. A kihagyó szívveréssel, alvászavarokkal, erős verejtékezéssel, nyomott hangulattal, idegességgel és a száraz bőrrel egyetemben a klimaktérium tipikus tünetei közé tartozik. De lehet vegetatív idegrendszeri labilitás is az oka. Ilyenkor orbáncfüvet, citromfüvet, szúrós gyöngyajakot keverjünk össze, és készítsünk belőle teát. Napi 3-4 csészényit igyunk meg hat héten át. Javasolt még magnézium, B-vitaminok és Q10-vitamin kúraszerű szedése is.

 

Mi okozhatja?

A pulzusszámból tehát a hormonháztartás rendellenességére, szív- és érrendszeri megbetegedésekre is lehet következtetni. Ehhez azonban tisztában kell lennünk azzal, hogy melyek a normális értékek a felnőtteknél és a gyermekeknél. A pulzusszámot legkönnyebben a csuklónkon tudjuk megmérni: a mutató- és középső ujjunkat tegyük a csuklónk hüvelykujj felé eső részére. Ujjunkkal tapintsuk ki a verőeret, majd nyomjuk a csonthoz. Ha ügyesek voltunk, akkor már érezhetjük a lüktetést az ujjunk alatt. Az egy perc alatt mért lüktetések száma adja meg a pulzus értékét.

 

Ha kitör a pánik

A pánikbetegség szorongásalapú betegség és rohamokban jelentkezik. Az emberek 20 százaléka életében legalább egyszer átéli, de szerencsére csak 2-3 százaléknál alakul ki, mint krónikus állapot. Jellegzetes testi tünetei közül leggyakoribb a heves szívdobogás, a légszomj, a zsibbadás, a remegés, az irreális félelmek: a pánikbeteg azt hiszi, meg fog halni vagy megbolondul.

 

A kiugróan magas pulzusszám oka lehet kimerültség, stresszes állapot vagy valamilyen pszichés teher, de láz vagy hölgyeknél gyakran vérszegénység is, sportolás közben pedig általában az edzettség hiánya is lehet a szapora pulzus oka. Ha azonban túlságosan magas a pulzusszámunk vagy hosszabb ideig áll fenn az állapot, akkor kivizsgálás szükséges. Ez azért is nagyon fontos, mert a magas értékeket a beteg gyakran meg sem érzi, így a betegségeket sokszor már előrehaladott állapotban diagnosztizálják. Idősebb embereknél mért alacsony értékek gyengeséggel, szédüléssel párosulva súlyosabb betegség tünetei is lehetnek.

magas pulzus

Fotó: shutterstock

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha magasabb vagy éppen alacsonyabb értékeket mérünk, ne ijedjünk meg rögtön, hiszen előfordulhat, hogy a mérés során nem értékeljük helyesen az adatokat. A szakorvos akár egy egyszerű EKG-vizsgálattal is meg tudja állapítani, hogy komoly problémáról vagy egy ideiglenesen fennálló állapotról van-e szó. Ha indokolt, akkor egy kisebb méretű készüléket kötnek össze a mellkasra ragasztott tappancsokkal, amely 24 órán át rögzíti az EKG-jeleket (Holter-monitorozás). Előfordulhat, hogy ingervezetési, ingerképzési zavarról van szó, ennek kivizsgálására a szívgyógyász elektrofiziológus szakorvoshoz irányítja a beteget. A hirtelen halál megelőzése lehet egy ilyen vizsgálat, amely végül a ritmuszavart előidéző elváltozást megszüntető beavatkozáshoz vagy pacemaker beültetéséhez is vezethet. Tanuljuk meg tehát mérni a pulzust, és ne tétovázzunk, hogy kérdéseinkkel orvoshoz forduljunk. Rendszeres sporttal elérhető, hogy a nyugalmi pulzusszámunk csökkenjen – tette hozzá a doktornő.

 

Ha a pajzsmirigy áll a háttérben

A pajzsmirigy túlműködésére jellemző a magas pulzusszám, amely jellegzetesen nemcsak terhelésre, hanem nyugalomban is jelentkezik. Szívritmuszavar is gyakran előfordul, idősebb betegeken nem ritkán a szívritmuszavar az egyetlen tünete a pajzsmirigy túlműködésének. Gyakori tünet az emelkedett vérnyomás is. Alulműködés esetén a pulzusszám csökken, bár ez az idegrendszer csökkent érzékenysége folytán kevésbé okoz panaszt a betegeknek. A vérnyomás itt is gyakran emelkedett, és súlyos alulműködésben szintén előfordulhat szívritmuszavar.

 

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.