Sokan a mai napig száműzik az olajos magvakat a diétájukból, magas zsírtartalmukra hivatkozva. Ám az olajos magvak a szervezet számára fontos esszenciális zsírsavakat tartalmaznak, ezért fogyasztásuk elengedhetetlen. Ezenkívül még vitaminokban és ásványi anyagokban is bővelkednek, kedvező élettani hatásuk vitathatatlan. Összegyűjtöttük a hazánkban legismertebb magvakat.

Olajos magvak - Egészséges, ízletes finomságok

Dió

A nemzetségbe közel húsz diófaj tartozik, a legelterjedtebbek a nemes dió, a vajdió és a fekete dió. Tápanyag-összetételüket tekintve magas fehérje-, rost-, antioxidáns- és fitoszterintartalommal rendelkeznek. A dió energiasűrűsége nagy, nagyobb mennyiségben olajsavat és linolsavat, továbbá alfa-linolénsavat tartalmaz. Kiemelkedő kalcium-, magnézium-, mangán- és vasforrás, illetve B1-, B6-vitamin-bomba. Javítja a vér koleszterinszintjét, a véredények működését. Fogyasztásával csökkenthetjük a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. A konyhában számos felhasználási módja ismert. Dúsíthatjuk vele az ételeinket, például, tehetjük gabonaalapú köreteinkbe, ezáltal a tápértékük magasabb lesz, az ízük pedig különlegesebb. Ugyancsak gazdagíthatjuk vele salátáinkat, desszertjeink töltelékét, és nem utolsósorban díszíthetünk is vele. Pikáns hidegtálak alapkomponense is lehet. Jól harmonizál a gyümölcsökkel, kiemeli egyes sajtok aromáját.

Földimogyoró

A földimogyoró, bár a nevezéktan szerint a hüvelyesek rendjébe tartozik, tápanyag összetétele alapján szoros kapcsolatban áll az olajos magvak csoportjával. A magok 50 százalékban zsiradékot és kb. 30 százalékban fehérjét tartalmaznak. Zsírsavprofiljukra dominánsan palmitinsav, olajsav és linolsav jellemző, ami nagy hasonlóságot mutat az olívaolajéval. Hidegen sajtolt olaja kellemes ízű, kiváló minőségű étolaj. Felhasználása igen sokoldalú, készítenek belőle földimogyoróvajat, mely az amerikaiak nagy kedvence. Magját pörkölve, sózva vagy natúr változatban is fogyaszthatjuk.

Kesudió

Kitűnő K-vitamin-, réz-, magnézium-, foszfor-, mangán- és vasforrás. Emellett kiemelkedő a fehérjetartalma, illetve antioxidáns hatóanyagokat is tartalmaz. A konyhában a kesu a dobva-rázva ételek egyik komponense lehet. (A technológia lényege, hogy egy kiolajozott serpenyőben vagy wokban nagy lángon, rázogatás közben, pár perc alatt átpirítjuk az alapanyagokat.) Tápanyagtartalmánál fogva növeli az ételek fehérje-, illetve antioxidáns-tartalmát.

Makadámdió

Kitűnő B1-vitamin-, szelén-, magnézium-, mangán-, illetve rostforrásnak tekinthetjük, továbbá nagy arányban tartalmaz egyszeresen telítetlen zsírsavakat, melyek a szív- és érrendszeri betegségek prevenciójában és kezelésében fontosak lehetnek. Felhasználását tekintve jó kiegészítője a gyümölcssalátáknak, íze jól harmonizál a mangóval, papayával, kókusszal. Emiatt értékes tápanyagokban gazdag gyümölcssaláta készíthető makadámdióval. Felaprítva
tehetjük süteményekbe is, például az olasz eredetű cantuccini még finomabb lehet általa.

Mandula

Szénhidráttartalmát alapvetően rostok adják. Kiemelkedő B2-vitamin-, kalcium-, mangán-, magnézium-, foszfor-, cink- és vasforrás. Az antioxidánsok közül E-vitamin található benne nagyobb mennyiségben. Fogyasztásával csökkenthető a szív-koszorúér betegségek kockázata. Felhasználási lehetőségei változatosak. Olajat, illetve mandulavajat is készítenek belőle, és nem utolsósorban a marcipán alapanyaga. A mandulából lisztet és darát is előállítanak, ami a lisztérzékenyek étrendjébe remekül beleilleszthető alternatívaként, és sütemények készítéséhez is felhasználható. A mandula fogyasztható akár magában, gyümölcs- és zöldsalátába keverve, sütemények töltelékeként.

Ezek is érdekelhetnek

Munka és életmód: így őrizheted meg az egyensúlyt Nyíregyházán
Szeretnél munkát váltani Nyíregyházán anélkül, hogy feladnád az egészséges életmódot? A Jooble segít olyan állást találni, amely figyel az egyensúlyodra is.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
Répa vagy szalonna? - A kismama étrendje és ízérzékelés a pocakban
A kismama étrendje nemcsak egészséget, de ízlést is formál. Tudj meg többet a magzati ízérzékelésről és annak hatásairól!
Szőrös kutyatej: a természetes fájdalomcsillapító növény!
Fedezd fel a szőrös kutyatej gyógyhatásait! Gyulladáscsökkentő, immunerősítő, fájdalomcsillapító és vírusölő szerként is hatásos.
Most nyílik a bodza, tedd el télire cukor nélkül
Te is imádod a bodza szörpöt, de megrémiszt, mennyi egészségtelen fehér cukor kell bele? Mutatjuk, hogy készítsd el a diétás változatot.
Fogyás cukrászként: Benjamin fogyás története!
Nagy Benjámint édesanyja életmódváltása és fogyása ösztönözte arra, hogy ő is belevágjon a nagy kihívásba. Azóta kölcsönösen inspirálják egymást, sőt, edzésre is közösen járnak…
Diétás napok, isteni ízekkel– levestől könnyebb az élet
A levest nemcsak a tested melegítésére fogyasztod, hanem egyúttal folyadékpótlásra és energiabevitelre is kiváló megoldás.
Hizlaló zöldségek, ezektől óvakodj, ha diétázol
Jobb, ha körültekintő vagy, mert ha ezeket választod a diétádhoz, súlyod nemhogy csökkenni nem fog, de több kilót fel is szedhetsz magadra. Érdemes mindig utánajárni, mitől kell óvakodni!

Ajánlataink