Sokan a mai napig száműzik az olajos magvakat a diétájukból, magas zsírtartalmukra hivatkozva. Ám az olajos magvak a szervezet számára fontos esszenciális zsírsavakat tartalmaznak, ezért fogyasztásuk elengedhetetlen. Ezenkívül még vitaminokban és ásványi anyagokban is bővelkednek, kedvező élettani hatásuk vitathatatlan. Összegyűjtöttük a hazánkban legismertebb magvakat.

Olajos magvak - Egészséges, ízletes finomságok

Dió

A nemzetségbe közel húsz diófaj tartozik, a legelterjedtebbek a nemes dió, a vajdió és a fekete dió. Tápanyag-összetételüket tekintve magas fehérje-, rost-, antioxidáns- és fitoszterintartalommal rendelkeznek. A dió energiasűrűsége nagy, nagyobb mennyiségben olajsavat és linolsavat, továbbá alfa-linolénsavat tartalmaz. Kiemelkedő kalcium-, magnézium-, mangán- és vasforrás, illetve B1-, B6-vitamin-bomba. Javítja a vér koleszterinszintjét, a véredények működését. Fogyasztásával csökkenthetjük a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. A konyhában számos felhasználási módja ismert. Dúsíthatjuk vele az ételeinket, például, tehetjük gabonaalapú köreteinkbe, ezáltal a tápértékük magasabb lesz, az ízük pedig különlegesebb. Ugyancsak gazdagíthatjuk vele salátáinkat, desszertjeink töltelékét, és nem utolsósorban díszíthetünk is vele. Pikáns hidegtálak alapkomponense is lehet. Jól harmonizál a gyümölcsökkel, kiemeli egyes sajtok aromáját.

Földimogyoró

A földimogyoró, bár a nevezéktan szerint a hüvelyesek rendjébe tartozik, tápanyag összetétele alapján szoros kapcsolatban áll az olajos magvak csoportjával. A magok 50 százalékban zsiradékot és kb. 30 százalékban fehérjét tartalmaznak. Zsírsavprofiljukra dominánsan palmitinsav, olajsav és linolsav jellemző, ami nagy hasonlóságot mutat az olívaolajéval. Hidegen sajtolt olaja kellemes ízű, kiváló minőségű étolaj. Felhasználása igen sokoldalú, készítenek belőle földimogyoróvajat, mely az amerikaiak nagy kedvence. Magját pörkölve, sózva vagy natúr változatban is fogyaszthatjuk.

Kesudió

Kitűnő K-vitamin-, réz-, magnézium-, foszfor-, mangán- és vasforrás. Emellett kiemelkedő a fehérjetartalma, illetve antioxidáns hatóanyagokat is tartalmaz. A konyhában a kesu a dobva-rázva ételek egyik komponense lehet. (A technológia lényege, hogy egy kiolajozott serpenyőben vagy wokban nagy lángon, rázogatás közben, pár perc alatt átpirítjuk az alapanyagokat.) Tápanyagtartalmánál fogva növeli az ételek fehérje-, illetve antioxidáns-tartalmát.

Makadámdió

Kitűnő B1-vitamin-, szelén-, magnézium-, mangán-, illetve rostforrásnak tekinthetjük, továbbá nagy arányban tartalmaz egyszeresen telítetlen zsírsavakat, melyek a szív- és érrendszeri betegségek prevenciójában és kezelésében fontosak lehetnek. Felhasználását tekintve jó kiegészítője a gyümölcssalátáknak, íze jól harmonizál a mangóval, papayával, kókusszal. Emiatt értékes tápanyagokban gazdag gyümölcssaláta készíthető makadámdióval. Felaprítva
tehetjük süteményekbe is, például az olasz eredetű cantuccini még finomabb lehet általa.

Mandula

Szénhidráttartalmát alapvetően rostok adják. Kiemelkedő B2-vitamin-, kalcium-, mangán-, magnézium-, foszfor-, cink- és vasforrás. Az antioxidánsok közül E-vitamin található benne nagyobb mennyiségben. Fogyasztásával csökkenthető a szív-koszorúér betegségek kockázata. Felhasználási lehetőségei változatosak. Olajat, illetve mandulavajat is készítenek belőle, és nem utolsósorban a marcipán alapanyaga. A mandulából lisztet és darát is előállítanak, ami a lisztérzékenyek étrendjébe remekül beleilleszthető alternatívaként, és sütemények készítéséhez is felhasználható. A mandula fogyasztható akár magában, gyümölcs- és zöldsalátába keverve, sütemények töltelékeként.

Végre itt a tavasz, mutatjuk milyen cipő lett most a divat
Beköszöntött a tavasz, az új évszak pedig annak rendje és módja szerint magával hozta az ébredő természetet, a vérpezsdítő színeket és a legüdítőbb cipőtrendeket. Az idei szezonra határozottan az üde színfoltok, valamint a játékos vonalvezetések keveredése lesz a jellemző.
Imádod a tojást? Akkor ezt a három diétát ismerned kell!
Bár elsőre brutálisnak tűnhet a tojásdiéta, ez a kúra úgy segít gyorsan fogyni, hogy nem veszítesz közben izomtömeget.
Hogy lesz a nagy fogyás után formás a comb és a vádli?
A hölgyek szeretnének formás combokkal, a férfiak izmos vádlival büszkélkedni, ám ez nem mindenkinek adatik meg. Sok tényező közrejátszhat abban, hogy miért válhatnak esztétikailag kifogásolhatóvá az alsó végtagok.
Szeretsz bringázni? Akkor erre most nagyon figyelj!
Gyakori, hogy a kerékpárunk egész télen a fészerben, garázsban áll, de ez nem jelenti azt, hogy a tavasz beköszöntével elég csak leporolni egy kicsit, és már nyeregbe is ülhetünk.
Tanulj meg tavasszal meditálni, segítünk elkezdeni
Beköszöntött a március, ami a megújulás időszaka. Ennek pedig nem csak a ruhatárunkban és az otthonunkban kell megtörténnie, de a lelkünkben is.
Fehérjediéta a szakértőtől- 7 napos mintaétrenddel
Most, hogy itt a tavasz szeretnél gyorsan megszabadulni a feleslegtől, hogy beleférj a ruháidba. Íme egy remek étrend, ami segít megszabadítani a télen felkerült néhány kilótól.
Így segíti a fogyást az árpafűlé
Ez a zöld elixír sokat tesz az egészségünkért, a szépségünkért és az alakunkért, ezért érdemes rendszeresen kortyolgatnunk.
A legjobb tippek, hogyan maradjunk formában 50 felett
Az ötödik X után sem kell lemondanunk a mozgás öröméről és jótékony hatásairól. Sőt mi több, ez az a kor, amikor még inkább szükség van rá, hiszen nagyban hozzájárul ahhoz, hogy könnyebben átvészeljük a változásokat
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.