Tény, hogy bizonyos betegségek megelőzésében – ilyen például a cukorbetegség és a szívbetegségek is – a táplálkozásunk meghatározó szereppel bír! Gondosan összeállított étrenddel tudunk tenni azért, hogy a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját csökkentsük. Szakértőnk tanácsai következnek.

Mit ehet egy szívbeteg? A dietetikus válaszol!

Milyen tápanyagokból és mennyit fogyasszon, mely ételeket kerülje el, és mi az, ami kifejezetten ajánlott egy szívbeteg számára? Fülöp Lili dietetikus írásából kiderül!

szívbeteg, diéta, táplálkozás, étrend, szív

Fotó: Shutterstock

 

ÓVATOSAN A ZSÍROKKAL!

A napi energiabevitelünk maximum 30%-át fedezzék a zsiradékok, melyből a telített zsírsavak arányát 10% környékén érdemes tartanunk. Telített zsíroknak számítanak az állati zsiradékok, például amit a húsokban, tejtermékekben is megtalálhatunk, de meglepő módon néhány növényi eredetű zsiradék is ide sorolható, mint a kókusz- és a pálmaolaj. A napi zsírbevitel nagyja származzon növényi zsírforrásokból, pl. olajos magvakból és hidegen sajtolt növényi olajokból.

A nagyobb százalékban fogyasztandó telítetlen zsírsavak között találhatunk egyszeresen telítetlen zsírsavakat, amelyek használata főleg a mediterrán országokra jellemző (pl. olívaolaj), és amely vizsgálatok szerint csökkenteni képes a koleszterinszintet és a szív- és érrendszeri betegségek előfordulását. A többszörösen telítetlen zsírsavak közül az ómega-6 típusúak fő forrásai a növényi olajok (pl.: napraforgóolaj), valamint a növényi olajokból készült margarinok, míg az ómega-3 típusú zsírsavak elsősorban a tengeri halakban találhatók meg (pl.: makréla, lazac. Az ómega-6:ómega-3 zsírsav-arány értéke 1:5-10 között optimális.

 

CSAK „ROSTOSAN”!

Élelmi rostokból naponta minimum 25-30 grammot fogyasszunk. A vízoldékony rostok, mint az almában is található pektin, a zabkorpa vagy a hüvelyesek fogyasztása képes csökkenteni a koleszterinszintet, valamint megfelelő folyadékbevitellel társítva telítettség érzést okoznak, és csökkentik az étvágyat.

 

CUKROK NÉLKÜL

Általános ajánlás, hogy a napi maximális cukorbevitelünk 12 teáskanálnyi mennyiségben merüljön ki, de ne feledjük: ez a maximum! Ennél kevesebbet is fogyaszthatunk. Érdemes nem csak az általunk hozzáadott cukorra odafigyelni, nézzük meg a kész termékek cukortartalmát is! Nem is gondolnánk, hogy egy szószban, üdítőben vagy gyümölcsjoghurtban mennyi hozzáadott cukrot találhatunk!

 

SÓ HELYETT ZÖLDFŰSZEREK

Egyértelmű az összefüggés a nátriumbevitel korlátozása és a vérnyomás csökkenése között, így magas vérnyomás esetén a nátriumbevitelt érdemes 1500-2000 mg/nap (4-5 g konyhasó) mennyiség között tartani. A hazai statisztikák alapján ennél akár 4x többet is elfogyasztunk… Ahogy a cukrok esetében, a sónál is érdemes a kész élelmiszerek sótartalmát megnéznünk, meglepő mennyiségeket tapasztalhatunk! A saját magunk vagy családunk által készített ételek bátran ízesíthetőek friss zöldfűszerekkel; ízgazdag, finom fogásokat varázsolhatunk akár só hozzáadása nélkül is az asztalra!

 

5 TIPP A SZÍVBARÁT FŐZÉSHEZ

  1. Fogyasszunk el napi 4-5 adag zöldséget és gyümölcsöt!
  2. Próbáljuk ki a magasabb rosttartalmú gabonaféléket: fogyasszunk fehér kenyér helyett rozskenyeret, tészta helyett kölest vagy bulgurt.
  3. Főzzünk zsírszegényen – az étel készüljön sütőben, agyagedényben, esetleg pároljuk, kevés olajon pirítsuk a fogásokat, mellőzzük a rántást, a bő olajban sütést.
  4. Ne sózzunk és cukrozzunk feleslegesen, élvezzük az alapanyagok természetes ízét!
  5. Fogyasszunk minimum 1,5-2 liter vizet a nap során.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egy hét alatt mínusz 3 kiló? – Lehetséges a Skandináv diétával
A skandináv nők nem csak szőkék, de fittek, egészségesek és karcsúak is. A skandináv vidékeken szinte ismeretlen fogalom az elhízás. Ha túlsúlyos embert látnak, tudják, szinte biztosan külföldi. A skandináv étrend nem csak a formás alakot biztosítja, de óvja a bőrt a korai öregedés látható jeleitől is, és jótékonyan hat az egészségre.
Cukros üdítők helyett: erjesztett gyömbérital egyszerűen
10 perces diétás barackleves - ennél jobb a melegben nem kell!
A nyár legízletesebb gyógyító gyümölcse a barack. Ez a rostokban gazdag, lédús csemege tisztítja és méregteleníti az egész testet és rengeteg variációban elkészíthető. Most egy levest készítettünk belőle.
Hűsítő édesség, amit nyáron is ehetsz – így csináld!
Nyáron sem kell lemondanod az édességről, csak okosan válassz! Ez a könnyű, hűsítő finomság pár perc alatt elkészül, tele van friss gyümölccsel, mégis barátságos a diétádhoz – próbáld ki, és élvezd a nyár minden falatját bűntudat nélkül!
15 perces otthoni edzésterv, ha nincs időd semmire
Nincs időd órákig edzeni? Nem gond! Ez a 15 perces otthoni edzésterv tökéletes, ha gyorsan, eszközök nélkül szeretnél formába lendülni. Csak a saját testsúlyodra és egy kis kitartásra lesz szükséged!
5 étel, amit este is nyugodtan ehetsz fogyókúra alatt
Este rád tör az éhség, de nem akarod tönkretenni a diétádat? Nem kell éhezve lefeküdnöd! Mutatunk 5 egyszerű és finom ételt, amit bátran ehetsz este is, ha fogyni szeretnél – bűntudat nélkül.
Életmódváltás 40 felett - Zoltánnak sikerült, neked is fog!
Az életmódváltás ne legyen egy távoli terv, kezdd el most, Zoltán példája alapján! Sosem késő elkezdeni. Mutatjuk hogyan csináld!
Nincs időd edzeni? Íme a trükk, amit bárhol bevethetsz
Nincs időd hosszú edzésekre? Egy orvos szerint már napi néhány perces mozgással is látványos eredményt érhetsz el – ha jól illeszted be a napirendedbe.

Ajánlataink