Kiknek javasolt a purin diéta? Mit kockáztatunk vele, ha olyan ételeket eszünk, amelyek kifejezetten tiltottak? Szakértőnk válaszol!

A dietetikus válaszol: minden, amit a purin diétáról tudni kell!

A purinszegény diétát a köszvénytől szenvedő embereknek írják elő. Mivel a köszvény a purinanyagcsere zavara miatt alakulhat ki, amely főként az ízületek gyulladásával, duzzanatával és égő fájdalmával jár, és amelyet a testfolyadékokban feldúsult húgysav okoz.

– A diéta célja a szérum húgysavszint csökkentése, a purinfogyasztás mérséklésével, elhízás esetén a testtömeg normalizálása, valamint a további panaszok és rohamok kialakulásának megelőzése. A purinszegény diéta során tilos az alkoholfogyasztás, ez alól az alkoholmentes sörök sem kivételek. Az alkoholfogyasztással megkockáztatunk egy újabb rohamot! A diéta pontos összetétele minden esetben egyéni, függ többek között a kiindulási testtömegtől, az életkortól, fizikai aktivitástól, de van néhány általános javaslat, amelyet mindent köszvényes betegnek érdemes szem előtt tartania – magyarázza Fülöp Lili dietetikus.

 

Táplálkozási tanácsok a purin diéta idejére

A purin diéta alatt az étrend zsírszegény és relatív energiaszegény.

– Sokszori kis étkezésekkel és magas folyadékfogyasztással. A napi folyadék minimum 2 liter legyen, mely állhat csapvízből, szénsavmentes ásványvízből, cukrozatlan teákból, 100% gyümölcslevekből. Kiváló purinürítőként hatnak az alkalikus gyógyvizek (pl. Balfi, Parádi, Salvus) és a csalántea is. A fehérjebevitel során az állati eredetű bevitel helyett a növényi alternatívákat kell előnyben részesíteni. Az állati eredetű termékek közül javasolt a sovány tejtermékek fogyasztása, mint a natúr joghurt, kefir vagy a sovány túró. Az étrend alapját a zöldségek, gyümölcsök, gabonatermékek, zsírszegény tej és tejtermékek képzik, emellett tojás (heti 6-8 db, zsírszegényen elkészítve) és kevés sovány hús adható. A nyersanyagok előfőzésével, majd a főzővíz leöntésével a purintartalom csökkenthető! Köszvény esetén a napi purin étkezéssel bevitt mennyisége nem lehet több 100-200 mg-nál – folytatja a szakember.

  • Fontos megjegyezni azt is, hogy a diéta során a gabonaipari termékek közül fogyasztható a búzaliszt, rizs, kenyerek (főleg teljes kiőrlésű), abonett, száraz tészták, gabonapelyhek (zabpehely, rizspehely, kukoricapehely). Kerülendők viszont a magas zsír- és cukortartalmú péksütemények, így például a croissant, kakaós csiga, tepertős pogácsa, lekváros párna, virslis táska stb..
  • A húsok közül kis mennyiségben (napi 30-60 g) a sovány húsrészek fogyaszthatóak, zsírszegény konyhatechnológiával elkészítve, előfőzve (pl. töltött ételek, rakottak, húsgombócok, felfújtak). Nem ajánlott a füstölt, zsíros húsok, belsőségek, felvágottak, kolbászok, hurkák, kocsonya fogyasztása. A tej és tejtermékek közül nem javasolt a zsíros tej, zsíros sajtok (pl. trappista, karaván, ementáli, pannónia), tejszín, tejföl, vaj fogyasztása.
  • A purin diéta étrendjében nem szerepelhet húsleves, erőleves, helyette zöldség- és gyümölcslevesek (sovány tejjel elkészítve) készíthetőek. A pörkölteket, vadételeket, halkonzerveket kerülni kell, helyettük vagdalt és húsgombóc fogyasztható zsírszegényen elkészítve, a húst előfőzve, egy részét pedig zöldséggel helyettesítve (pl. cukkini, sárgarépa stb.).
  • Salátákkal (pl. kefires) és sűrítés nélküli főzelékekkel lehet változatosabbá tenni az étrendet, köretként bátran adható főtt vagy héjában sült burgonya, főtt durum vagy teljes kiőrlésű tészta, párolt basmati rizs, bulgur, köles, hajdina, akár zöldségekkel keverve.

 

– Fennállástól, súlyosságtól, laborértékektől függ, hogy meddig kell folytatni a speciális diétát, de nem ártunk vele, ha sokáig, akár örökké tartjuk. Mivel alapvetően energiaszegénynek kell lennie a diétának, így elméletileg nem áll fenn az elhízás veszélye. Adott esettől függ, de a fehér és teljes kiőrlésű liszt is beleférhet a diétába, rizsből a jázmin vagy basmati, burgonyából a sütőben sült steakburgonya nem okoz bajt. A zsírosabb húsok kieső fehérjetartalmát pedig sovány tejtermékkel, kevés tojással, ritkábban, de sovány húsokkal fedezni tudjuk – magyarázza a dietetikus.

 

Nagyon magas purintartalom (150 mg felett ): belsőségek, élesztő, pecsenyelé, csirkemell, liba, szardínia, pisztráng, hering, lazac, tonhal makréla, garnéla, füstölt húsok, füstölt halak, szárnyasok és halak bőre, kagyló, halikra
Magas purintartalom (75–150 mg): sertés-, marha-, borjú-, birkahús, pulyka, csirkecomb, kacsa, nyúl, őz, szarvas, szalonna, virsli, kolbászfélék, füstölt sonka, szalámifélék, tőkehal, fogas, ponty, szárazbab, sárgaborsó, lencse, szója, mák, napraforgómag, földimogyoró, mazsola
Közepes purintartalom (40–75 mg): zöldborsó, karfiol, brokkoli, zöldbab, paraj, tofu, gabonapelyhek, angolna, lepényhal, sonkafélék, kakaópor
Alacsony purintartalom (40 mg alatt): eddig fel nem sorolt zöldségek, gyümölcsök, liszt és ezekből készülő pékáruk, tojás, zsírszegény tej, kefir, joghurt, zsírszegény sajtok, túró, burgonya, pisztácia, kókusz, dió, mandula, rizs, olaj, vaj, margarin, méz, cukor

Ezek is érdekelhetnek!

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink