Egy kemény edzés után vagy egy forró nyári napon teljesen természetes, hogy többet iszik, mint egyébként, Ám előfordulhat, hogy akkor is folyton szomjas, ha elegendő folyadékot visz be. Ha így is rendszeresen dehidratáltnak érzi magát, érdemes utánajárni a problémának, az állandó szomjúság mögött számos komoly ok állhat!

Az állandó szomjúság komoly betegséget is jelezhet!

Cukorbetegség

A diabétesz egyik korai jele a fokozott mennyiségű vizeletürítés. A vese feladata a glükóz „visszaszűrése” a véráramba, de ha túl sok a glükóz, akkor a vesék erre nem képesek, és a felesleg a vizeletbe kerül. A glükóz távozásával a szervezetből a folyadék is távozik, így csökken a hidratáció, ennek következménye a kínzó, állandó szomjúság. (Ugyanakkor a megnövekedett vércukorszint okozta szomjúságérzetet a folyadékbevitel nem képes kielégíteni.) Ha a szomjúságérzet mellett sokat pisil, lefogyott és fáradékony, érdemes minél hamarabb vércukorszint-vizsgálatot végeztetnie.

állandó szomjúság, víz

Fotó: Shutterstock

 

Szájszárazság (xerostomia)

A száraz száj, vagyis a xerostomia gyakori betegség, melyet általában a nyál összetételének megváltozása vagy a nyáltermelődés zavara okoz. A száraz száj jellegzetes tünete a fokozott szomjúságon kívül a nyálkahártya kiszáradása, a nyál besűrűsödése, kellemetlen lehelet, az ajkak kicserepedése. A nyáltermelődés zavarát okozhatja szorongás, depresszió, stressz, öregedés, dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás, kevés folyadékfogyasztás, de gyógyszerek mellékhatásaként is kialakulhat, és különböző betegségek tünete is lehet.

 

Menstruáció

A menstruáció alatt megnövekedett folyadékigény teljesen normális! Az ösztrogén- és progeszteronszintek változása az ok, illetve ezen túl még a fellépő vérveszteség miatt is folyadékot veszít a szervezet. Ebben az időszakban érdemes még jobban figyelni a rendszeres folyadékfogyasztásra.

 

Pajzsmirigyproblémák

A pajzsmirigyhormonok a szervezet valamennyi sejtjének aktivitását szabályozzák, legyen szó az emésztésről, az energiaszintről, a testhőmérsékletről és létfontosságú szervek működéséről. Ha a pajzsmirigy túl sok vagy túl kevés hormont termel, számos nemspecifikus tünet jelentkezhet, mint például rendellenes menstruációs ciklus, szorongás, verejtékezés, szájszárazság – mindezek pedig növelhetik a szomjúságérzetet. Ráadásul pajzsmirigy-alulműködés esetén nagyobb a valószínűsége annak, hogy a beteg más szomjúságot okozó betegségben szenved, például 1-es típusú diabéteszben, Sjörgren-szindrómában, B12-hiány miatt kialakuló anémiában.

 

Krónikus stressz

A krónikus stressz okozhat alacsony vérnyomást, ami szédüléssel, depresszióval, szorongással és extrém szomjúságérzéssel járhat. Ez a szervezet védekező funkciója, hogy folyadék hozzáadásával megpróbálja növelni a vérnyomást. Hosszú távú megoldást a stressz kezelése jelenthet.

 

Élelmiszerek vízhajtó hatása

Nagyobb mennyiségű vízhajtó hatású zöldség és gyümölcs fogyasztása után a vizelet mennyisége is megnő, ennek következménye az állandó szomjúság. Ilyen élelmiszer egyebek között a zeller, a spárga, a cékla, a citrom, a dinnye, a gyömbér és a petrezselyem. Törekedjen az egyensúly fenntartására, és fogyasszon olyan élelmiszereket is, mint a zabpehely vagy a barna rizs, melyek a főzési folyamat során vizet vesznek fel.

 

Diabetes insipidus

A diabetes insipidus ritka betegség, amely csak részben kötődik az 1-es vagy a 2-es típusú cukorbetegséghez, de a tünetek nagyon hasonlóak: ilyen például a kiszáradás és a megterhelt vese.

Ez vagy a vesékben a víz visszaszívásáért felelős hormon hiánya, vagy a vesék csökkent reakciókészsége miatt alakul ki. Mivel a szervezet sok vizet veszít a vizelettel, a test megpróbálja kompenzálni ezt valahogy, és ilyenkor alakul ki a szomjúság. Többféle diabetes insipidus létezik, úgyhogy mindenféleképpen szakorvoshoz kell fordulni a leghatékonyabb kezelés érdekében.

 

Terhesség

A várandósság során a vér mennyisége a másfélszeresére nő. Emiatt, valamint a hormonális változások és a méh húgyutakra gyakorolt nyomása miatt kell olyan sokszor pisilnie a kismamának. A gyakori vizelés miatt a szomjúság is gyakrabban jelentkezik. Ráadásul a terhességgel gyakran együtt járó hányinger és hányás sokszor dehidratációhoz vezet, ami szintén felelős lehet az állandó szomjúság kialakulásáért.

 

Vérszegénység

A folyamatos vagy hirtelen vérveszteség – erősebb menstruáció, vérző fekélyek – az anémia, azaz a vérszegénység egyik leggyakoribb oka. A test ilyenkor gyorsabban veszít vörösvérsejteket, mint hogy azok újratermelődnének, ezt pedig úgy kompenzálja, hogy „bekapcsolja” a szomjúságérzetet. Az anémia egyszerű vérvizsgálattal diagnosztizálható.

EZ IS ÉRDEKELHETI:

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink