A vesék létfontosságú szerepet játszanak az egészségünk megőrzésében, ezért is fontos, hogy finom italokkal védje az egészségüket. Így könnyebben elkerülheti a vesekő kialakulását, valamint a különböző fertőzéseket.

Gyógyító kortyok: a 7 legjobb vesetisztító ital

A vesék működése rendkívül fontos a szervezet számára. Ez a két apró szerv végzi a vizelet elválasztását, a folyadékháztartás szabályozását, a különböző salakanyagok kiválasztását, biztosítja a sav-bázis háztartás normál működését. Emellett több fontos hormon termeléséért is felelős. Az alábbi vesetisztító italok segíthetnek megőrizni a vesék egészségét.

 

1. Gyermekláncfű tea

Mindenki ismeri a szép sárga virágot, de azt már kevesen tudják, hogy milyen egészséges. A pitypang minden része ehető: leveléből ízletes saláta készíthető, a virágát akár grillezheti vagy ki is ránthatja. Gyógyteája gazdag A-, B-komplex, C- és D-vitaminokban, káliumban és cinkben. Vizelethajtó, ezáltal vesetisztító hatású, és segít pótolni a káliumot.

DF-tipp:

Remek gyulladáscsökkentő, vesekő estén is ajánlott a használata. Feltétlenül konzultáljon az orvosával, mielőtt kúrába kezd!

 

2. Cékladzsúz

A cékla fantasztikus vesetisztító, emellett javítja, segíti a máj működését is. Tele van értékes antioxidánsokkal, amelyek semlegesítik a szabad gyökök káros hatásait. Segíti a vizelet pH-szintjének optimalizálását, a felesleges kalcium eltávolítását, csökkentve a vesekő kialakulásának esélyét.

DF-tipp:

A céklalevet keverheti citrommal, gyömbérrel, sárgarépával, almával, spenóttal és izgalmasabbá teheti egy kis fűszeres bazsalikommal, vagy akár görögdinnyével is.

 

3. Gyömbértea

A gyömbér egészségre gyakorolt pozitív hatásait számos kutatás bizonyította. Értékes összetevői semlegesítik a káros szabad gyököket, erős gyulladáscsökkentő hatásúak, csökkentik a vesebetegségek kialakulásának kockázatát.

DF-tipp:

Tegyen egy darab meghámozott gyömbért forró vízbe, hagyja állni legalább 5 percig. Ha szükséges, adjon hozzá pár csepp mézet. A gyömbértea nemcsak a veséjére hat jótékonyan, hanem csillapítja a köhögést, enyhíti a gyomorpanaszokat, erősíti az immunrendszert.

 

4. Csalántea

A csalánt régóta használják a népi gyógyászatban. Gyulladáscsökkentő, vizelethajtó hatású, segíti a baktériumok kiürülését a húgyutakból. Gazdag ásványi anyagokban, nyomelemekben, nagy mennyiségben található benne vas, kálium, kalcium és kovasav. Ezek az anyagok fokozzák a vizelet kiválasztását, lúgosító hatásúak.

DF-tipp:

Ha egy pohár vizet iszik minden csésze csalántea után, még inkább segíti a vese és a húgyutak tisztulását.

5. Limonádé

A citrom (és a narancs is) citrátot tartalmaz, amely elősegíti a kalcium eltávolítását a vesékből, megakadályozva ezzel a vesekő növekedését. Egy liter hideg vízhez adja 4-5 db citrom levét. Naponta fogyassza a keveréket.

DF-tipp:

Részesítse előnyben a frissen préselt citromlevet, mert a bolti gyümölcslevek, így a citromlé is, a legtöbb esetben hozzáadott cukrokat, tartósítószereket tartalmaznak. Ráadásul a pasztőrözési folyamat során az értékes tápanyagok eltűnnek.

 

6. Vörösáfonya-tea

Rendkívül gazdag A-, E- és C-vitaminban. Sok káliumot tartalmaz, amely fontos a vízháztartás és a vese számára. Kiváló méregtelenítő és vízhajtó is. A vörös áfonya megakadályozhatja a baktériumok elterjedését a nyálkahártyákban a szájüreg és a gyomor területén, és a húgyutakban is. Ezért kiváló a húgyúti fertőzések elleni küzdelem során. Az áfonya ráadásul segíthet megelőzni a vesekő kialakulását.

DF-tipp:

A teák dobozán olvasható adagolást tartsa be, mert nagyobb mennyiségben fogyasztva irritálhatja a gyomrot.

 

7. Kurkumatea

Erős gyulladásgátló hatású, így csökkentheti a krónikus vesegyulladást. Csökkenti a vérnyomást, ami a vesebetegségek kialakulásának egyik fő oka. A kurkuma nemcsak a vesére hat jótékonyan, a májműködést is javítja.

DF-tipp:

Adjon egy teáskanál őrölt kurkumát forrásban lévő vízhez. Főzze 10 percig, majd ízesítse citromlével és csipetnyi fekete borssal.

 

Konzultáljon orvosával!

A természetes vesetisztító italoknak több jótékony hatása is van, de kúraszerű fogyasztásukról minden esetben kérdezze meg kezelőorvosát! A vese működését támogathatja életmódváltással is: mellőzze a dohányzást és az alkoholfogyasztást, korlátozza a koffeinbevitelt, ezek ugyanis megterhelik a vesét. Törekedjen a koleszterin megfelelő szinten tartására, és testsúlya optimalizálására is.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink