Tévedés lenne azt hinni, hogy az összes vegyes saláta vagy zöldségalapú leves tökéletesen alakkímélő és egészséges fogás... Íme egy rövid útmutató ahhoz, hogy melyik fogások alkalmas inkább előételnek, és melyik főételnek.

Melyik levest és salátát válasszuk, ha fogyni szeretnénk?

 

fogyókúrás leves, saláta

Az, hogy egy fogás fogyókúrás vagy sem, természetesen a hozzávalóktól és az elkészítési módtól függ
Fotó: Shutterstock

LEVESEK

Paradicsomleves

Egészséges? Mindenképpen! A paradicsom piros színe a likopin nevű növényi anyagnak köszönhető, amely sejtvédő hatású, és rendkívül egészséges. A levesben szinte semmi zsiradék nincs, feltéve, hogy nem krémleves! Ha tejszínnel készül, akkor nem feltétlenül fogyókúrás előétel.

Alakkímélő? Ha friss vagy konzervparadicsomból készítjük, cukor nélkül, akkor fogyókúrás. Ideális előétel, mert adagonként kb. 100 kcal-t tartalmaz.

Gulyásleves

Egészséges? Bizonyos esetekben. Sokszor adnak ugyanis hozzá több kanálnyi tejfölt, ilyenkor pedig bővelkedik zsiradékban. A marhahúsban lévő vas, a paprikában található C-vitamin és a burgonyában lévő B-vitamin viszont nagyon hasznos. Ez a kombináció hosszú ideig tartó jóllakottságot biztosít!

Alakkímélő? A kiadós levesek közé tartozik, tehát előételnek nem feltétlenül, inkább főételnek alkalmas a fogyókúrázók számára (minimális tejföllel).

Thai leves

Egészséges? Igen is, meg nem is. Az ázsiai fűszereket, mint a gyömbér, az ázsiai citromfű vagy a csili, gyulladáscsökkentőnek tartják, és a levesbe főzött garnéla vagy csirke is értékes fehérjeforrás. A kókusztej azonban, amivel többnyire készítik, nagy arányban tartalmaz telített zsírsavakat.

Alakkímélő? Nem túl kalóriadús, adagonként csak kb. 160 kcal-t tartalmaz.

Zöldségkrémleves

Egészséges? Nem mindig. A zöldséget ugyanis gyakran agyonfőzik, ugyanakkor túlságosan fontos szerephez jut benne a tejszín vagy a tejföl, illetve a vajas-lisztes rántás.

Alakkímélő? Ha tejszín helyett joghurttal vagy kefirrel készítjük, a sűrítéshez pedig a rántás helyett egy kevés étkezési keményítőt használunk, és az adag mennyiségére is odafigyelünk, akkor tökéletes fogyókúrás előétel.

Hagymaleves

Egészséges? Mérsékelten. Klasszikus változatában olyan hozzávalók „rejtőznek”, mint a vaj, a liszt, az olaj és a fehérbor, és gyakran kínálnak hozzá sajtos pirítóst is. A hagyma pedig rendszerint annyira szétfő, hogy alig marad benne valami tápanyag.

Alakkímélő? A hagyományos változat nem igazán. Gazdag leves, elkészítési módjától függően legalább 315 kcal-val.

Minestrone

Egészséges? Igen, ha a klasszikus változatáról van szó, amihez zellert, sárgarépát, burgonyát, póréhagymát, kelkáposztát és vöröshagymát használnak. Ám fontos, hogy a leves ne álljon órák hosszat a tűzhelyen!

Alakkímélő? Ha tésztát vagy rizst is főzünk bele, már 400-450 kcal-s lesz az energiatartalma, tehát inkább főételnek minősül.

fogyókúrás saláta

Fotó: Shutterstock

SALÁTÁK

Nyers vegyes saláta

Egészséges? Mindig! A káposzta, a paradicsom, az uborka, a paprika és a sárgarépa sok vitaminnal látja el a szervezetet. Könnyű ecetes vagy joghurtos öntettel tökéletes választás!

Alakkímélő? Egy adag még joghurtos öntettel is csak kb. 140 kcal, miközben kifejezetten laktató!

Görög saláta olajbogyóval és fetával

Egészséges? Persze! A mediterrán konyha fogásai nem véletlenül számítanak példaértékűnek: a paradicsom, az uborka, a paprika és a lila hagyma gondoskodik a sok vitaminról, a feta sajtban kalcium és fehérje, az olajbogyóban és az olívaolajban pedig értékes zsírsavak találhatók.

Alakkímélő? Kb. 430 kcal-t tartalmaz, tehát inkább főételnek számít. Kellemesen eltelít.

Nizzai saláta

Egészséges? Határozottan! A szardella és a tonhal ugyanis kitűnő forrásai az omega-3 zsírsavnak. A kemény tojás laktat, a zöldségekben pedig számos egészséges növényi anyag megtalálható. (Sokan zöldbabot is tesznek bele, ez a zöldség pedig az ásványi anyagai révén erősíti az idegeket.)

Alakkímélő? Mintegy 300 kcal-t tartalmaz, így a fogyni vágyóknak inkább könnyű, fogyókúrás főételként ajánlott mondjuk 1 szelet teljes kiőrlésű kenyér kíséretében.

Cézársaláta

Egészséges? Részben igen, részben nem. A fokhagyma jót tesz az ereknek, a parmezán pedig kalciumtartalma révén a csontoknak. Az alapját adó saláta is nagyon egészséges. Klasszikus öntete ugyanakkor majonézszerű, a kenyérkockákat pedig zsiradékban sütik meg.

Alakkímélő? A klasszikus változata igen kalóriadús, így inkább főételként fogyassza.

Mozzarellás paradicsomsaláta

Egészséges? Igen. A paradicsom szuper sejtvédő, a mozzarella kalciumot és fehérjét tartalmaz, a bazsalikom pedig serkenti az emésztést. Ha fogyókúrázunk, azért arra figyeljünk, hogy a mozzarella, bár ez az egyik legalacsonyabb energiatartalmú sajtféle, némi zsírt azért tartalmaz, tehát ebből sem lehet korlátlan mennyiséget fogyasztani.

Alakkímélő? Ha ecetes-olívaolajos öntettel készítjük, akkor egy adagjában kb. 300-350 kcal van. Kiegészíthetjük 1 szelet korpás kenyérrel és/vagy némi sovány csirkemellsonkával, így kiváló fogyókúrás főétel.

Vegyes saláta szárnyashússal

Egészséges? A sovány szárnyashús remek fehérjeforrás, a különféle salátákból és színes zöldségfélékből, például paprikából és sárgarépából álló keverék pedig egyébként is egészséges. Zsírtartalma az öntettől függ.

Alakkímélő? Azon múlik, hogy mi van benne és milyen dresszinggel készül, ennek megfelelően 300-600 kcal között mozoghat az energiatartalma.

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink