Ha szeretnél olcsón finom és egészséges ételeket főzni, érdemes kipróbálnod az alábbi recepteket. A titok a jó minőségű, de egyszerű alapanyagokban rejlik.

Alakkímélő és pénztárcabarát ételek minden napra

A pénztárcabarát ételek alapjai azok az egészséges alapélelmiszerek, amelyek könnyen, kedvező áron beszerezhetők. Három egészséges és akár a testsúlycsökkentő étrendbe is beilleszthető fogást receptjét mutatjuk meg, a végén pedig egy kis desszertajánlót is találsz.

 

Lencsegulyás csirkehússal

pénztárcabarát ételek, lencse leves

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók (4 személyre):

250 g csirkecombfilé (azaz kicsontozva, bőr nélkül)

80 g sárgarépa

80 g lencse

40 g petrezselyemgyökér

1,5 ek olívaolaj

1 kis fej vöröshagyma

őrölt fekete bors

ecet

½ ek mustár

energiamentes édesítőszer

1 nagyobb gerezd fokhagyma

pirospaprika

babérlevél

friss petrezselyemzöld

 

Elkészítése:

1. A lencsét felhasználás előtt áztassuk be néhány órára, mert így gyorsabban meg fog főni.

2. A csirkecombot vágjuk 1×1 cm-es kockákra. A zöldségeket tisztítsuk és mossuk meg. A vöröshagymát vágjuk apróra, a sárgarépát, a fehérgyökeret pedig kockákra.

3. A felforrósított olajon dinszteljük meg a hagymát és a zúzott fokhagymát, majd adjuk hozzá a húst és a zöldségeket, majd pár percig pirítsuk tovább. Szórjuk meg pirospaprikával, és folyamatos kevergetés mellett öntsük fel 1-1,5 liter vízzel. Dobjuk bele a babérlevelet is. Amikor a zöldségek és a hús már félig megfőttek, adjuk hozzá az előre beáztatott, aztán átmosott és lecsepegtetett lencsét is hozzáadjuk.

4. Mikor minden majdnem megpuhult, borsozzuk, sózzuk meg a levest. A végén pedig dúsítsuk mustárral, ízesítsük ecettel és ízlés szerint némi energiamentes édesítőszerrel. Szórjuk meg friss petrezselyemzölddel.

Diéta és Fitnesz-tipp:

Ha sima lencse helyett vörös lencsét használsz, azt felhasználás előtt nem szükséges beáztatni.

 

Karfiolos-sonkás tésztasaláta

pénztárcabarát ételek, karfiolos tésztasaláta

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók (4 személyre):

150 g sovány sonka

90 g karfiol (csak a rózsák)

200 g durumtészta

½ db kígyóuborka

2 db kápia paprika

1 kis fej lila hagyma

1,5 ek olívaolaj

frissen őrölt fehér bors

½ db citrom kifacsart leve

őrölt szerecsendió

pár csepp méz

 

Elkészítése:

1. A karfiolrózsákat mossuk meg, csepegtessük le, majd sós vízben pároljuk kissé roppanósra. A tésztát a csomagoláson található leírás szerint főzzük ki.

2. A megmosott kígyóuborkát és paprikát, valamint a meghámozott lila hagymát karikázzuk fel. A felcsíkozott vagy kis kockákra vágott sonkát kissé pirítsuk meg.

3. Dresszingnek az olívaolajat, a citrom levét, a sót és a keverjük össze (ízlés szerint pár csepp mézet is adhatunk hozzá), majd óvatosan forgassuk össze a kifőtt tésztával, a párolt karfiollal és a csirkesonkával.

Diéta és Fitnesz-tipp:

A párolt karfiolt kicsit meg is grillezheted, hogy kapjon egy kissé sültes, füstös ízt.

 

Joghurtos-tárkonyos savanyú krumplileves

pénztárcabarát ételek, krumplileves

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók (6 személyre):

6-8 db közepes burgonya

3 db közepes sárgarépa

1 nagy fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1 kk szárított tárkony

1-2 ek ecet

3 babérlevél

őrölt pirospaprika

300 g natúr joghurt

1,5 ek liszt

1 ek napraforgóolaj

őrölt fekete bors

a tálaláshoz friss petrezselyemzöld

 

Elkészítése:

1. Hámozzuk meg és vágjuk finomra a vöröshagymát és a fokhagymát. A felhevített olajon kezdjük el együtt dinsztelni. Közben hámozzuk meg a burgonyát, és vágjuk kis kockákra. Dobjuk rá a párolódó hagymákra. Kis idő múlva adjuk hozzá megtisztított, felkarikázott sárgarépát is, és puhítsuk együtt.

2. A zöldséges alapot húzzuk le a tűzről, keverjünk el benne egy jó evőkanálnyi őrölt pirospaprikát. Öntsük fel körülbelül 1 liter vízzel. Tegyük vissza a tűzhelyre, dobjuk bele babérlevelet, sózzuk és borsozzuk meg. Forraljuk fel, majd kis lángon főzzük tovább.

3. Ha már majdnem puhák a zöldségek, a lisztet kavarjuk ki egy kis hideg vízzel, majd vegyítsük el a joghurttal, és habarjuk be vele a levest. Szórjuk hozzá a tárkonyt, és pár percig forraljuk együtt. Végül ízlés szerint savanyítsuk némi ecettel, és szórjuk meg petrezselyemzölddel.

(A recept forrása: Vidék íze magazin)

Diéta és Fitnesz-tipp:

Ha van otthon tárkonyeceted, feltétlenül használd azt ehhez a recepthez a sima ecet helyett!

 

Pénztárcabarát ételek: Desszertajánló

A kedvenc egészséges desszertjeink közül válogattunk. Az édes pénztárcabarát ételek receptjeiért kattints a fogás nevére vagy fotójára!

Reform túrógombóc almaszósszal

túrógombóc

Fotó: Shutterstock

 

Almás süti csak 4 hozzávalóból

almás süti

Fotó: Shutterstock

 

Sárgarépás banánkenyér

sárgarépás banánkenyér

Fotó: Shutterstock

 

Almás pite töltelék

almás pite töltelék

Fotó: Shutterstock

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink