A búzadarát lecseréltük, a cukros tejföl ezúttal elmarad. Jön viszont a zabkorpa és a fahéjas almaöntet, ezektől lesz a fogás könnyebb és különlegesebb.

Reform túrógombóc almaszósszal

A túrógombóc igazi klasszikus fogás: fogyasztjuk édességként, leves utáni „másodikként”, vagy csak úgy, amikor kedvünk szottyan hozzá. Hagyományos kísérője a prézli és a cukros tejföl – nos, az alábbi receptből mindkettő kimarad. Ha nagyon hiányolnád az előbbit, egyszerűen száraz serpenyőben piríts meg egy kevés zabkorpát (ami a reform túrógombóc egyik fő hozzávalója), és ebben forgasd meg a túrógolyókat. De prézli nélkül is teljesen jól működik ez a recept.

 

Túrógombóc kicsit másképp

Tudjuk jól, hogy a cukros tejföl a túrógombóc nélkülözhetetlen – vagy legalábbis annak tartott – párja az édes-cukros tejföl. Ehelyett most a kalóriaspórolás, de mindenekelőtt a változatosság jegyében fahéjas almaszószt kínálunk mellé – de nyugodtan készíthetünk bármilyen gyümölcsöntetet a kedvenc idénygyümölcsünkből, például cseresznyéből, bogyós gyümölcsökből, később majd barackból, körtéből és így tovább.

Aki mégis úgy dönt, hogy számára a túrógombóc egyszerűen nem létezhet édes tejföl nélkül, próbáljon ki egy hozzá nagyon hasonló alternatívát: a görög joghurtot energiamentes édesítőszerrel. Összehasonlításképp: a görög joghurt kalóriatartalma 102 kcal/100 g (a zsírtartalma pedig 3,7 g/100 g); a 12%-os zsírtartalmú tejfölé 135 kcal/100 g, a 20%-os zsírtartalmú tejfölé pedig 207 kcal/100 g.

 

Reform túrógombóc fahéjas almaöntettel

Hozzávalók (4-6 személyre):

A túrógombóchoz:

480 g zsírszegény vagy félzsíros túró

100 g zabkorpa

3 db tojás

só ízlés szerint

energiamentes édesítő ízlés szerint (például sztívia, eritrit)

Az almaöntethez:

400 g alma

30 g rizsliszt

energiamentes édesítő ízlés szerint

őrölt fahéj

őrölt szegfűszeg

 

Elkészítése:

1. A tészta elkészítése: A túrót, a tojást, a zabkorpát, némi sót és az ízlés szerinti édesítőt keverjük össze, alaposan dolgozzuk át, majd 40 percig hagyjuk állni. Azután formázzunk golyókat a túrós alapból, majd bő, sós, forró vízben főzzük ki. Hideg vízzel öblítsük le, majd csepegtessük le.

2. Az almaöntet elkészítése: Az almát mossuk és hámozzuk meg, majd kockázzuk fel. Fahéjjal, szegfűszeggel, sóval ízesített vízben rakjuk fel főni, úgy, hogy a víz félig ellepje. Mikor az alma megpuhult, botmixerrel turmixoljuk össze, majd folyamatos forralás mellett egy kevés vízzel elkevert rizsliszttel sűrítsük be. Folyamatos kevergetés mellett forraljuk további 1-2 percig. Ízlés szerint édesítsük édesítőszerrel.

3. A túrógombócot tálaljuk az almaszósszal meglocsolva.

Elkészítési idő: 35 perc

 

DF-tipp:

Ha van időd pepecselni, akkor a barackos vagy szilvás gombóchoz hasonlóan az almát a gombócba is töltheted, kis darabokra vágva, vagy lereszelve és kinyomkodva a túrómasszához is adhatod.

 

A zabkorpáról

A zabkorpa rengeteg rostot, ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Kiemelkedő rosttartalmánál fogva egyrészt eltelít, másrészt nagyon jó hatással van a bélrendszer működésére. Viszont fontos, hogy kellő mennyiségű folyadékot is fogyassz mellé!

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink