Itt a cseresznyeszezon, érdemes kihasználni, és ínycsiklandó süteményeket készíteni belőle! Ez a bögrés cseresznyés süti rendkívül egyszerűen összedobható, hiszen az alapja egy szimpla kevert tészta.
Fotó: Shutterstock
Némi reszelt narancshéj ad még finomabb ízt ennek az édes kenyérnek, és aki még több gyümölcsöt szeretne belecsempészni, az cserélje le a cseresznye fele mennyiségét áfonyára, málnára vagy almára. Cukrot a tészta nem tartalmaz, mézzel vagy juharsziruppal készítjük. Viszont bármilyen energiamentes cukorhelyettesítővel ki lehet próbálni, ha szeretnénk még tovább csökkenteni a kalóriatartalmát (az eredeti receptúrát követve 1 szelet bögrés cseresznyés süti kb. 185 kcal-t tartalmaz).
Bögrés cseresznyés süti
Hozzávalók (12 szelethez):
2 db L-es tojás
¼ bögre olvasztott kókuszzsír
1/3 bögre méz vagy juharszirup
1,5 ek reszelt narancshéj
1 tk vaníliaaroma
½ bögre író (vagy joghurt)
2 bögre kimagozott cseresznye
1 és ¼ bögre zabpehelyliszt
1 és ¼ bögre durumliszt vagy tönkölyliszt
1,5 tk sütőpor
1 tk só
Elkészítése:
1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Egy püspökkenyérformát (kb. 22×12 cm-es) béleljünk ki sütőpapírral.
2. Egy tálban keverjük össze a kétfajta lisztet a sóval és a sütőporral. Egy másik tálban keverjük össze a nedves hozzávalókat, azaz a tojást, az olvasztott kókuszzsírt, a mézet vagy juharszirupot, a vaníliaaromát, az írót és a narancshéjat. Elektromos habverővel dolgozzuk addig, amíg világos, krémes keveréket nem kapunk, majd adjuk hozzá a lisztes elegyet, és dolgozzuk tökéletesen simára.
3. Óvatosan forgassuk a tésztába a kimagozott cseresznyeszemeket.
4. Öntsük a cseresznyés tésztamasszát az előkészített sütőformába, majd süssük nagyjából 40-50 percig, tűpróbáig.
Elkészítés idő: 65 perc
DF-tippek:
- A süteményt olajos magvakkal (dió, mandula), valamint aszalt gyümölcsökkel is dúsíthatjuk.
- Aki szeretné még narancsosabbá tenni a süti ízét, használhat pluszban frissen facsart narancslevet, de ebben az esetben adjon egy kicsivel több lisztet a tésztalaphoz!
- A bögrés cseresznyés süti szobahőmérsékleten 2 napot „bír” ideálisan, utána, ha marad, alufóliába vagy légmentesen záródó dobozba csomagolva tegyük a hűtőbe, ahol még további 5 napig eláll.