Ha most ingatod a fejed, hogy mégis hogyan lehet a cukros, kelt tésztás, gyakran cukormázas fahéjas csiga egészséges, megértjük. A megoldás: kevesebb cukor, nulla vaj, lecserélt fehér liszt – és egy titkos hozzávaló.

Hogy lesz a fahéjas csiga egészséges desszert? (recept)

 

fahéjas csiga

Fahéjas csiga
Fotó: Shutterstock

Kezdjük a legegyszerűbbel: ez a sütemény nem fehér lisztből készül. A legjobb a teljes kiőrlésű liszt lenne, de a választásnál vegyük figyelembe azt, hogy a hagyományos teljes kiőrlésű erőteljesebb ízű, és míg kenyér- vagy pizzasütéshez szuper helyettesítője a fehér változatnak, süteményeknél már ízlés kérdése, hogy bejön-e az íze. Amit a fahéjas csiga esetében inkább érdemes lehet kipróbálni, az a tönkölyliszt vagy a durumliszt. Ha így nem annyira ízlene, akkor a másik lehetőség, hogy fele-fele arányban használjuk a teljes kiőrlésű lisztet és a „jó öreg” fehér búzalisztet. A töltelékhez csak egészen minimális liszt szükséges, ott tehát nyugodtan használhatunk finomlisztet.

 

Zsiradék nélkül

Az eredeti receptben igen sok a vaj: van a tésztában is, van a töltelékben is bőven. A zsiradék lecseréléséhez egy érdekes hozzávalót ajánl ez a recept: a cukrozatlan almapürét (a nagyobb élelmiszerüzletekben készen is kapható)! Igen, ettől almás lesz a fahéjas csiga íze, de az alma és a fahéj párosítása köztudottan az egyik legjobb a világon, nem igaz? Valóban nem lesz tökéletesen és kifogástalanul olyan ez a fahéjas csiga, mint a nagyié vagy a pékségben kapható, de az elsődleges cél az volt, hogy finom, de kevesebb zsiradékkal készített változatot ajánljunk!

Szintén a töltelékhez használunk egy „bűnös” hozzávalót, ez pedig a barna cukor. Ez is minimális mennyiség, de aki szeretné, próbálja ki a receptet nyírfacukorral.

És a végére az édes bevonat… Alapjában véve az alakunk és az egészségünk megőrzése érdekében egyszerűen hagyjuk el a cukros mázat, anélkül is nagyon finom ez a süti! De azért a recept végén ennek az elkészítéséhez is adunk egy egyszerű – és krémsajtmentes! – tippet.

 

Fahéjas csiga

Hozzávalók (8 darabhoz):

A tésztához:

1 ek szárított élesztő

125 ml kézmeleg víz

1 tk cukor

½ tk só

2 ek cukormentes almapüré

195 g teljes kiőrlésű liszt vagy durumliszt vagy tönkölyliszt + a nyújtáshoz

A töltelékhez:

2 ek cukormentes almapüré

1,5 ek fehér liszt

2 ek barna cukor

1 tk őrölt fahéj

 

Elkészítése:

1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

2. A kézmeleg vizet keverjük össze a cukorral, majd adjuk hozzá a szárított élesztőt. Hagyjuk felfutni, ehhez kb. 10-15 perc kell.

3. Közben egy tálban keverjük össze a töltelék összes hozzávalóját, majd tegyük félre.

4. A fahéjas csiga tésztájához keverjük össze a megkelt élesztőt az almapürével. Utána adjuk hozzá a sóval elkevert liszt mennyiségének kb. 5/6-részét, és a robotgép gyúrópálcájával kezdjük el dolgozni. Először csak alacsonyabb fokozaton, amíg a liszt el nem keveredik, aztán mehet magasabb fordulatszámon is. Akkor jó, ha a tészta gömbbé áll össze, és elválik az edény falától. Ha túl nedves lenne, adagoljunk hozzá a maradék lisztből! Miután kellően összegyúrtuk a tésztát, takarjuk le, és hagyjuk megkelni.

5. A tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki nagyjából 22×28 cm-es téglalappá, majd kenjük meg a töltelékkel. A hosszabbik oldalánál fogja szorosan tekerjük fel a tésztát, majd a roládot vágjuk 8 egyenlő vastagságú szeletre. Helyezzük a csigákat sütőpapírral bélelt tepsire, és hagyjuk állni 5 percig.

6. Süssük a fahéjas csigát kb. 10-13 percig, amíg a teteje aranybarna nem lesz.

Elkészítési idő: 50 perc + kelesztés

 

DF-tipp: Így készül a bevonat

60 g porcukrot keverjünk össze ¼ tk vaníliaaromával és 1 ek zsírszegény tejjel, majd a kapott mázat kanállal csurgassuk az elkészült fahéjas csigákra.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Mi is az a hármas típusú diabétesz?
A cukorbetegség egy ritka formája, amely eltér mind az 1-es, mind a 2-es típusú diabétesztől. A fiatalok cukorbetegségének is nevezik, mivel 25 éves kor alatt alakul ki.
5 zseniális, gyors reggeli Valentinra
Ha nem készültél semmivel Valentin-napra, akkor sem kell elkeseredni. Mutatunk néhány zseniális ötletet, amivel reggel meglepheted a párod.
Vigyázz, mit mivel eszel! Veszélyes ételkombinációk
Az ételeket legtöbben az alapján határozzuk meg, hogy egészséges, avagy sem. Pedig bizony az sem mindegy, hogy mit mivel eszel!
3 zseniális laktató leves, ha fogyni akarsz
Egy forró, tartalmas leves energiával és folyadékkal is ellátja a szervezetet, ráadásul igencsak jólesik a hideg napokon. Íme három ínycsiklandó változat!
Könnyű és laktató: 2 diétás recept, amit imádni fogsz
Ha könnyed, mégis laktató vacsorára vágysz, ezek az egyszerű, diétás receptek tökéletes választások.
A nagy fogyás "Már tetszik, amit látok"
Amikor ráállt a mérlegre és szembesült a súlyával, annyira ledöbbent, hogy jó ideig tükörbe se akart nézni. Nagy Viktória másfél év alatt fogyott le. Büszke rá, hogy három műszakos munkája mellett is tartja az új életmódját…
6 gyakorlat, ami a leglátványosabban formálja a testet
Elhatároztad, hogy edzeni kezdesz és szeretnéd, ha ez minél hamarabb meglátszana a testeden? Akkor ezeket az egyszerű gyakorlatokat próbáld ki mindenképpen.
Diéta 40 felett? Mutatjuk, mire kell nagyon figyelned
A 40 év felettiek számára kiemelten fontos a megfelelő étrend és életmód. Fedezd fel, hogyan segíthet a fehérjében gazdag, rostokban bővelkedő és cukorszegény diéta az egészséged és vitalitásod megőrzésében!

Ajánlataink