Ha most ingatod a fejed, hogy mégis hogyan lehet a cukros, kelt tésztás, gyakran cukormázas fahéjas csiga egészséges, megértjük. A megoldás: kevesebb cukor, nulla vaj, lecserélt fehér liszt – és egy titkos hozzávaló.

Hogy lesz a fahéjas csiga egészséges desszert? (recept)

 

fahéjas csiga

Fahéjas csiga
Fotó: Shutterstock

Kezdjük a legegyszerűbbel: ez a sütemény nem fehér lisztből készül. A legjobb a teljes kiőrlésű liszt lenne, de a választásnál vegyük figyelembe azt, hogy a hagyományos teljes kiőrlésű erőteljesebb ízű, és míg kenyér- vagy pizzasütéshez szuper helyettesítője a fehér változatnak, süteményeknél már ízlés kérdése, hogy bejön-e az íze. Amit a fahéjas csiga esetében inkább érdemes lehet kipróbálni, az a tönkölyliszt vagy a durumliszt. Ha így nem annyira ízlene, akkor a másik lehetőség, hogy fele-fele arányban használjuk a teljes kiőrlésű lisztet és a „jó öreg” fehér búzalisztet. A töltelékhez csak egészen minimális liszt szükséges, ott tehát nyugodtan használhatunk finomlisztet.

 

Zsiradék nélkül

Az eredeti receptben igen sok a vaj: van a tésztában is, van a töltelékben is bőven. A zsiradék lecseréléséhez egy érdekes hozzávalót ajánl ez a recept: a cukrozatlan almapürét (a nagyobb élelmiszerüzletekben készen is kapható)! Igen, ettől almás lesz a fahéjas csiga íze, de az alma és a fahéj párosítása köztudottan az egyik legjobb a világon, nem igaz? Valóban nem lesz tökéletesen és kifogástalanul olyan ez a fahéjas csiga, mint a nagyié vagy a pékségben kapható, de az elsődleges cél az volt, hogy finom, de kevesebb zsiradékkal készített változatot ajánljunk!

Szintén a töltelékhez használunk egy „bűnös” hozzávalót, ez pedig a barna cukor. Ez is minimális mennyiség, de aki szeretné, próbálja ki a receptet nyírfacukorral.

És a végére az édes bevonat… Alapjában véve az alakunk és az egészségünk megőrzése érdekében egyszerűen hagyjuk el a cukros mázat, anélkül is nagyon finom ez a süti! De azért a recept végén ennek az elkészítéséhez is adunk egy egyszerű – és krémsajtmentes! – tippet.

 

Fahéjas csiga

Hozzávalók (8 darabhoz):

A tésztához:

1 ek szárított élesztő

125 ml kézmeleg víz

1 tk cukor

½ tk só

2 ek cukormentes almapüré

195 g teljes kiőrlésű liszt vagy durumliszt vagy tönkölyliszt + a nyújtáshoz

A töltelékhez:

2 ek cukormentes almapüré

1,5 ek fehér liszt

2 ek barna cukor

1 tk őrölt fahéj

 

Elkészítése:

1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

2. A kézmeleg vizet keverjük össze a cukorral, majd adjuk hozzá a szárított élesztőt. Hagyjuk felfutni, ehhez kb. 10-15 perc kell.

3. Közben egy tálban keverjük össze a töltelék összes hozzávalóját, majd tegyük félre.

4. A fahéjas csiga tésztájához keverjük össze a megkelt élesztőt az almapürével. Utána adjuk hozzá a sóval elkevert liszt mennyiségének kb. 5/6-részét, és a robotgép gyúrópálcájával kezdjük el dolgozni. Először csak alacsonyabb fokozaton, amíg a liszt el nem keveredik, aztán mehet magasabb fordulatszámon is. Akkor jó, ha a tészta gömbbé áll össze, és elválik az edény falától. Ha túl nedves lenne, adagoljunk hozzá a maradék lisztből! Miután kellően összegyúrtuk a tésztát, takarjuk le, és hagyjuk megkelni.

5. A tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki nagyjából 22×28 cm-es téglalappá, majd kenjük meg a töltelékkel. A hosszabbik oldalánál fogja szorosan tekerjük fel a tésztát, majd a roládot vágjuk 8 egyenlő vastagságú szeletre. Helyezzük a csigákat sütőpapírral bélelt tepsire, és hagyjuk állni 5 percig.

6. Süssük a fahéjas csigát kb. 10-13 percig, amíg a teteje aranybarna nem lesz.

Elkészítési idő: 50 perc + kelesztés

 

DF-tipp: Így készül a bevonat

60 g porcukrot keverjünk össze ¼ tk vaníliaaromával és 1 ek zsírszegény tejjel, majd a kapott mázat kanállal csurgassuk az elkészült fahéjas csigákra.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

 

 

 

Hozzászólások

A cukor rabságában: így szabadulj meg
A cukor, a cukros ételek utáni vágy nagyon kínzó tud lenni. Sok időbe és erőfeszítésbe telik, mire uralni tudjuk ezt a vágyat. De lehet uralni. Ha megértjük, hogy a sok felesleges cukor nem csak hizlal, de számos betegség kialakulásához vezethet, könnyű belátni, hogy a legjobb döntés az, ha megszabadulunk ettől a függőségtől is.
9 jól ismert diétamítosz – most megdől mind!
Semmi szénhidrát. Zsírmentes étrend. Este hat után tilos enni. Ismerős mondatok? Bizony, aki valaha belevágott akár csak egyetlen diétába is, összefuthatott már hasonló intelmekkel. De muszáj mindent elhinni?
Mit rontunk el? 8 ok, amikor hizlal a diéta
Akármilyen keményen diétázol, nem akarnak eltûnni a zsírpárnák? Fogadjunk, sosem jönnél rá, hogy hol rontod el!
Mennyi és milyen magot ehetsz, ha diétázol?
Tudtad, hogy az olajos magvak az emésztőrendszered testőrei? Persze csak ha okosan bánsz velük. Kóstolj meg a jól ismert dió, mandula, tökmag vagy szezámmag mellett néhány egzotikus különlegességet is!
Mit lehet tenni, hogy ne ráncosodjon a szem?
A szem sarkából kifutó aprócsaka kis árkok a legtöbb nőnek az idő múlását jelzik, ezért szeretne hadba szállni velük.
Egyszerű túródiéta, ha gyorsan szeretnél ledobni pár kilót
Ha gyorsan szeretnénk megszabadulni a ránk rakódott feleslegtől, bizony néha szigorúbb étrendet kell követnünk. Bár ilyenkor is érdemesebb elgondolkodni egy hosszabbtávú életmódváltozáson, mert bizony a látványos eredményeket csak így tarthatjuk meg.
20 perc otthoni edzés a kerek popsiért 
Oczella Eszter, a BioTechUSA profi fitneszversenyzőjének 20 perces, kezdőknek ajánlott popsiformáló videós edzése, amit felszerelés nélkül, otthon is rendszeresen végezhetsz és akár már 4 hét alatt látványos változásokat érhetsz el.
Isteni diétás receptek gesztenyével, ezt imádni fogod!
A hűvös idő elengedhetetlen nasija a gesztenye, amit rengeteg formában tudsz fogyasztani. Most két gyorsan elkészíthető receptet mutatunk.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.