Ha most ingatod a fejed, hogy mégis hogyan lehet a cukros, kelt tésztás, gyakran cukormázas fahéjas csiga egészséges, megértjük. A megoldás: kevesebb cukor, nulla vaj, lecserélt fehér liszt – és egy titkos hozzávaló.

Hogy lesz a fahéjas csiga egészséges desszert? (recept)

 

fahéjas csiga

Fahéjas csiga
Fotó: Shutterstock

Kezdjük a legegyszerűbbel: ez a sütemény nem fehér lisztből készül. A legjobb a teljes kiőrlésű liszt lenne, de a választásnál vegyük figyelembe azt, hogy a hagyományos teljes kiőrlésű erőteljesebb ízű, és míg kenyér- vagy pizzasütéshez szuper helyettesítője a fehér változatnak, süteményeknél már ízlés kérdése, hogy bejön-e az íze. Amit a fahéjas csiga esetében inkább érdemes lehet kipróbálni, az a tönkölyliszt vagy a durumliszt. Ha így nem annyira ízlene, akkor a másik lehetőség, hogy fele-fele arányban használjuk a teljes kiőrlésű lisztet és a „jó öreg” fehér búzalisztet. A töltelékhez csak egészen minimális liszt szükséges, ott tehát nyugodtan használhatunk finomlisztet.

 

Zsiradék nélkül

Az eredeti receptben igen sok a vaj: van a tésztában is, van a töltelékben is bőven. A zsiradék lecseréléséhez egy érdekes hozzávalót ajánl ez a recept: a cukrozatlan almapürét (a nagyobb élelmiszerüzletekben készen is kapható)! Igen, ettől almás lesz a fahéjas csiga íze, de az alma és a fahéj párosítása köztudottan az egyik legjobb a világon, nem igaz? Valóban nem lesz tökéletesen és kifogástalanul olyan ez a fahéjas csiga, mint a nagyié vagy a pékségben kapható, de az elsődleges cél az volt, hogy finom, de kevesebb zsiradékkal készített változatot ajánljunk!

Szintén a töltelékhez használunk egy „bűnös” hozzávalót, ez pedig a barna cukor. Ez is minimális mennyiség, de aki szeretné, próbálja ki a receptet nyírfacukorral.

És a végére az édes bevonat… Alapjában véve az alakunk és az egészségünk megőrzése érdekében egyszerűen hagyjuk el a cukros mázat, anélkül is nagyon finom ez a süti! De azért a recept végén ennek az elkészítéséhez is adunk egy egyszerű – és krémsajtmentes! – tippet.

 

Fahéjas csiga

Hozzávalók (8 darabhoz):

A tésztához:

1 ek szárított élesztő

125 ml kézmeleg víz

1 tk cukor

½ tk só

2 ek cukormentes almapüré

195 g teljes kiőrlésű liszt vagy durumliszt vagy tönkölyliszt + a nyújtáshoz

A töltelékhez:

2 ek cukormentes almapüré

1,5 ek fehér liszt

2 ek barna cukor

1 tk őrölt fahéj

 

Elkészítése:

1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

2. A kézmeleg vizet keverjük össze a cukorral, majd adjuk hozzá a szárított élesztőt. Hagyjuk felfutni, ehhez kb. 10-15 perc kell.

3. Közben egy tálban keverjük össze a töltelék összes hozzávalóját, majd tegyük félre.

4. A fahéjas csiga tésztájához keverjük össze a megkelt élesztőt az almapürével. Utána adjuk hozzá a sóval elkevert liszt mennyiségének kb. 5/6-részét, és a robotgép gyúrópálcájával kezdjük el dolgozni. Először csak alacsonyabb fokozaton, amíg a liszt el nem keveredik, aztán mehet magasabb fordulatszámon is. Akkor jó, ha a tészta gömbbé áll össze, és elválik az edény falától. Ha túl nedves lenne, adagoljunk hozzá a maradék lisztből! Miután kellően összegyúrtuk a tésztát, takarjuk le, és hagyjuk megkelni.

5. A tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki nagyjából 22×28 cm-es téglalappá, majd kenjük meg a töltelékkel. A hosszabbik oldalánál fogja szorosan tekerjük fel a tésztát, majd a roládot vágjuk 8 egyenlő vastagságú szeletre. Helyezzük a csigákat sütőpapírral bélelt tepsire, és hagyjuk állni 5 percig.

6. Süssük a fahéjas csigát kb. 10-13 percig, amíg a teteje aranybarna nem lesz.

Elkészítési idő: 50 perc + kelesztés

 

DF-tipp: Így készül a bevonat

60 g porcukrot keverjünk össze ¼ tk vaníliaaromával és 1 ek zsírszegény tejjel, majd a kapott mázat kanállal csurgassuk az elkészült fahéjas csigákra.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ez az ősz legjobb zsírfaló itala, éjszaka segíti a fogyást
Maradj formában ősszel is. A legjobb, ha mindig frissen készíted el és minden nap iszol belőle egy keveset. Hidd el a látványos hatás nem marad el.
Hihetetlen, milyen egészséges! Nagyanyáink titkos alapanyaga: Jászvaj
Folyékony arany, amelynek nem csak az íze mennyei, de az egészségünkre is fantasztikus hatással van.
3 remek őszi recept, ami felgyorsítja a fogyást
Itt az ősz, és vele együtt a gombás, padlizsános, almás, fahéjas finomságok szezonja. Válogatásunkban olyan diétás fogásokat gyűjtöttünk össze, amik nem csak segítik a fogyást, de igazi őszi ínyencségekkel készültek. Érdemes őket kipróbálni!
Palvin Barbi 31 évesen is bombaformában, kiderült a titka
Október 8-án ünnepli születésnapját hazánk népszerű modellje, Palvin Barbara, akiből már többen próbálták kiszedni a szépségtrükkjeit, és bomba alakjának titkát.
Fitness lady lett a nagymama, Gabi 50 évesen kezdett versenyezni
Sokan alig akarják elhinni, hogy Koltai Gabriella túl van a hatodik X-en. Az pedig még meglepőbb, hogy csak 40 éves kora után kezdett el edzőterembe.
Ez a legjobb őszi vacsora, ha le akarsz dobni pár kilót
A francia hagymalevesek ízvilágát varázsolhatod az asztalra ezzel a recepttel. Olcsó, egyszerű és nagyon finom! A fűszeres, krémes mártásban sült cukkinispagetti méltán lehet az ősz egyik legkedveltebb vacsorája nálad is!
Így kerüld el az őszi depressziót, ez a legjobb trükk
Ahogy a nyári napok véget érnek és beköszönt az ősz, szinte törvényszerű, hogy sokkal rosszabb lesz a kedvünk. De miért? És mit tegyünk ellene?
Íme a nagy bőrtípus teszt! Mutatjuk, hogy kell ápolni az arcod
A legtöbben nem vagyunk pontosan tisztában azzal, hogy milyen is a bőrtípusunk, így gyakran nem is olyan termékeket használunk, amelyek nekünk valók. Épp ezért érdemes ennek utánajárni!

Ajánlataink