Ha most ingatja a fejét, hogy mégis hogyan lehet a cukros, kelt tésztás, gyakran cukormázas fahéjas csiga egészséges, megértjük. A megoldás: kevesebb cukor, nulla vaj, lecserélt fehér liszt – és egy titkos hozzávaló.

Fahéjas csiga – A nap kedvenc egészséges desszertje

Kezdjük a legegyszerűbbel: ez a fahéjas csiga nem fehér lisztből készül. A legjobb a teljes kiőrlésű liszt lenne, de a választásnál vegyük figyelembe azt, hogy a hagyományos teljes kiőrlésű erőteljesebb ízű, és míg kenyér- vagy pizzasütéshez szuper helyettesítője a fehér változatnak, süteményeknél már ízlés kérdése, hogy bejön-e az íze. Amit a fahéjas csiga esetében inkább érdemes lehet kipróbálni, az a tönkölyliszt vagy a durumliszt. Ha így nem annyira ízlene, akkor a másik lehetőség, hogy fele-fele arányban használjuk a teljes kiőrlésű lisztet és a „jó öreg” fehér búzalisztet. A töltelékhez csak egészen minimális liszt szükséges, ott tehát nyugodtan használhatunk finomlisztet.

 

Fahéjas csiga zsiradék nélkül

Az eredeti receptben igen sok a vaj: van a tésztában is, van a töltelékben is bőven. A zsiradék lecseréléséhez egy érdekes hozzávalót ajánl ez a recept: a cukrozatlan almapürét (a nagyobb élelmiszerüzletekben készen is kapható)! Igen, ettől almás lesz a fahéjas csiga íze, de az alma és a fahéj párosítása köztudottan az egyik legjobb a világon, nem igaz? Valóban nem lesz tökéletesen és kifogástalanul olyan ez a fahéjas csiga, mint a nagyié vagy a pékségben kapható, de az elsődleges cél az volt, hogy finom, de kevesebb zsiradékkal készített változatot ajánljunk!

Szintén a töltelékhez használunk egy „bűnös” hozzávalót, ez pedig a barna cukor. Ez is minimális mennyiség, de aki szeretné, próbálja ki a receptet nyírfacukorral.

És a végére az édes bevonat… Alapjában véve az alakunk és az egészségünk megőrzése érdekében egyszerűen hagyjuk el a cukros mázat, anélkül is nagyon finom ez a süti! De azért a recept végén ennek az elkészítéséhez is adunk egy egyszerű – és krémsajtmentes! – tippet.

 

Fahéjas csiga

fahéjas csiga

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók (8 darabhoz):

A tésztához:

1 ek szárított élesztő

125 ml kézmeleg víz

1 tk cukor

½ tk só

2 ek cukormentes almapüré

195 g teljes kiőrlésű liszt vagy durumliszt vagy tönkölyliszt + a nyújtáshoz

A töltelékhez:

2 ek cukormentes almapüré

1,5 ek fehér liszt

2 ek barna cukor

1 tk őrölt fahéj

 

Elkészítése:

1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

2. A kézmeleg vizet keverjük össze a cukorral, majd adjuk hozzá a szárított élesztőt. Hagyjuk felfutni, ehhez kb. 10-15 perc kell.

3. Közben egy tálban keverjük össze a töltelék összes hozzávalóját, majd tegyük félre.

4. A fahéjas csiga tésztájához keverjük össze a megkelt élesztőt az almapürével. Utána adjuk hozzá a sóval elkevert liszt mennyiségének kb. 5/6-részét, és a robotgép gyúrópálcájával kezdjük el dolgozni. Először csak alacsonyabb fokozaton, amíg a liszt el nem keveredik, aztán mehet magasabb fordulatszámon is. Akkor jó, ha a tészta gömbbé áll össze, és elválik az edény falától. Ha túl nedves lenne, adagoljunk hozzá a maradék lisztből! Miután kellően összegyúrtuk a tésztát, takarjuk le, és hagyjuk megkelni.

5. A tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki nagyjából 22×28 cm-es téglalappá, majd kenjük meg a töltelékkel. A hosszabbik oldalánál fogja szorosan tekerjük fel a tésztát, majd a roládot vágjuk 8 egyenlő vastagságú szeletre. Helyezzük a csigákat sütőpapírral bélelt tepsire, és hagyjuk állni 5 percig.

6. Süssük a fahéjas csigát kb. 10-13 percig, amíg a teteje aranybarna nem lesz.

Elkészítési idő: 50 perc + kelesztés

 

DF-tipp: Így készül a bevonat

60 g porcukrot keverjünk össze ¼ tk vaníliaaromával és 1 ek zsírszegény tejjel, majd a kapott mázat kanállal csurgassuk az elkészült fahéjas csigákra.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

A ragyogó és egészséges bőr 9 életmódtitka
Bőrünk tükrözi általános egészségi állapotunkat, árulkodik, ha nem pihenünk eleget és nem gondoskodunk megfelelő tápanyagbevitelről. Íme 9 tipp, hogy bőrünk hosszú ideig ragyogó és élettel teli maradjon.
Sárgarépás zabkeksz, ha kell egy kis energia
A lassan felszívódó szénhidrátot tartalmazó édes falat lehet tápláló reggeli vagy könnyű tízórai, uzsonna egyaránt.
Arwen-torna: harmóniába kerül a női test
Az Arwen-torna kifejlesztője szerint a komplex mozgásterápia és a speciális étrend hatására a legtöbb nőgyógyászati betegség tünetei enyhülnek vagy akár el is tűnnek.
A nyári futás 10 fontos szabálya
A nyári hőség igencsak megnehezíti a futók dolgát, de aki komolyan veszi a futást, az ilyenkor sem áll le az edzésekkel. Ha megfogadod tanácsainkat, könnyebben fogsz megbirkózni a meleggel.
Így készül az egészséges házi csokoládés jégkrém!
Ha könnyű csokis édességre vágysz, ez lehet a legjobb és legegyszerűbb választás a meleg nyári napokon!
A mosoly – és ami mögötte van
Semmi sem megtévesztőbb, félrevezetőbb egy mosolynál. Ezt az tudja a legjobban, aki mögéje rejtőzik.
Hogyan táplálkozik egy élsportoló? Gurisatti Gréta válogatott vízilabdázó tippjei
Gréta elmeséli, mire figyel oda a táplálkozás terén, emellett néhány tippet is megoszt a nyári topforma titkával kapcsolatban.
Joghurtos süti őszibarackkal – egy könnyű nyári kedvenc
Egyszerűen elkészíthető, kevert tészta friss, zamatos őszibarackkal és némi áfonyával. Kell ennél több?
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.