Oldal kiválasztása
Pizzát rendelni? Ugyan! Otthon is szuperfinom és egészséges pizzákat készíthetünk. Ha nincs kedvünk bajlódni a tészta készítésével, a legtöbb nagyobb szupermarketben beszerezhetünk kész, fagyasztott, teljes kiőrlésű terméket – csak meg kell pakolni jobbnál jobb feltétekkel.

Alternatív megoldások egészséges pizzához – 5 tuti recept

Pizzatésztarecept:

  • 200 g zabliszt/teljes kiőrlésű liszt
  • 1 adag instant élesztő
  • 10 g kókuszzsír
  • langyos víz

Elkészítés:

Összekeverjük az alapanyagokat, majd fél órára lefedve pihenni hagyjuk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd tíz perc alatt elősütjük, ezután megpakolhatjuk a feltétekkel.

Csicseriborsó pizzakolbásszal

Hozzávalók 4 főre:

  • 1 csésze csicseriborsóliszt
  • 1 csésze víz
  • ½ teáskanál só
  • 1 ½ evőkanál olívaolaj
  • 4-5 evőkanál paradicsomszósz
  • 2-3 maréknyi vékonyra szelt szárazkolbász
  • ½ közepes méretű piros kaliforniai paprika
  • ½ közepes vöröshagyma, vékony karikákra szelve
  • 30 g sovány mozzarella, apró darabokra vágva

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 220 °C-ra. Egy közepes tálban keverjük össze a lisztet, a vizet, a sót és egy evőkanálnyi olajat. Keverjük el alaposan csomómentesre. Hagyjuk 15 percig állni. Ezalatt melegítsük fel a maradék fél evőkanálnyi olajat egy serpenyőben, dobjuk rá a kolbászt, a kaliforniai paprikát és a hagymát, pár percig kevergessük, míg megpuhulnak a zöldségek.

Béleljünk ki egy pizzasütő tepsit sütőpapírral. Öntsük rá a tésztát (előtte keverjük át újra), majd süssük körülbelül 8-9 percig, míg a tészta teteje megszilárdul, majd vegyük ki a sütőből, kenjük meg vékonyan paradicsomszósszal és oszlassuk el rajta egyenletesen a paprikát, hagymát, kolbászt. Szórjuk rá a mozzarelladarabokat, majd tegyük vissza a sütőbe – süssük, míg a sajt elolvad és a tészta aranybarnára pirul.

Zöldséges pizza rukkolával

Hozzávalók 4 főre:

  • fél kiló teljes kiőrlésű pizzatészta/saját készítésű (zab)tészta
  • 1 ½ csésze rukkolalevél
  • ½ csésze friss bazsalikom
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál citromlé
  • ¼ csésze + 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál víz
  • 2 + 2 evőkanál reszelt parmezán
  • ½ teáskanál só
  • ½ teáskanál frissen őrölt fekete bors
  • 2 csésze mángold, apró darabokra szaggatva
  • 1 ½ csésze gomba, vékonyra szelve
  • 1 ½ csésze koktélparadicsom, félbevágva
  • 1 csésze sovány rikotta
Zöldséges pizza rukkolával

Zöldséges pizza rukkolával
Fotó: Shutterstock

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, a pizzatésztát nyújtsuk vékonyra, süssük elő körülbelül 5-10 percig. Míg sül, dobjuk turmixgépbe a rukkolát, fél csésze bazsalikomot, 2 gerezd fokhagymát és a citromlevet. Öntsünk hozzá körülbelül ¼ csésze vizet, turmixoljuk egyenletesre. Adjunk hozzá 2 evőkanál parmezánt, a ¼ teáskanál sót és kevés fekete borsot, majd keverjük még pár másodpercig.

A maradék olívaolajat melegítsük fel egy közepes méretű serpenyőben. Dobjuk rá a maradék fokhagymát, a mángoldot, a gombát, ízesítsük sóval, borssal. Főzzük 3-4 percig, hogy a zöldségek megpuhuljanak.

Kenjük meg a pizzatésztát a turmixolt zöldségekkel, rakjuk rá a főzött zöldségeket és a félbevágott paradicsomot, rikottát, kevés reszelt parmezánt. Ha szükséges, sózzuk, borsozzuk. Süssük körülbelül 20-25 percig, míg a tészta megbarnul és a sajt elolvad.

Fekete babos pizza

Hozzávalók 4 főre:

  • 1 konzerv fekete bab
  • 200 g darált hús
  • ½ konzerv kukorica
  • 4 db paradicsom, kisebb kockákra vágva
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • ½ csésze mogyoróhagyma
  • 1 teáskanál csilipor
  • 1 avokádó, vékonyra szelve
  • ½ teáskanál só
  • ¼ teáskanál őrölt fekete bors
  • fél kiló teljes kiőrlésű pizzatészta (fagyasztott)/saját készítésű (zab)tészta
  • 1 csésze reszelt cheddar sajt
fekete babos pizza

fekete babos pizza
Fotó: shutterstock

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 220 °C-ra, egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. Míg melegszik a sütő, kevés olajon pirítsuk meg a darált húst. Egy közepes méretű edényben keverjük el a fekete babot, a kukoricát, az apróra vágott paradicsomot és mogyoróhagymát, fűszerezzük a római köménnyel, csilivel, sóval és borssal, majd keverjük hozzá a darált húst. Olvasszuk ki a pizzatésztát, nyújtsuk ki, süssük elő 10 percig, majd egyenletesen oszlassuk el rajta a babos keveréket. Szórjuk meg az egészet sajttal, majd süssük 20-25 perc alatt aranybarnára.

Brokkolis pizza

Hozzávalók:

  • 1 kisebb fej brokkoli
  • 1 evőkanál + 1 teáskanál extraszűz olívaolaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • ¼ teáskanál őrölt pirospaprika
  • ¼ teáskanál só
  • 1 csésze apróra vágott mozzarella
  • 1/2 kg teljes kiőrlésű pizzatészta/saját készítésű (zab)tészta
brokkolis pizza

brokkolis pizza
Fotó: shutterstock

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 220 °C-ra. Míg melegszik a sütő, szedjük rózsáira a brokkolit és enyhén sós vízben főzzük meg 5-10 perc alatt. Ha kész, szűrjük le és egy papírtörlő segítségével itassuk fel róla a vizet, majd tegyük félre.

Egy evőkanálnyi olívaolajat melegítsünk fel egy kisebb serpenyőben, dobjuk rá a fokhagymát, pirítsuk pár percig, majd szórjuk meg a pirospaprikával, adjuk hozzá a brokkolit. Keverés mellett főzzük további egy percig, majd vegyük le a lángról.

Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, nyújtsuk ki a tésztát, süssük körülbelül 10 percig. Szórjuk meg az apróra vágott mozzarellával, egyenletesen oszlassuk el rajta a brokkolit és a fokhagymát. Süssük körülbelül 10-15 percig, míg a sajt elolvad.

Egészséges kertiparti-falatok – 6 kipróbált recept

Zöld diéta – a vegán étrend, és a lúgosítás

 

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.