A kerti parti lényege az evés. Meg az ivás, mondanák sokan, de nincs jó bor vagy jó korsó sör a megfelelő ennivaló nélkül. A hagyományos sör- vagy borkorcsolyák, mint tepertő, zsíros kenyér, baconbe göngyölt máj ugyan nagyon finomak, ám zsír-, szénhidrát- és kalóriatartalmuk az eget verdesi. Ha rendszeresen járunk kerti partikra, sőt mi magunk is gyakori vendéglátók vagyunk, akkor érdemes egészséges, kalóriaszegényebb parti falatokkal várni a vendégeket.

Egészséges kertiparti-falatok – 6 kipróbált recept

Az egészséges kertiparti-falatok nem csupán sárgarépát, zellerszárat és salátaleveleket takarnak. Nagyon sok lehetőség van arra, hogy amíg sülnek a húsok, olyan finomságokat csipegessünk, amelyektől nem ugrik ki másnap a mérleg nyelve.

Akár a főfogás, vagyis a sült húsok előtt, mellett vagy önmagukban is felkínálhatjuk az alábbi ételeket. A saláták akár önálló fogásként is megállják a helyüket, sőt ha nem szeretnénk húst sütni, csak egy könnyed baráti estére vágyunk, a grillezett mozzarella vagy a pitatekercs nagyon kellemes, változatosságot jelentő harapnivaló egy pohár ital mellé. Csak üljünk ki a kertbe, élvezzük a kellemes nyárestét és csipegessük el a konyhában villámgyorsan összedobható falatokat.

Saláták önálló fogásként

Friss, zöldfűszeres sajtsaláta

Hozzávalók 8 személyre: Friss bazsalikom, oregánó és rozmaring, 10 dkg sovány mozzarella sajt, 10 dkg kecskesajt, 10 dkg bármilyen füstölt sajt, 0,5 kg jonagold vagy idared alma, 1 evőkanál dijoni mustár, 3 dl lecsepegtetett natúr joghurt

Elkészítés: A joghurtot két nappal a felhasználás előtt kezdjük el csepegtetni. Ehhez egy szűrőt helyezzünk egy kisebb tál fölé, béleljük ki tisztapamut-anyaggal, öntsük bele a joghurtot. Csomagoljuk be a joghurtot, majd a batyu tetejére helyezzünk valamilyen nehezéket. Két nap múlva sok levet enged, és kapunk egy nagyon krémes állagú joghurtkrémet. Az almákat pucoljuk meg, és vágjuk fel kisebb darabokra. A sajtokat szintén vágjuk kisebb kockákra. A friss oregánó leveleit húzzuk le a száráról, a bazsalikomot a rozmaring leveleivel együtt aprítsuk nagyobb darabokra. A sajtokat és az almát helyezzük egy mélyebb tálba, keverjük össze a joghurttal, majd hintsük meg a zöldfűszerekkel. Étvágygerjesztőbb, ha kisebb üvegtálkákban kínáljuk.

Pestós krumpli

Hozzávalók 8 személyre: 50 dkg kisebb szemű burgonya, 10-15 dkg aszalt paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, két-három evőkanálnyi paradicsompüré, só, bors, friss petrezselyem, oregánó, olívaolaj

Elkészítés: A burgonyát pucoljuk meg és tegyük fel főni. Ha megfőtt, hűtsük ki teljesen. Az aszalt paradicsomot, a paradicsompürét, a fűszereket, a fokhagymagerezdeket és az olaj egy részét tegyük turmixgépbe vagy késes robotgépbe. Alaposan keverjük el. Ha túl sűrű lenne, kevés olívaolajjal tovább hígíthatjuk. A burgonyákat vágjuk félbe, tegyük egy mélyebb tálba. Öntsük rá a paradicsomos pestót, és alaposan keverjük össze. A burgonyasaláták egy új, egészségesebb változata.

Tonhalsaláta paradicsommal

Hozzávalók: 50 dkg koktél- vagy datolyaparadicsom, 20 dkg tonhalkonzerv, olívaolaj, friss bazsalikom, oregánó, egy fej lila hagyma, citromlé

Elkészítés: A paradicsomokat vágjuk félbe, tegyük egy mélyebb tálba. Adjuk hozzá a tonhalkonzervet. Ha olajban volt konzerválva, akkor olajjal együtt adjuk a paradicsomokhoz. A sós lében eltett halakról öntsük le a levet és adjunk hozzá 2-3 evőkanál olívaolajat. A tonhalat és a paradicsomot keverjük össze, ízesítsük a friss zöldfűszerekkel. A lila hagymát vágjuk egészen apró kockákra, ezt még adjuk a paradicsomos salátához. Az egészet alaposan keverjük össze. Kínálhatunk hozzá teljes kiőrlésű pitát vagy pirítóst is.

Rágcsálnivalók kicsit másképp

Tortilla roll

Hozzávalók 8 személyre: 4-6 darab teljes kiőrlésű tortillalap, 30 dkg juhsajt, 2 dl natúr joghurt, friss zöldfűszerek, például metélőhagyma, oregánó, petrezselyem, kevés bors, olajbogyó

Elkészítés: A tortillákat zsiradék nélküli serpenyőben melegítsük át. A juhsajtot keverjük ki a joghurttal és a zöldfűszerekkel. Ízlés szerint fűszerezhetjük még a borssal is. A tortillalapokat szeleteljük fel háromszögekre, mint egy pizzát. A háromszögek szélesebb végébe tegyünk egy-egy teáskanálnyit a juhsajtos keverékből. Tekerjük fel, mint egy kiflit, szúrjunk bele egy fogpiszkálót az olajbogyóval. Ha variáljuk a fekete és a zöld olajbogyót, még szebb látvány lesz a sok kis tekercs a tálon.

Grillezett mozzarella paradicsommal és padlizsánnal

Hozzávalók 8 személyre: 30-40 darab mini mozzarellagolyó, kb. 20 darab koktélparadicsom, 2 kisebb padlizsán, bors, friss petrezselyem

Elkészítés: Hevítsünk tűzforróra egy teflonserpenyőt zsiradék nélkül. Amikor forró, dobjuk bele a mozzarellagolyókat, egyszerre csak 4-5 darabot. Egy lapát segítségével kicsit nyomjuk le, hogy a gömb formája laposabbá váljon. Egy perc sütés után fordítsuk meg, süssük át a másik oldalát is. Ha alaposan megpirult az felszíne, vegyük ki a serpenyőből és szórjuk meg őrölt borssal és friss petrezselyemmel. A padlizsánt karikázzuk fel, amíg szeleteljük, hevítsünk kevés olajat a serpenyőben. Ha forró, pirítsuk át rajta a padlizsánkarikákat. A koktélparadicsomokat vágjuk félbe. Minden mozzarelladarabra tegyünk egy-egy karika padlizsánt – ha túl nagy, vágjuk félbe ­–, valamint egy-egy paradicsomfelet, szúrjunk bele fogpiszkálót, így könnyedén lehet csipegetni. A sajt és a padlizsán elkészíthető grillen is.

Zöldfűszeres mártogatós

Hozzávalók 8 személyre: 5 dl lecsepegtetett natúr vagy görög joghurt, 4-5 darab aszalt paradicsom, metélőhagyma, friss oregánó, bazsalikom és petrezselyem, 2 gerezd fokhagyma

Elkészítés: A joghurtot szűrő és pamutanyag segítségével két napig csepegtessük. Az aszalt paradicsomot a fokhagymával és a friss zöldfűszerekkel aprítsuk egészen krémszerűre. Ezt a paradicsomos masszát keverjük össze alaposan a lecsepegtetett joghurttal. Ízlés szerint sóval, borssal ízesíthetjük. Zellerszárral, kígyóuborka-, cukkinicsíkokkal, sárgarépával tálaljuk, kellemes esti mártogatós.

Egészség a grillen

Nagy nyári leves- és salátadiéta – 14 napos étrenddel!

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezért fogyott le Alexandra: "30 kiló plusszal nem tudnék a lányom után futni"
Amikor végre szíve alatt hordhatta várva-várt kisbabáját, Alexandra mindent megengedett magának. Aztán szembesült a kilók növekvő számával, így megtette élete első újévi fogadalmát, és azóta nem is tért le a fogyás útjáról.
Hiába sportolsz, nincs változás? Ez a 6 edzéshiba gátolhat a fejlődésben
Van néhány tipikus edzéshiba, amelybe szinte mindenki beleesik, legyen bár kezdő vagy haladó. Talán te is éppen egy ilyen baki miatt nem látod az áhított eredményt...
Villámgyors sminktrükkök a forróságra: ragyogj 2 perc alatt!
Elaludtál vagy rohansz valahova, netán egyáltalán nem szeretsz a sminkeléssel pepecselni? Akkor ezek a praktikák segítenek abban, hogy csupán két perc alatt friss és tökéletes legyen a külsőd!
 Fogyás három fázisban: diétázz dinnyével
Képtelenség ellenállni ennek a zamatos és édes finomságnak nyáron, és szerencsére nem is kell, hiszen még a fogyókúrát is segíti: egy hét alatt akár négy kilótól is megszabadulhatunk!
Miért tökéletes a cukkini egy diétához?
Egy kis nyalánkságot készítenél belőle? Arra is van két nagyszerű receptünk!
10 óriási változás, ha rendszeresen úszol
Kiváló módja annak, hogy tegyünk az egészségünkért: egy óra úszás majdnem annyi kalóriát éget el, mint a futás, anélkül hogy bármilyen negatív hatással lenne a csontokra és az ízületekre.
15 kilót fogyott Brigi, mert rájött, hol nem szabad hibázni
Molnár Brigitta táncosnak készült, de egy sérülés miatt meghiúsult az álma. Miután abbahagyta a sportot, három hónap alatt 15 kilót hízott. Többek között a saját diétázós csalódásai miatt kezdett el táplálkozási tanácsadással foglalkozni.
A legjobb trükkök, hogy ráncmentes maradjon az arc
A szarkalábak, ráncok az öregedés természetes velejárói, hiszen a bőr a kor előrehaladtával veszít rugalmasságából, kollagéntermelése csökken. Néhány tipp, amelyek segítségével késleltethető a ráncok megjelenése.

Ajánlataink