A kerti parti lényege az evés. Meg az ivás, mondanák sokan, de nincs jó bor vagy jó korsó sör a megfelelő ennivaló nélkül. A hagyományos sör- vagy borkorcsolyák, mint tepertő, zsíros kenyér, baconbe göngyölt máj ugyan nagyon finomak, ám zsír-, szénhidrát- és kalóriatartalmuk az eget verdesi. Ha rendszeresen járunk kerti partikra, sőt mi magunk is gyakori vendéglátók vagyunk, akkor érdemes egészséges, kalóriaszegényebb parti falatokkal várni a vendégeket.

Egészséges kertiparti-falatok – 6 kipróbált recept

Az egészséges kertiparti-falatok nem csupán sárgarépát, zellerszárat és salátaleveleket takarnak. Nagyon sok lehetőség van arra, hogy amíg sülnek a húsok, olyan finomságokat csipegessünk, amelyektől nem ugrik ki másnap a mérleg nyelve.

Akár a főfogás, vagyis a sült húsok előtt, mellett vagy önmagukban is felkínálhatjuk az alábbi ételeket. A saláták akár önálló fogásként is megállják a helyüket, sőt ha nem szeretnénk húst sütni, csak egy könnyed baráti estére vágyunk, a grillezett mozzarella vagy a pitatekercs nagyon kellemes, változatosságot jelentő harapnivaló egy pohár ital mellé. Csak üljünk ki a kertbe, élvezzük a kellemes nyárestét és csipegessük el a konyhában villámgyorsan összedobható falatokat.

Saláták önálló fogásként

Friss, zöldfűszeres sajtsaláta

Hozzávalók 8 személyre: Friss bazsalikom, oregánó és rozmaring, 10 dkg sovány mozzarella sajt, 10 dkg kecskesajt, 10 dkg bármilyen füstölt sajt, 0,5 kg jonagold vagy idared alma, 1 evőkanál dijoni mustár, 3 dl lecsepegtetett natúr joghurt

Elkészítés: A joghurtot két nappal a felhasználás előtt kezdjük el csepegtetni. Ehhez egy szűrőt helyezzünk egy kisebb tál fölé, béleljük ki tisztapamut-anyaggal, öntsük bele a joghurtot. Csomagoljuk be a joghurtot, majd a batyu tetejére helyezzünk valamilyen nehezéket. Két nap múlva sok levet enged, és kapunk egy nagyon krémes állagú joghurtkrémet. Az almákat pucoljuk meg, és vágjuk fel kisebb darabokra. A sajtokat szintén vágjuk kisebb kockákra. A friss oregánó leveleit húzzuk le a száráról, a bazsalikomot a rozmaring leveleivel együtt aprítsuk nagyobb darabokra. A sajtokat és az almát helyezzük egy mélyebb tálba, keverjük össze a joghurttal, majd hintsük meg a zöldfűszerekkel. Étvágygerjesztőbb, ha kisebb üvegtálkákban kínáljuk.

Pestós krumpli

Hozzávalók 8 személyre: 50 dkg kisebb szemű burgonya, 10-15 dkg aszalt paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, két-három evőkanálnyi paradicsompüré, só, bors, friss petrezselyem, oregánó, olívaolaj

Elkészítés: A burgonyát pucoljuk meg és tegyük fel főni. Ha megfőtt, hűtsük ki teljesen. Az aszalt paradicsomot, a paradicsompürét, a fűszereket, a fokhagymagerezdeket és az olaj egy részét tegyük turmixgépbe vagy késes robotgépbe. Alaposan keverjük el. Ha túl sűrű lenne, kevés olívaolajjal tovább hígíthatjuk. A burgonyákat vágjuk félbe, tegyük egy mélyebb tálba. Öntsük rá a paradicsomos pestót, és alaposan keverjük össze. A burgonyasaláták egy új, egészségesebb változata.

Tonhalsaláta paradicsommal

Hozzávalók: 50 dkg koktél- vagy datolyaparadicsom, 20 dkg tonhalkonzerv, olívaolaj, friss bazsalikom, oregánó, egy fej lila hagyma, citromlé

Elkészítés: A paradicsomokat vágjuk félbe, tegyük egy mélyebb tálba. Adjuk hozzá a tonhalkonzervet. Ha olajban volt konzerválva, akkor olajjal együtt adjuk a paradicsomokhoz. A sós lében eltett halakról öntsük le a levet és adjunk hozzá 2-3 evőkanál olívaolajat. A tonhalat és a paradicsomot keverjük össze, ízesítsük a friss zöldfűszerekkel. A lila hagymát vágjuk egészen apró kockákra, ezt még adjuk a paradicsomos salátához. Az egészet alaposan keverjük össze. Kínálhatunk hozzá teljes kiőrlésű pitát vagy pirítóst is.

Rágcsálnivalók kicsit másképp

Tortilla roll

Hozzávalók 8 személyre: 4-6 darab teljes kiőrlésű tortillalap, 30 dkg juhsajt, 2 dl natúr joghurt, friss zöldfűszerek, például metélőhagyma, oregánó, petrezselyem, kevés bors, olajbogyó

Elkészítés: A tortillákat zsiradék nélküli serpenyőben melegítsük át. A juhsajtot keverjük ki a joghurttal és a zöldfűszerekkel. Ízlés szerint fűszerezhetjük még a borssal is. A tortillalapokat szeleteljük fel háromszögekre, mint egy pizzát. A háromszögek szélesebb végébe tegyünk egy-egy teáskanálnyit a juhsajtos keverékből. Tekerjük fel, mint egy kiflit, szúrjunk bele egy fogpiszkálót az olajbogyóval. Ha variáljuk a fekete és a zöld olajbogyót, még szebb látvány lesz a sok kis tekercs a tálon.

Grillezett mozzarella paradicsommal és padlizsánnal

Hozzávalók 8 személyre: 30-40 darab mini mozzarellagolyó, kb. 20 darab koktélparadicsom, 2 kisebb padlizsán, bors, friss petrezselyem

Elkészítés: Hevítsünk tűzforróra egy teflonserpenyőt zsiradék nélkül. Amikor forró, dobjuk bele a mozzarellagolyókat, egyszerre csak 4-5 darabot. Egy lapát segítségével kicsit nyomjuk le, hogy a gömb formája laposabbá váljon. Egy perc sütés után fordítsuk meg, süssük át a másik oldalát is. Ha alaposan megpirult az felszíne, vegyük ki a serpenyőből és szórjuk meg őrölt borssal és friss petrezselyemmel. A padlizsánt karikázzuk fel, amíg szeleteljük, hevítsünk kevés olajat a serpenyőben. Ha forró, pirítsuk át rajta a padlizsánkarikákat. A koktélparadicsomokat vágjuk félbe. Minden mozzarelladarabra tegyünk egy-egy karika padlizsánt – ha túl nagy, vágjuk félbe ­–, valamint egy-egy paradicsomfelet, szúrjunk bele fogpiszkálót, így könnyedén lehet csipegetni. A sajt és a padlizsán elkészíthető grillen is.

Zöldfűszeres mártogatós

Hozzávalók 8 személyre: 5 dl lecsepegtetett natúr vagy görög joghurt, 4-5 darab aszalt paradicsom, metélőhagyma, friss oregánó, bazsalikom és petrezselyem, 2 gerezd fokhagyma

Elkészítés: A joghurtot szűrő és pamutanyag segítségével két napig csepegtessük. Az aszalt paradicsomot a fokhagymával és a friss zöldfűszerekkel aprítsuk egészen krémszerűre. Ezt a paradicsomos masszát keverjük össze alaposan a lecsepegtetett joghurttal. Ízlés szerint sóval, borssal ízesíthetjük. Zellerszárral, kígyóuborka-, cukkinicsíkokkal, sárgarépával tálaljuk, kellemes esti mártogatós.

Egészség a grillen

Nagy nyári leves- és salátadiéta – 14 napos étrenddel!

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink