Oldal kiválasztása
Nyári időszakban a legkönnyebb fogyni. Ilyenkor ugyanis minden adott a kalóriaszegény, egészséges táplálkozás alapjainak a megteremtéséhez. A piacokon a standok roskadoznak a friss zöldségek és gyümölcsök súlya alatt, kilószámra ehető a saláta. Ám, hogy mindez ne legyen unalmas, bolondítsuk meg egy kicsit a nyári diétát.

Nagy nyári leves- és salátadiéta – 14 napos étrenddel!

Méghozzá levesekkel. Talán többen szemöldökráncolással reagálnak a nyári levesdiéta ötletére, pedig rengeteg lehetőséget rejt. A levesek – hacsak nem rántással, tömény zsírral vagy tejszínes habarással készülnek – igen kalóriaszegény, ám mégis laktató ételek. Egy tányér forró leves talán télen jobban esik, de egy könnyű zöldségleves egy nyári estén is kiváló vacsora lehet. És ne feledkezzünk meg a gyümölcsökről! A gyümölcsöket nem csak önmagukban fogyaszthatjuk, készíthetünk belőlük kiadós, laktató, hűsítő hideg gyümölcsleveseket is.

Nagy nyári diétánk alapja tehát a sok leves és a sok saláta. Úgy fogyhatunk, hogy finomakat eszünk, rengeteg rostot és vitamint viszünk a szervezetünkbe. Ez az étrend a rengeteg zöldségnek és a lédús gyümölcsöknek köszönhetően, nagyon jó hatással van az anyagcserére.

A lényeg, hogy az ebéd és a vacsora vagy leves legyen, vagy saláta. A saláta ez esetben valóban saláta. Nyers zöldségek hússal, sajttal, tojással. Kihasználva, hogy könnyen be lehet szerezni a friss, ropogós salátához valókat, most nem sütünk, grillezünk, párolunk vagy főzünk, inkább nyersen ropogtatjuk. A nyers saláták előnye, hogy nem vesznek el a vitaminok és a tápanyagok, hanem szinte maradéktalanul a szervezet hasznára válnak. Másrészt nagyon jól laktatnak, rost- és nedvességtartalmuknak köszönhetően kitöltik a gyomrot. Harmadrészt, mivel sokat kell őket rágni, lassabb evést tesznek lehetővé, több időt adva a szervezetnek a feldolgozásra. Ráadásul az alapos rágás során nem kerül felesleges levegő a gyomorba, amely a puffadás egyik kiváltó oka is lehet.

leves, diéta, zöldséges, nyár

A diéta lényege, hogy az ebéd és a vacsora vagy leves legyen, vagy saláta.
Fotó: shutterstock

 

A sok nyers zöldség mellé minden esetben fogyasszunk valamilyen jó minőségű fehérjét. Ez lehet grillezett, sütőzacskóban sült, tepsiben sütött, párolt hús vagy éppen hal. A hús elkészítésének a módja nagyon fontos, kerülendő ugyanis a panírban és bő olajban elkészített húsféle. A panír felesleges kalóriaforrás, a hús rettenetesen megszívja magát olajjal, ami káros lehet a szívre és az érrendszerre is, nem csak a vonalakra.
Húst és salátát házon kívül is sok helyen fogyaszthatunk. Igyekezzünk megbízható helyen ételt rendelni vagy vásárolni. Kerüljük a dobozos salátákat, mert ezeket sokszor cukorral tartósítják, és több bennük a kalória, mint egy szendvicsben. Ügyeljünk a húsok elkészítési módjára, ha szükséges, kérdezzünk rá az étteremben vagy bármilyen vendéglátóegységben.

Diétában a legjobb a csirke- vagy a pulykamell, de bátran fogyasztható sovány sertés- vagy marhahús is. A libát, kacsát azonban érdemes kerülni, mert ezek nehéz, zsíros húsfélék. Halakból fogyasszunk bátran, különösen a tengeri halfélékből válasszunk lelkesen, hiszen ezek gazdagok ómega-3 zsírsavban, amely nagyon fontos az egészséges életmód szempontjából.

A kúra során csak reggelire fogyasztható kenyér vagy pékáru, ez is lehetőség szerint teljes kiőrlésű legyen. Reggel fogyasztható egy szelet teljes kiőrlésű kenyér sovány sajtkrémmel, sovány sajttal, sovány felvágottféleséggel. A lényeg, hogy ehhez is fogyasszunk legalább kétféle zöldséget. Ez lehet salátalevél, paprika, paradicsom, retek, kígyóuborka, hagymaféle. Ha szívesebben fogyasztunk reggel müzlit, az is megengedett, de akkor igyunk meg hozzá egy pohár zöldség- vagy gyümölcslevet, vagy keverjünk friss gyümölcsöt a müzlihez.

Nassok

A délelőtti és délutáni nassoláshoz is remek lehetőséget nyújtanak a friss, lédús gyümölcsök. Ezenkívül fogyasztható sovány joghurt vagy esetleg valamilyen magféleség.
Előfordulhat, hogy valakinek a sok nyers zöldség és gyümölcs megviseli a gyomrát. Esetleg túl sok sav termelődik, amely marja a gyomrot. Ilyen esetben a legjobb egy meleg levest beiktatni vacsorára. De van még egy trükk a gyomorégés elkerülésére. Vásároljunk extrudált kenyeret. Olyat, amelyik nem tartalmaz cukrot. Uzsonnára megehetünk egy szelet extrudált kenyeret egy szelet sovány sajttal, felvágottal, esetleg sovány túrókrémmel. Ez remek nass, elveszi az éhségérzetet, megnyugtatja a gyomrot és még felvágottal sem több szeletenként 200 kalóriánál.

zöldség, saláta, diéta

Előfordulhat, hogy valakinek a sok nyers zöldség és gyümölcs megviseli a gyomrát
Fotó: Shutterstock

Tippek, praktikák hússütéshez

Elkészítési módok

  • Sütőzacskó: igazi jó barát. Egyszerűen csak bele kell tenni a befűszerezett húst, és alaposan lezárni. Néhány helyen szurkáljuk meg a zacskót, majd tegyük egy tepsibe, és 160-180 fokon süssük készre a húst. Amikor már láthatóan és érezhetően puha, vágjuk szét a zacskót és így, szabadon süssük addig, míg roppanós nem lesz a külseje. Ez a lépés el is hagyható, de ízletesebb a hús, ha van egy kis kérge. Így hozzáadott zsiradék nélkül készíthetünk ízletes hússzeleteket.
  • Tepsiben sütés: béleljük ki a tepsit kis sütőpapírral. Erre helyezzük a befűszerezett hússzeleteket. Fújjuk meg néhányszor olívaolajsprayjel. Majd öntsünk alá vizet vagy vörösbort, fedjük le alufóliával és így, a saját gőzében süssük puhára a húst. Amikor puha, vegyük le a fóliát és így süssük készre.
  • Batyus-fóliás: akár halat is készíthetünk ezzel a módszerrel. A kiválasztott hússzeletet fűszerezzük be, majd spricceljük meg nagyon kevés olívaolajjal. Csomagoljuk alufóliába úgy, hogy teljesen légmentes legyen. Forrósítsunk fel egy serpenyőt. Amikor már teljesen forró, dobjuk a batyut a forró serpenyőre és várjuk meg, míg a batyu kipúposodik. Ekkor fordítsuk meg és süssük át a másik oldalát is. Még egyszer egy-egy percre átforgathatjuk a csomagot. Ezzel a módszerrel csak csirkehúst vagy halat készítsünk, mert a többi hús nem biztos, hogy rendesen átsül.
  • Serpenyőben: a titok a serpenyő teljes felforrósítása. Forrósítsunk fel egy teáskanálnyi olívaolajat egy arra alkalmas serpenyőben. A húst csak akkor dobjuk rá – minél vékonyabb szeletekre vágva, befűszerezve –, amikor már tökéletesen, sistergősen forró. Hirtelen süssük át a hús mindkét oldalát. A lényeg, hogy minél kevesebb ideig álljon a hús az olajban. Így hirtelen átsül, mégsem szívja meg magát felesleges zsiradékkal.

Mintaétrend 2 hétre

1. nap
Reggeli: 1 szelet teljes kiőrlésű kenyér, 1 darab zöld saláta vagy jégsaláta, 1 szelet sovány felvágott, 1 szelet sovány sajt. Mellé paprika, paradicsom vagy kígyóuborka, 2 dl citromos tea.
Tízórai: 1 fürt szőlő vagy 2 szem barack vagy nektarin.
Ebéd: zöldségleves mindenféle zöldségből, petrezselyemmel megszórva, levesbetét nélkül. (Ebből tetszőleges mennyiség fogyasztható.)
Uzsonna: 1 pohár natúr vagy zsírszegény joghurt, mellé elrágcsálható zellerszár, sárgarépa vagy karalábé
Vacsora: 1 szelet sertéskaraj csípősre fűszerezve, sütőzacskóban sütve, mellé nagy adag zöld salátából, kígyóuborkából, retekből és paradicsomból készült saláta, olívaolajos öntettel.

2. nap
Reggeli: 1 szelet teljes kiőrlésű kenyér tojáskrémmel, retekkel, paradicsommal. 2 dl frissen facsart narancslé (vagy bármilyen gyümölcs).
Tízórai: 1 szem alma vagy körte.
Ebéd: grillezett csirkemellfilé jégsalátából, retekből és piros kaliforniai paprikából készült salátával, balzsamecetes öntettel.
Uzsonna: 1 szelet extrudált kenyér a reggelről maradt tojáskrémmel.
Vacsora: hideg joghurtos meggyleves.

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg meggy, fél citrom, fahéj, 1 evőkanál étkezési keményítő, 2,5 dl natúrjoghurt, szegfűszeg, méz
Elkészítés: A meggyet megmossuk, kimagozzuk, a citrom levét kifacsarjuk, héját lereszeljük. A meggyet a citromhéjjal, a fahéjjal, szegfűszeggel, egy evőkanálnyi mézzel és annyi vízzel, amennyi ellepi, felforraljuk. Amikor ez készen van, kimerünk egy merőkanálnyit a léből, elkeverjük a keményítővel és a joghurttal, majd ezzel behabarjuk a levest. Aki úgy jobban szereti, pürésítheti botmixer segítségével.

3. nap
Reggeli: 1 szelet teljes kiőrlésű pirítós 1 darab salátalevéllel, csirke- vagy pulykamell sonkával, 1 szelet sovány sajttal, retekcsírával, 2 dl citromos tea.
Tízórai: 1 darab bármilyen citrusféle.
Ebéd: roston vagy hirtelen sült pulykamellfilé paradicsomból, kínai kelből és kígyóuborkából álló salátával, joghurtos öntettel.
Uzsonna: 1 pohár zsírszegény gyümölcsjoghurt.
Vacsora: spárgakrémleves joghurttal készítve.

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg fehér spárga, 8 dl víz, ételízesítő, 4 dl natúrjoghurt, 2 ek. fehérbor, só, bors, citromhéj
Elkészítés: A spárgát megpucoljuk, a fás végét levágjuk. 15 percig főzzük a citromhéj, víz és a bor keverékében, amelyet megszórhatunk ízlés szerint ételízesítővel vagy dobhatunk bele egy húsleveskockát. Ha a spárga megfőtt, ízlés szerint fűszerezzük a levest. Ekkor takarékra vesszük, és besűrítjük a natúrjoghurt segítségével. Egy botmixerrel krémesre pürésítjük.

4. nap
Reggeli: 1,5 dl sovány tej, 2 evőkanál teljes kiőrlésű müzli áfonyával vagy szamócával, 2 dl frissen facsart zöldséglé.
Tízórai: 2 maréknyi bármilyen bogyós gyümölcs.
Ebéd: sűrű zöldségleves.
Uzsonna: 1 szelet extrudált kenyér sovány sajtkrémmel, 1 szelet sajttal és paprikával.
Vacsora: radicchio saláta mozzarellával és sonkával.

Hozzávalók: 2 közepes vagy kisebb fej radicchio saláta, extra szűz olívaolaj, balzsamecet, só, bors, mozzarella, sovány sonka, friss bazsalikom és oregano
Elkészítés: A salátát leveleire szedjük, a sonkát felcsíkozzuk. A mozzarellát nagyobb darabokra vágjuk. A salátát elkeverjük a sajttal, sonkával, majd fűszerezzük. A friss fűszernövényeket csak dobáljuk rá és keverjük össze a salátával. Egy evőkanál olívaolajat keverjünk el egy teáskanálnyi balzsamecettel, és ezt alkalmazzuk öntetként.

5. nap

Reggeli: 1 szelet teljes kiőrlésű kenyér salátalevéllel, fűszeres túrókrémmel, paprikával, 2 dl frissen facsart zöldség- vagy gyümölcslé.
Tízórai: 2 darab barackféle.
Ebéd: grillezett halfilé paprikasalátával (kaliforniai, tv, és zöldpaprika keverékéből álljon, balzsamecetes öntettel).
Uzsonna: kis pohár natúrjoghurt zöldségfalatokkal.
Vacsora: gazpacho leves.

Hozzávalók 4 személyre: 5 nagyobb fej paradicsom, 1 kígyóuborka, 3 zöldpaprika, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, olívaolaj, fehérborecet, petrezselyem, zellerlevél, bors, esetleg só
Elkészítés: A paradicsomnak lehúzzuk a héját, majd a húsát felkockázzuk. A paprikát és az uborkát szintén felkocázzuk, a fokhagymát lereszeljük, a vöröshagymát apróra vágjuk. A zöldségeket 2 evőkanál olívaolajjal és a zöldségekkel egy botmixer vagy turmix segítségével egyszerűen összepürésítjük. Ha túl sűrű, öntsünk hozzá vizet, valamint az ecetet. A tálalás előtt megszórhatjuk apróra vágott zeller-, illetve petrezselyemzölddel.

6. nap

Reggeli: 1 szelet teljes kiőrlésű kenyér salátalevéllel, tonhalkrémmel, paprikával, kígyóuborkával, 2 dl frissen facsart narancslé.
Tízórai: 2 darab alma.
Ebéd: madárbegysaláta sajttal, sonkával.

Hozzávalók 4 személyre: 15 dkg sovány sonka, 1 csomag madárbegysaláta, 10 dkg mozzarella, koktélparadicsom vagy datolyaparadicsom, az öntethez citromlé, kakukkfű és olívaolaj.
Elkészítés: A koktélparadicsomokat félbevágjuk és összekeverjük a salátával. A tetejére szórjuk a serpenyőben megpirított sonkát, majd ráhelyezzük a feldarabolt sajtot is. Az öntettel meglocsolva fogyasztjuk.

Uzsonna: 1 szelet extrudált kenyér sovány sonkával és sajttal, retekkel vagy paprikával.
Vacsora: könnyű zöldbableves.

7. nap

Reggeli: 1,5 dl sovány tej, 2 evőkanál müzli, szamóca vagy áfonya, 2 dl frissen facsart gyümölcslé.
Tízórai: kisebb fürt szőlő.
Ebéd: sült csirkemellfilé, zöld salátakeverékkel (spenót, csalán, madárbegysaláta, radicchio, kínai kel), balzsamecetes öntettel.
Uzsonna: 1 szelet extrudált kenyér 1 kis pohár natúrjoghurttal, kígyóuborkával.
Vacsora: eperkrémleves.

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg eper, 2 dl facsart narancslé, 2 dl natúrjoghurt, 3 dl epres joghurt, 1 teáskanál méz
Elkészítés: Az összes hozzávalót egy mély tálba tesszük és összeturmixoljuk. Fogyasztásig hűtőben tároljuk, majd mentalevelekkel díszítve tálaljuk.

8. nap

Reggeli: 1 szelet teljes kiőrlésű kenyér, sovány vajkrém, 1 szelet sovány felvágott, retek, kígyóuborka, paprika.
Tízórai: 1 darab bármilyen citrusféle.
Ebéd: tárkonyos csirkeraguleves joghurttal habarva.
Uzsonna: 3 dl kaukázusi kefir.
Vacsora: grillezett csirkemell gyümölcssalátával.

9. nap

Reggeli: 2 dl natúrjoghurt, 1 ek. teljes kiőrlésű müzli, 1 ek. aszalt gyümölcs, pici méz, 2 dl frissen facsart narancslé.
Tízórai: 2 maréknyi bogyós gyümölcs.
Ebéd: vörös babos saláta csilivel, parmezánnal megszórva.

Hozzávalók: 20 dkg vörös bab megfőzve, jégsaláta, csilipaprika, paradicsom, parmezán sajt, só, bors
Elkészítés: A babot áztassuk be, majd egy nap elteltével sós, borsos vízben főzzük puhára. Ha kihűlt, keverjük össze a jégsalátával, az apróra vágott csilipaprikával és a feldarabolt paradicsommal. Parmezánnal megszórva fogyasszuk.

Uzsonna: natúrjoghurt friss gyümölccsel.
Vacsora: könnyű zöldségleves.

10. nap

Reggeli: 1 szelet teljes kiőrlésű pirítós mézzel, 3 dl frissen facsart alma-, narancs-, répalé keverékkel.
Tízórai: 2 kis maroknyi bogyós gyümölcs.
Ebéd: steak nagy adag zöld salátával, paradicsommal, póréhagymával, olívaolajos öntettel.
Uzsonna: 2 dl gyümölcsjoghurt vagy kaukázusi kefir.
Vacsora: brokkolikrémleves.

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg brokkoli, 20 dkg zellergumó, 1 fej vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, kevés olívaolaj, só, bors, 2 dl natúrjoghurt, kevés reszelt parmezán sajt
Elkészítés: Az apróra vágott hagymát és fokhagymát kevés olívaolajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a rózsáira szedett brokkolit, valamit a feldarabolt zellert. Kicsit összeforgatjuk, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, fűszerezzük, és puhára főzzük. A végén a joghurttal behabarjuk, és botmixerrel pépesítjük. Tálaláskor szórjuk meg kevés parmezán sajttal.

11. nap

Reggeli: 1 szelet teljes kiőrlésű pirítós zöld salátalevéllel, tonhalkrémmel, paradicsommal, kígyóuborkával.
Tízórai: barack- vagy dinnyefélék.
Ebéd: minestrone leves.

Hozzávalók 4 személyre: 1 paradicsomkonzerv, 1 nagy fej hagyma, pár gerezd fokhagyma, 3 sárgarépa, 4 szál szárzeller, egy közepes cukkini, 1 konzervbab, egy kis zöldborsó, olívaolaj, zsálya, bazsalikom, balzsamcet, parmezán
Elkészítés: A kockákra vágott hagymát olívaolajon megpirítjuk, hozzáadjuk a felkarikázott répát és szálzellert, majd jöhet a paradicsom és kevés só. Hozzáadjuk a többi felkockázott zöldséget, majd felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Nagyon sűrűnek kell lennie. A friss fűszerekkel, sóval, borssal ízesítjük. Főzzük kb. 1 órán keresztül, majd a végén adjunk hozzá egy mokkáskanálnyi balzsamecetet.

Uzsonna: 3 dl kaukázusi kefir póréhagyma- vagy vöröshagymacsírával.
Vacsora: grillezett lazac zöld salátával, póréhagymával, retekkel.

12. nap

Reggeli: 2 dl natúrjoghurt, 1 szelet teljes kiőrlésű pirítós, sovány sajt, retek vagy paprika, 1 evőkanálnyi lucernacsírával.
Tízórai: görögdinnye.
Ebéd: grillcsirkés kukoricasaláta.
Uzsonna: görögdinnye (az egész napos dinnyefogyasztás remek vízhajtó, elkerülhető vele a kéz- és lábpuffadás).
Vacsora: hagymakrémleves.

13. nap

Reggeli: 1 szelet teljes kiőrlésű kenyér, fűszeres túrókrémmel.
Tízórai: cseresznye vagy meggy.
Ebéd: könnyű fehérbab-leves.
Uzsonna: gyümölcsjoghurt.
Vacsora: tojásos saláta.

14. nap

Reggeli: 1,5 dl krémjoghurt, 1 teáskanálnyi méz, szamóca vagy áfonya, 3 dl frissen préselt gyümölcslé.
Tízórai: 1 szelet sárgadinnye (egy kisebb dinnye negyede).
Ebéd: sült sertéskaraj vagy marhaszelet gyümölcsös salátával.
Uzsonna: 1 szelet extrudált kenyér sovány sajttal, paradicsommal, snidlinggel vagy póréhagymával.
Vacsora: Póréhagyma-krémleves.

Hozzávalók 4 személyre: 2-3 hosszú póréhagyma, olívaolaj, 3 gerezd fokhagyma, só, bors, kevés kakukkfű, oregano, 3 dl natúrjoghurt, sovány sajt
Elkészítés: A karikákra vágott póréhagymát és a fokhagymanyomón átpréselt fokhagymát kevés olívaolajon megfuttatjuk. Ha a hagyma már puhul, felöntjük kb. 1 liter vízzel. Fűszerezzük ízlés szerint, majd fedő alatt főzzük teljesen puhára. Amikor kész, habarjuk be a joghurttal, majd turmix vagy botmixer segítségével krémesítsük, habosítsuk. Tálaláskor megszórhatjuk kevés zsírszegény sajttal.

Fagyi a diétában! Jégre tesszük a kilókat

 

Hozzászólások

Minek köszönhette gyönyörű alakját Grace Kelly?
Szakértők szerint szigorú, de nagyon egészséges étrendet követett Grace Kelly, aki valóságos megszállottja volt a kézápolásnak is.
40 tényleg hasznos trükk, amit minden sportolónak látnia kell
Érdemes megnézni őket, mert biztos talál köztük olyan trükköt, ami önnek is hasznos lesz.
Karácsonyig leadna pár kilót? Segítünk elérni a célját!
A karácsony sok családban a hatalmas evésekről, mesés ünnepi menükről szól. Miért akarunk hát éppen akkorra lefogyni?
A másnapi ruhában fekteti le gyermekeit az anyuka, hogy elkerüljék a reggeli rohanást
Nikkel allergia! Jobb, ha nem csak az ékszerekre figyel!
Nikkel főként egyes ékszerekben, bizsukban található, ám Dr. Moric Krisztina allergológustól megtudtuk, hogy  bizonyos ételek is nagyobb mennyiségben tartalmazhatják. Fontos ismerni, hogy melyek ezek az élelmiszerek, mivel fogyasztásuk akkor is tüneteket okozhat, ha bőrünk nem érintkezik nikkel tartalmú tárggyal.
S. O. S. - Azonnali életmódváltás, hogy visszanyerje egészségét!
Ha az orvosa azonnali életmódváltást javasolt, akkor nincs idő várakozni! Az alábbi hat pontot vegye komolyan, és változtasson az életén! Tegye meg az egészsége érdekében!
Madaras Norbert: „Az a lényeg, hogy a nő magának akarjon megfelelni”
Te is ismersz olyan nőt, akit valósággal felőröl az állandó megfelelési kényszer? Esetleg egy vagy közülük? Pedig a férfiak szerint egy nő nem is tehetne rosszabbat magával, minthogy folyamatos külső elvárásoknak akar megfelelni.
Megnyílt az első "csendes" fodrászat
Önt is idegesíti, ha valaki folyamatosan beszél a fodrásznál? Jobban szeretné, ha csendben készülne el a frizurája?
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.