Ha okosan és mértékkel illesztjük be a fogyókúránkba, akkor a jégkrém nagyszerű kiegészítője lehet súlycsökkentő programunknak.

Fagyi a diétában! Jégre tesszük a kilókat

Jégkrém ABC

A jeges finomságoknak több típusa is van, aszerint, hogy miből és milyen eljárással készülnek.

Tejjégkrém

Tej és/vagy tejalapú anyagok (sűrített tej, tejpor), tejzsír (vaj, vízmentes vajzsír, tejszín), egyéb tejeredetű termékek, cukor és/vagy víz, valamint aromák, adalék- és zamatosítóanyagok felhasználásával készült termék.

Tejes jégkrém

Tej és/vagy tejalapú anyagok (sűrített tej, tejpor), tejzsír (vaj, vízmentes vajzsír, tejszín) és/vagy növényi zsír, egyéb tejeredetű termékek, cukor és/vagy víz, valamint aromák, adalék- és zamatosítóanyagok, esetenként keményítő felhasználásával készült termék.

Gyümölcsjégkrém

Legalább 5% gyümölcs(ök) és/vagy gyümölcskészítmény(ek) vagy legalább 2% citrusfélék (készítmények), víz, cukor, keményítő, valamint aromák, adalékanyagok, esetleg tej és tejalapú anyagok felhasználásával készült termék.

 

Kinek legyünk hálásak?

1903-ban szabadalmaztatta egy amerikai feltaláló a folyamatos hideg energiát szolgáltató gépét. A szintén amerikai Harry Burst 1923. október 9-én szerzett jogot a pálcás jégkrém termékek előállítására, ami egy év múlva, 1924-ben jutott el az USA-ból Németországba.

Tejes gyümölcsjégkrém

Legalább 5% gyümölcs(ök) és/vagy gyümölcskészítmény(ek) vagy legalább 2% citrusfélék (készítmények), víz, cukor, keményítő, valamint aromák, adalékanyagok és tej, tejpor és/vagy egyéb tejeredetű termékek, tejzsír és/vagy növényi zsír felhasználásával készült termék.

Vizes jégkrém

Víz, cukor, valamint aromák, adalék- és zamatosítóanyagok felhasználásával készült termék.

Fermentált tejterméket tartalmazó jégkrém

Legalább 10% fermentációval nyert alapanyagot (pl. joghurt, túró stb.) is tartalmaz.

Értékes vagy értéktelen?

„A jégkrém tápértékét alapvetően a benne lévő tejtermékek mennyisége határozza meg. Egy adag (2 gombóc) energiatartalma 80-160 kcal. Rendszerint – típustól függően – A-vitamint, riboflavint (B2-vitamint), B12-vitamint és kalciumot tartalmaz. Fehérjetartalma hasonló a tejéhez. A tejes jégkrémek zsírtartalma 5-8% között mozog, de az 50%-kal csökkentett zsírtartalmú termékeké csak 2,5%. A gyermekeknek készülő jégkrémekből teljes egészében kivonták a mesterséges színezékeket és aromákat, de fokozottan ügyelnek a felhasznált gyümölcs és a tejtermékek mennyiségére és minőségére is. A light jégkrémek szénhidráttartalma kizárólag természetes módon előforduló cukrokból áll, hozzáadott cukrot nem tartalmaznak, így ezeket fogyókúrázók és cukorbetegek is fogyaszthatják. Édesítőszerük általában a maltit, aszpartám és aceszulfám-K, amelyek kis koncentrációban kerülnek a jégkrémekbe, a többféle édesítőszer optimális kombinációja megteremti az édes íz harmóniáját, de a termék energiatartalmát nem emeli.” – írja Kovács Ildikó dietetikus cikkében, a jegkremek.blogspot.com oldalon.

Hogyan illesszük a fagyit a diétába?

Aki azt gondolja, hogy ez reménytelen vállalkozás, az téved. Számos diétába viszonylag egyszerűen beilleszthetőek a jégkrémek és fagyik, különösen akkor, ha a diéta kitalálója nevét is adja egy-egy termékhez. Ezt tette Béres Alexandra és Schobert Norbert is, mindkettejük életmódprogramjába könnyűszerrel beilleszthetjük a megfelelő fagyit, tízóraira vagy ebéd mellé, de Norbi update 1-es fagyiját a nap bármely szakában fogyasztatjuk például. Alexandra étrendjébe is beépítették a light fagylaltokat, így az ő híveinek sem kell nélkülözniük az édességet.

Mit nassol a legnagyobb szenvedéllyel?

Egy amerikai internetes felmérés azt kérdezte, mit nassolnak a legszívesebben az olvasók?
33 százalékuk fagylaltot,
22 százalékuk pizzát,
22 százalékuk aprósüteményeket,
13 százalékuk hasábburgonyát,
10 százalékuk sajtburgert

90 napos diéta

A 90 napos diéta rajongói nyilván jól tudják, hogy az a bizonyos szénhidrátnap lehetőséget ad bármilyen jégkrém fogyasztására. Persze a mennyiséget tartsuk az ésszerűség keretein belül, egy pálcásat együnk egy étkezés mellé, vagy dobozosból egy kisebb csészényi mennyiséget.

fagyi, fagylalt, cukor

Ez már nagyom cukros!
Fotó: shutterstock

Kalóriaszámolós diéta

Ez esetben sincs nehéz dolgunk, hiszen még szinte a legszigorúbb diétába is belefér 10 dkg jégkrém, ami kb. 100 kalória. Ekkora adagtól még senki sem hízott el, viszont a jó hangulatot fokozó édes ízekről sem kell lemondani. Persze, ha a light verziót választja, akkor módosíthat a mennyiségen is. Heti két-három alkalommal nyugodtan beiktathatja a 10 dekányi mennyiséget. De mint minden fogyókúránál, ez esetben is elengedhetetlen, hogy tudatosan irányítsa érkezését, ne használja az édességeket negatív érzelmeinek gyógyítására. Aki nagyon édesszájú, könnyen vérszemet kap egy kevés édességtől, és pillanatok alatt romba döntheti diétáját. Nagy titkok nincsenek: okos és mértéktartó táplálkozás az ideális testsúly megtartásának a kulcsa.

Hűteni, de mennyire is?

A jégkrémet 18 °C-on vagy annál alacsonyabb hőmérsékleten szabad tárolni.

A vendéglátó-ipari jégkrém a fogyasztói értékesítés helyén, kiadagolásra előkészítve legfeljebb 14 °C-on vagy annál alacsonyabb hőmérsékleten tárolható.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink