Ha okosan és mértékkel illesztjük be a fogyókúránkba, akkor a jégkrém nagyszerű kiegészítője lehet súlycsökkentő programunknak.

Fagyi a diétában! Jégre tesszük a kilókat

Jégkrém ABC

A jeges finomságoknak több típusa is van, aszerint, hogy miből és milyen eljárással készülnek.

Tejjégkrém

Tej és/vagy tejalapú anyagok (sűrített tej, tejpor), tejzsír (vaj, vízmentes vajzsír, tejszín), egyéb tejeredetű termékek, cukor és/vagy víz, valamint aromák, adalék- és zamatosítóanyagok felhasználásával készült termék.

Tejes jégkrém

Tej és/vagy tejalapú anyagok (sűrített tej, tejpor), tejzsír (vaj, vízmentes vajzsír, tejszín) és/vagy növényi zsír, egyéb tejeredetű termékek, cukor és/vagy víz, valamint aromák, adalék- és zamatosítóanyagok, esetenként keményítő felhasználásával készült termék.

Gyümölcsjégkrém

Legalább 5% gyümölcs(ök) és/vagy gyümölcskészítmény(ek) vagy legalább 2% citrusfélék (készítmények), víz, cukor, keményítő, valamint aromák, adalékanyagok, esetleg tej és tejalapú anyagok felhasználásával készült termék.

 

Kinek legyünk hálásak?

1903-ban szabadalmaztatta egy amerikai feltaláló a folyamatos hideg energiát szolgáltató gépét. A szintén amerikai Harry Burst 1923. október 9-én szerzett jogot a pálcás jégkrém termékek előállítására, ami egy év múlva, 1924-ben jutott el az USA-ból Németországba.

Tejes gyümölcsjégkrém

Legalább 5% gyümölcs(ök) és/vagy gyümölcskészítmény(ek) vagy legalább 2% citrusfélék (készítmények), víz, cukor, keményítő, valamint aromák, adalékanyagok és tej, tejpor és/vagy egyéb tejeredetű termékek, tejzsír és/vagy növényi zsír felhasználásával készült termék.

Vizes jégkrém

Víz, cukor, valamint aromák, adalék- és zamatosítóanyagok felhasználásával készült termék.

Fermentált tejterméket tartalmazó jégkrém

Legalább 10% fermentációval nyert alapanyagot (pl. joghurt, túró stb.) is tartalmaz.

Értékes vagy értéktelen?

„A jégkrém tápértékét alapvetően a benne lévő tejtermékek mennyisége határozza meg. Egy adag (2 gombóc) energiatartalma 80-160 kcal. Rendszerint – típustól függően – A-vitamint, riboflavint (B2-vitamint), B12-vitamint és kalciumot tartalmaz. Fehérjetartalma hasonló a tejéhez. A tejes jégkrémek zsírtartalma 5-8% között mozog, de az 50%-kal csökkentett zsírtartalmú termékeké csak 2,5%. A gyermekeknek készülő jégkrémekből teljes egészében kivonták a mesterséges színezékeket és aromákat, de fokozottan ügyelnek a felhasznált gyümölcs és a tejtermékek mennyiségére és minőségére is. A light jégkrémek szénhidráttartalma kizárólag természetes módon előforduló cukrokból áll, hozzáadott cukrot nem tartalmaznak, így ezeket fogyókúrázók és cukorbetegek is fogyaszthatják. Édesítőszerük általában a maltit, aszpartám és aceszulfám-K, amelyek kis koncentrációban kerülnek a jégkrémekbe, a többféle édesítőszer optimális kombinációja megteremti az édes íz harmóniáját, de a termék energiatartalmát nem emeli.” – írja Kovács Ildikó dietetikus cikkében, a jegkremek.blogspot.com oldalon.

Hogyan illesszük a fagyit a diétába?

Aki azt gondolja, hogy ez reménytelen vállalkozás, az téved. Számos diétába viszonylag egyszerűen beilleszthetőek a jégkrémek és fagyik, különösen akkor, ha a diéta kitalálója nevét is adja egy-egy termékhez. Ezt tette Béres Alexandra és Schobert Norbert is, mindkettejük életmódprogramjába könnyűszerrel beilleszthetjük a megfelelő fagyit, tízóraira vagy ebéd mellé, de Norbi update 1-es fagyiját a nap bármely szakában fogyasztatjuk például. Alexandra étrendjébe is beépítették a light fagylaltokat, így az ő híveinek sem kell nélkülözniük az édességet.

Mit nassol a legnagyobb szenvedéllyel?

Egy amerikai internetes felmérés azt kérdezte, mit nassolnak a legszívesebben az olvasók?
33 százalékuk fagylaltot,
22 százalékuk pizzát,
22 százalékuk aprósüteményeket,
13 százalékuk hasábburgonyát,
10 százalékuk sajtburgert

90 napos diéta

A 90 napos diéta rajongói nyilván jól tudják, hogy az a bizonyos szénhidrátnap lehetőséget ad bármilyen jégkrém fogyasztására. Persze a mennyiséget tartsuk az ésszerűség keretein belül, egy pálcásat együnk egy étkezés mellé, vagy dobozosból egy kisebb csészényi mennyiséget.

fagyi, fagylalt, cukor

Ez már nagyom cukros!
Fotó: shutterstock

Kalóriaszámolós diéta

Ez esetben sincs nehéz dolgunk, hiszen még szinte a legszigorúbb diétába is belefér 10 dkg jégkrém, ami kb. 100 kalória. Ekkora adagtól még senki sem hízott el, viszont a jó hangulatot fokozó édes ízekről sem kell lemondani. Persze, ha a light verziót választja, akkor módosíthat a mennyiségen is. Heti két-három alkalommal nyugodtan beiktathatja a 10 dekányi mennyiséget. De mint minden fogyókúránál, ez esetben is elengedhetetlen, hogy tudatosan irányítsa érkezését, ne használja az édességeket negatív érzelmeinek gyógyítására. Aki nagyon édesszájú, könnyen vérszemet kap egy kevés édességtől, és pillanatok alatt romba döntheti diétáját. Nagy titkok nincsenek: okos és mértéktartó táplálkozás az ideális testsúly megtartásának a kulcsa.

Hűteni, de mennyire is?

A jégkrémet 18 °C-on vagy annál alacsonyabb hőmérsékleten szabad tárolni.

A vendéglátó-ipari jégkrém a fogyasztói értékesítés helyén, kiadagolásra előkészítve legfeljebb 14 °C-on vagy annál alacsonyabb hőmérsékleten tárolható.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ez a legjobb őszi vacsora, ha le akarsz dobni pár kilót
A francia hagymalevesek ízvilágát varázsolhatod az asztalra ezzel a recepttel. Olcsó, egyszerű és nagyon finom! A fűszeres, krémes mártásban sült cukkinispagetti méltán lehet az ősz egyik legkedveltebb vacsorája nálad is!
Így kerüld el az őszi depressziót, ez a legjobb trükk
Ahogy a nyári napok véget érnek és beköszönt az ősz, szinte törvényszerű, hogy sokkal rosszabb lesz a kedvünk. De miért? És mit tegyünk ellene?
Íme a nagy bőrtípus teszt! Mutatjuk, hogy kell ápolni az arcod
A legtöbben nem vagyunk pontosan tisztában azzal, hogy milyen is a bőrtípusunk, így gyakran nem is olyan termékeket használunk, amelyek nekünk valók. Épp ezért érdemes ennek utánajárni!
Mennyei cukormentes csokitorta őszre
Azt hitted, hogy ha fogyókúrázol, a csokoládé szigorúan tilos? Pedig nem, ha étcsokiról van szó! Építsd bele a diétádba, mutatjuk, miért!
Tésztát és pizzát esznek egész nap, mégsem híznak: íme az olasz titok
Az olaszok híresek arról, hogy imádják a konyhájukat, és aki járt már Itáliában, pontosan tudja, hogy miért: finom ízek, minőségi alapanyagok, és az ember csak utólag gondolkodik el azon, vajon ennyi tészta után hogyhogy nincsenek tele az olasz utcák túlsúlyos emberekkel.
Főtt tojás vagy lágy tojás? Melyik az egészségesebb?
A hatékony diéta titka a fehérjében és tápanyagokban dús reggeli, hiszen így egészen délig nem leszel újra éhes, így a délelőtti nassolás kimarad a napi menüből.
Nem mindegy, miből főzöl: lisztválasztó kisokos
A liszt egy fontos alapanyag, amelyet sokféle étel elkészítéséhez használunk. Egyes fajták azonban egészségesebbek, mint mások. Honnan tudjuk, hogy melyiket válasszuk? Mutatjuk!
Roppanó falatok, kirobbanó ízek: Őszi vitaminsaláták
Az őszi elején még mindig vágyunk a friss, nyári ízekre, ezrét érdemes minden étkezésünket kiegészíteni egy finom idénysalátával. Ezekkel nem csak az ételeinket dobjuk fel, de a szervezetünket is feltöltjük vitaminokkal.

Ajánlataink