Egy kis nyalánkságot készítenél belőle? Arra is van két nagyszerű receptünk!

Miért tökéletes a cukkini egy diétához?

A cukkini 95%-a víz, ezért erősen hidratáló hatású élelmiszer. Ebből kifolyólag a kalóriatartalma igen alacsony: 100 g mindössze15 kcal-t tartalmaz. Ráadásul nem csupán a napi folyadékszükséglet egy része, hanem a vitaminok és ásványi anyagok is megtalálhatók benne: kálium, foszfor, cink, magnézium, kalcium, A-, B1-, B2-, B6 -vitamin vagy folsav. Béta-karotin- és C-vitamin tartalmának köszönhetően pedig védi az érfalakat, enyhíti az asztmás panaszokat, illetve segít megakadályozni az ízületi és reumatikus problémákat. Sőt, kiváló antioxidáns-forrás is!

Hogyan készítsd el?

Például eheted nyersen: a zsenge salátacukkini legyalulva, lereszelve saláták tökéletes alapanyaga lehet. Szeleteket is vághatsz belőle, majd különböző feltétekkel megkenve kenyér helyett fogyaszthatod azokat. Hasábokra vágva mártogatóshoz is elsőrangú. Megpárolva szintén ízletes: pár perc alatt szinte a saját levében megpuhul. Fűszerezni teljesen felesleges, legfeljebb tálalásnál hintsd meg friss zöldfűszerrel és egy kevés olívaolajjal.

Ha krémlevesben gondolkodsz, és persze belefér a diétádba, akkor főzd meg 1 db felaprított burgonyával vagy akár anélkül, esetleg némi növényi tejjel, tejszínnel, majd botmixerrel turmixold simára. Levesbetétnek frissen gyalult cukkinit adj a pirított magok mellé.

Csipszként

A zöldségekből készült csipszek mindig jó választásnak bizonyulnak, ha valamilyen egészséges rágcsára vágyunk. Persze nem a bolti, agyonsózott és bő olajban kisült változatra gondolunk. Készítsük el otthon, magunk, mindössze pár perc alatt. Szeljük vékonyra a cukkinit, hintsük meg olívaolajjal, fűszersóval, fokhagymával, majd előmelegített sütőben süssük ropogósra 10 perc alatt.

„Pörköltként”

Ahogy a többi tipp is mutatja, a cukkini remek húspótló. Apróra vágva készítsünk belőle vegetáriánus pörköltet, ízesítsük ízlés szerint sóval, borssal, hagymával; de a paprikás krumpliban is helyettesíthetjük vele a burgonya egy részét!

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egy korty, és pörög az anyagcsere – így készíts gyömbérshotot otthon
A gyömbér nemcsak fűszer, hanem igazi szuperélelmiszer: serkenti az anyagcserét, erősíti az immunrendszert, és egy frissítő házi shot formájában a diéta és a fitnesz program tökéletes kiegészítője lehet.
Ez az almás süti még diéta mellett is belefér – és mennyei finom!
Az alma és a zab találkozásából született ez a puha, omlós finomság, ami még az alakodra is vigyáz.
Diétás ropogtatnivaló: házi répachips
Egészséges snackre vágysz, ami belefér a diétába is? A házi répachips pár perc alatt elkészül, és garantáltan bűntudat nélkül ropogtathatod.
A változókor titkos tünete: ezért szökik fel a vérnyomásod
A változókor számos kellemetlen tünettel járhat, mint a hangulatingadozás, hőhullám vagy álmatlanság. De vajon tudtad, hogy mindez a vérnyomásodra is hatással lehet?
Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.
5 magyar étel, amit soha ne egyél vacsorára, ha diétázol
Ha fogyni szeretnél, nem mindegy, mi kerül a tányérodra este. Vannak magyar ételek, amelyek bármilyen finomak is, vacsorára igazi kalóriacsapdát jelentenek. Mutatom az 5 legrosszabbat, amit jobb, ha elkerülsz, ha tényleg látni szeretnéd az eredményt a diétádban.
Érzékeny bőr nyáron: így ápold biztonságosan
A nyár a szabadságról, a napsütésről és a könnyedségről szól – de a bőrünk számára ez az időszak gyakran komoly kihívást jelent.
Borok, ízek, élmények: jön a Budapest Borfesztivál
Idén szeptemberben ismét poharainkat emeljük Magyarország legelőkelőbb borfesztiválján. A Budapest Borfesztivál négy napon át, szeptember 11. és 14. között a Budavári Palota történelmi falai között kínál felejthetetlen élményt a bor, a gasztronómia és a kultúra szerelmeseinek.