Bazsalikom
Ennek az illatos fűszernek a benti termesztése nagyon egyszerű, így kezdő konyhakertészek is vállalkozhatnak az ültetésére. Szereti a meleget, ezért a déli fekvésű ablakokban érzi igazán jól magát. A bazsalikompalánta a vízhiányon és a fagyáson kívül szinte mindent kibír.
Felhasználási javaslat: Az olasz konyha elképzelhetetlen friss bazsalikom nélkül. Kiváló pizzák, tészták ízesítéséhez, tojás- és fehérbab-ételbe, salátába.
Metélőhagyma
A világos, de nem túl meleg helyet szereti. A konyhaablakban vagy üvegezett verandán érzi magát jól. Ültetéskor ne zsúfolja össze más növényekkel, mert a mérete miatt nem képes felvenni a versenyt az elegendő élettérért. Csak mérsékelt öntözést igényel.
Felhasználási javaslat: Étvágygerjesztő és gyomorerősítő hatása is van. Szendvicsre, salátába, túróba, tojásételekbe, húsok töltelékébe, babhoz, borsóhoz, különféle mártásokba, szószokba keverhetjük.
Petrezselyem
Az egyik legnagyobb mennyiségben használt, legnépszerűbb fűszernövényünk. Szereti a napfényt. egy cserépbe akár több mag is ültethető, de később, ha több életerős palánta fejlődik, érdemes külön ültetni. A földet ne hagyja kiszáradni, és kéthetente ajánlott az öntözővízhez némi fűszernövény-tápoldatot adni.
Felhasználási javaslat: Levesekhez, sültekhez, főzelékekhez, salátákhoz ajánlott. Csak a főzés végén tegye az ételbe, mert különben elveszíti értékes hatóanyagai nagy részét.
Rozmaring
Télen a világos, nem túl meleg helyet kedveli. elviseli a félárnyékot is, de igazán aromás leveleket csak napos helyen növeszt. ritkán kell öntözni, a felesleges vizet öntse ki alóla. Érdemes a fiatal leveleit, hajtásait leszedni, és szárítással, fagyasztással tartósítani.
Felhasználási javaslat: Leggyakrabban húsokhoz adják. Jól harmonizál a báránnyal, de csirkétől a sertésen át a marháig bármilyen húshoz illik. raguhoz, sült húshoz ajánlott elsősorban, de alkalmas zöldséglevesek, főzelékek, saláták ízesítésére is.
Tárkony
Imádja a napsütést, érdemes déli fekvésű ablakba tenni, hogy a lehető legtöbb napfény érje. Az átlagosnál nagyobb edénybe célszerű ültetni, sok földbe, és gyakran kell öntözni. A földjét lehet mulcsozni is (letakarni a nedvesség megtartása érdekében), és alul lyukas edénybe ültetni, hogy ne rekedjen meg a víz a gyökereknél.
Felhasználási javaslat: Leves, szárnyas- és vadhúsok, báránysült, köretek, burgonyafőzelék ízesítésére használható.
Kakukkfű
Szereti a napos, meleg helyet, és nagyon jól tűri a szárazságot. Igencsak alkalmas a beltéri termesztésre, akár dugványozással, akár magról nevelve. Keleti vagy nyugati fekvésű ablakba állítsa a cserepet.
Felhasználási javaslat: fűszervajak, teák, baromfihús, hal, töltelékek, pörköltek, levesek, kenyerek ízesítésére alkalmas, de salátában is jól használható.
Zsálya
Szereti a napot, így legjobban a déli tájolású ablakban érzi magát. Számos zsályafaj létezik, egymástól erősen eltérő aromával. Mindegyikre igaz, hogy karakteres ízük miatt más fűszerekkel nem igazán illenek össze. Intenzív aromája miatt főzéskor csak minimális mennyiséget célszerű felhasználni a levelekből.
Felhasználási javaslat: Kitűnő ízt ad a vajas, tejszínes, paradicsomos mártásoknak, de levesekhez, húsos ragukhoz (bárány, sertés, nyúl, vadhús, szárnyasok) is jól illik.
Nemes babér
Gond nélkül fejlődik a balkonon vagy az ablakpárkányon, feltéve, ha nem zsúfolja össze más növényekkel. Ugyanis szereti a nyitott, tágas teret és a sok levegőt. Íze erős, fűszeres, balzsamos és enyhén keserű, a kámforra és a szerecsendióra emlékeztet.
Felhasználási javaslat: Mártások, szószok ízesítője. Nélkülözhetetlen a krumplifőzelékbe, a lencsefőzelékbe és a töltött káposztába.