Télen sem kell lemondanunk a friss fűszernövényekről, a konyhaablak párkányán finom, illatos fűszerkertet alakíthatunk ki cserepekben vagy balkonládákban. A saját termesztésű fűszerekkel nemcsak az ételeink finomabbak, de a konyhánk is szebb, barátságosabb lesz.

Fűszernövények az ablakban

Bazsalikom

Ennek az illatos fűszernek a benti termesztése nagyon egyszerű, így kezdő konyhakertészek is vállalkozhatnak az ültetésére. Szereti a meleget, ezért a déli fekvésű ablakokban érzi igazán jól magát. A bazsalikompalánta a vízhiányon és a fagyáson kívül szinte mindent kibír.

Felhasználási javaslat: Az olasz konyha elképzelhetetlen friss bazsalikom nélkül. Kiváló pizzák, tészták ízesítéséhez, tojás- és fehérbab-ételbe, salátába.

Metélőhagyma

A világos, de nem túl meleg helyet szereti. A konyhaablakban vagy üvegezett verandán érzi magát jól. Ültetéskor ne zsúfolja össze más növényekkel, mert a mérete miatt nem képes felvenni a versenyt az elegendő élettérért. Csak mérsékelt öntözést igényel.

Felhasználási javaslat: Étvágygerjesztő és gyomorerősítő hatása is van. Szendvicsre, salátába, túróba, tojásételekbe, húsok töltelékébe, babhoz, borsóhoz, különféle mártásokba, szószokba keverhetjük.

Petrezselyem

Az egyik legnagyobb mennyiségben használt, legnépszerűbb fűszernövényünk. Szereti a napfényt. egy cserépbe akár több mag is ültethető, de később, ha több életerős palánta fejlődik, érdemes külön ültetni. A földet ne hagyja kiszáradni, és kéthetente ajánlott az öntözővízhez némi fűszernövény-tápoldatot adni.

Felhasználási javaslat: Levesekhez, sültekhez, főzelékekhez, salátákhoz ajánlott. Csak a főzés végén tegye az ételbe, mert különben elveszíti értékes hatóanyagai nagy részét.

Rozmaring

Télen a világos, nem túl meleg helyet kedveli. elviseli a félárnyékot is, de igazán aromás leveleket csak napos helyen növeszt. ritkán kell öntözni, a felesleges vizet öntse ki alóla. Érdemes a fiatal leveleit, hajtásait leszedni, és szárítással, fagyasztással tartósítani.

Felhasználási javaslat: Leggyakrabban húsokhoz adják. Jól harmonizál a báránnyal, de csirkétől a sertésen át a marháig bármilyen húshoz illik. raguhoz, sült húshoz ajánlott elsősorban, de alkalmas zöldséglevesek, főzelékek, saláták ízesítésére is.

Tárkony

Imádja a napsütést, érdemes déli fekvésű ablakba tenni, hogy a lehető legtöbb napfény érje. Az átlagosnál nagyobb edénybe célszerű ültetni, sok földbe, és gyakran kell öntözni. A földjét lehet mulcsozni is (letakarni a nedvesség megtartása érdekében), és alul lyukas edénybe ültetni, hogy ne rekedjen meg a víz a gyökereknél.

Felhasználási javaslat: Leves, szárnyas- és vadhúsok, báránysült, köretek, burgonyafőzelék ízesítésére használható.

Kakukkfű

Szereti a napos, meleg helyet, és nagyon jól tűri a szárazságot. Igencsak alkalmas a beltéri termesztésre, akár dugványozással, akár magról nevelve. Keleti vagy nyugati fekvésű ablakba állítsa a cserepet.

Felhasználási javaslat: fűszervajak, teák, baromfihús, hal, töltelékek, pörköltek, levesek, kenyerek ízesítésére alkalmas, de salátában is jól használható.

Zsálya

Szereti a napot, így legjobban a déli tájolású ablakban érzi magát. Számos zsályafaj létezik, egymástól erősen eltérő aromával. Mindegyikre igaz, hogy karakteres ízük miatt más fűszerekkel nem igazán illenek össze. Intenzív aromája miatt főzéskor csak minimális mennyiséget célszerű felhasználni a levelekből.

Felhasználási javaslat: Kitűnő ízt ad a vajas, tejszínes, paradicsomos mártásoknak, de levesekhez, húsos ragukhoz (bárány, sertés, nyúl, vadhús, szárnyasok) is jól illik.

Nemes babér

Gond nélkül fejlődik a balkonon vagy az ablakpárkányon, feltéve, ha nem zsúfolja össze más növényekkel. Ugyanis szereti a nyitott, tágas teret és a sok levegőt. Íze erős, fűszeres, balzsamos és enyhén keserű, a kámforra és a szerecsendióra emlékeztet.

Felhasználási javaslat:  Mártások, szószok ízesítője. Nélkülözhetetlen a krumplifőzelékbe, a lencsefőzelékbe és a töltött káposztába.

Ezek is érdekelhetnek

Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.
Tavaszi gyümölcsdiéta, így érdemes belevágni!
Finomak, lédúsak és egészségesek... Használd fel az évszak ajándékait, és fogyj egészségesen!

Ajánlataink